Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Csatár-hegy Veszprém szemétdombja - Hulladekvadasz.hu

Csatár-hegy Veszprém szemétdombja

Csatár-hegy Natura 2000-es területei Veszprém illegális szemétdombjává vált a bejelentő Hulladékvadász szerint. A képeket elnézve egyáltalán nem túloz.

A turisták által gyakorta látogatott természetvédelmi területen elharapódzik a hulladékkáosz. A bejelentő szerint a területre Veszprémből kisteherautókkal hordják ide a hulladéklerakókban át nem vett hulladékot. Állítása szerint a helyi önkormányzat nem biztosítja kellőképpen a keletkező kommunális hulladék összegyűjtését, elszállítását.

Csatár-hegy környékére sok lakberendező téved, ahogy látszik is eltévesztik a házszámot. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Csatár-hegy környékére sok lakberendező téved, ahogy látszik is eltévesztik a házszámot. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A bejelentés szövege
„Tisztelt Cím! A Veszprém melletti Csatár-hegy környékén (ahol nekem is van telkem) készítettem a képeket. A terület Natura 2000 besorolású, a hegyen található kilátó, kápolna és a hegy lábánál elterülő mező helyi viszonylatban kedvelt turista „célpont”. Sajnos a lista messze nem teljes, a feltérképezést egyedül végzem, ahogy időm engedi… Nem tudom mit rejthetnek a környező erdők. hulladékok között megtalálható a háztartásitól kezdve az építési törmeléken át a veszélyes hulladékig minden. A hegyen zárt kerti ingatlanok vannak, egyre több állandó lakossal. A növekvő lakosság ellenére az önkormányzat nem biztosítja a keletkező kommunális hulladék összegyűjtését, elszállítását. A problémát tetézi, hogy Veszprémből is kisteherautókkal hordják ide a hulladékudvarban át nem vett hulladékot.

A kint élők egy része mélyszegénységben él, ennek megfelelő mentalitással, a többség a lehetőségeikhez mérten kulturált életvitelt folytat. A jobb érzésű telektulajdonosok elkeseredettek, tennének az ügyben, csak nincs aki/ami összefogja a sok egyéni akaratot egy közös cselekvéssé. Én személyesen több m3 hulladékot gyűjtöttem már össze szelektíven és vittem be Veszprémbe, de nem sokkal rá már sokszorosa fogadott, amivel már nem bírok/bírunk.

Pet-palack rengeteg a Natura 2000-es területen. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Pet-palack rengeteg a Natura 2000-es területen. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Igazából -ahogy látom- értelme nincsen az időszakos gyűjtésnek, hiszen a probléma forrásának kezelése nem megoldott, a notórius helyi szemetelők pedig látva, hogy „van olyan hülye” aki össze szedi amit kiszórnak, nyugodt szívvel szemetelnek tovább. Évekkel ezelőtt legalább volt kihelyezve egy konténer, amit havonta ürítettek, így részben megoldott volt a hulladék elszállítása, de ekkor még közel sem laktak kint annyian, mint most.


Csatoltan megküldöm a hulladékokról eddig készített képeket (képek innen letölthetőek), illetve a nagyobb lerakatok helyeit tartalmazó térképet. A fényképeket a GPS koordinátákkal együtt megküldtem a Veszprémi Önkormányzat egyik képviselőjének is, de válasz a részéről ezidáig nem érkezett. Gratulálok a kezdeményezéshez, sok sikert kívánok a munkájukhoz!”

Hulladék jellege: építési, kommunális, szelektív (pet-palack), zöldhulladék.

[codepeople-post-map]

Csatár-hegy helyszínről érkezett bejelentést továbbítjuk az aktuális önkormányzatoknak.

Köszönjük a bejelentést.


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha támogatnád a hulladékvadászok munkáját ide kattintva megteheted.


Csatár-hegy a wikipedia szerint

Csatár (Csatár-hegy) Veszprém ú.n zártkerti besorolású szőlőhegye, a város belterületétől 6,1 kilométernyire, nyugatra. A megyeszékhely önkormányzata által 1997-ben hozott rendelet alapján városrésznek nem minősülő területi egység népessége a 2001-es népszámlálás idején 98 fő volt, ugyanakkor további 420, folyamatosan nem lakott üdülő is található itt. A zártkert-terület beépítésének fokozódása – a városi vizellátást részben biztosító vízkutak – szennyeződését veszélyezteti. Csatár(hegy) Veszprém felől a 8. sz. fkl. utat keresztezve, majd a Séd fölött átvezető híd után közvetlenül jobbra kanyarodva érhető el. A hegy csúcsán találjuk a híres veszprémi földrajztudósról, Cholnoky Jenőről elnevezett kilátót, ahonnan szép kilátás nyílik a városra és a Bakonyra.

A hegy neve szláv eredetű. A középkorban feltehetőleg a pajzskészítő iparosokat hívták csatárnak vagy csitárnak, a település egykori lakói valószínűleg ezt a foglalkozást űzhették. A hagyomány – egyik változata szerint – I. István seregeivel a Csatár-hegy lábánál elterülő mezőn győzte le a lázadó Koppány vezért. Ezt a mai történészek többsége vitatja, szerintük a csata helyszíne inkább Veszprémtől keletre keresendő. Viszont, az egyetlen olyan feltételezett helyszín, ahol korabeli fegyverleleteket találtak közvetlenül a talajszint alatt. Az eszközök megtekinthetők a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum-ban.

A hegyen található kápolnát az itt remetéskedő Frater Nerbt Hilarius építette adományokból.1767-ben. Csatár a 18. század óta búcsújáró hely, a búcsúkat minden évben, május első vasárnapján rendezik. A tengerszinttől számítva 375 méter magas „hegy” a Bakony része. A hegy gyomrában található, 50 méter hosszú és 12 méter mély Csatárhegyi-barlang feltárása a közelmúltban fejeződött be; az üreg a Pannon Egyetem Barlangkutató Egyesületének gondozásában van, csak vezetővel járható be.

Forrás: wikipedia.