Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Y generáció és a szelektálás kérdése - Hulladekvadasz.hu

Y generáció és a szelektálás kérdése

Y generáció okozza a legtöbb problémát a szelektív hulladékgyűjtés terén, illetve ők a leginkább nem környezettudatosak társadalmunkban. Egy a napokban készült brit felmérést szeretnénk bemutatni a témában.

Y generáció

Forrás: www.secro.com

A napokban közzétett brit felmérés szerint az „Ezredfordulós” generáció a legkevésbé környezettudatos a hulladékgyűjtés terén. Ez a megállapítás lerombolja azt a mítoszt, amely szerint a fiatal generációk környezettudatosabbak az idősebbeknél.

A kutatásban megkérdezett 1980 és 2000 között született fiataloknak csak 49%-a válaszolta, hogy minden szelektálható hulladékot külön gyűjt. Az arányuk ráadásul csökken, ez az eredmény 8%-kal kevesebb, mint a 2016-os felmérés adata. Összehasonlításképp a 35-54 éves korosztály 70%-a, az 55-74 évesek 83%-a és a 75 év felettiek 81%-a szelektál mindent, amit tud.

Y generáció

Forrás: www.studentbrands.co.za

Az Y generációt képviselő válaszadók közül azok, akik nem szelektálnak mindent, fő indokként az alábbiakat jelölték meg:

– bizonytalan abban, mit lehet szelektálni (16%)

– sokkal gyakoribb begyűjtésre lenne szükség (12%)

– nincs szelektív gyűjtőedénye vagy zsákja (11%)

A fenti indokok mellett 4%-uk nem ér rá ezzel foglalkozni, 7%-uk túl időigényesnek találja a feladatot és 5%-uk nem hisz abban, hogy a külön gyűjtött hulladék valóban újrahasznosításra kerül.

A kutatást a Serco’s Environmental Services és a Future Thinking végezte egy 3000 fős mintát használva. Az eredmények alapján a Secro szeretné jobban megismerni a fiatalok negatív hozzáállásának okait, ezért jövőre egy célzott kutatásban keresik a megoldási lehetőségeket az Y generáció környezettudatosabbá és elkötelezettebbé tételére.

A hivatalos tájékoztató füzethez kattintsatok a képre:

Y generáció

A tájékoztató füzet. Forrás: www.serco.com

A hazai hulladékgazdálkodóknak is kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatalokra és az általuk megnevezett leggyakoribb kifogásokra. A szelektálást még egyszerűbbé, kényelmesebbé kell tenni, hiszen a felnőtté váló generációra különösen jellemző a rohanó életmód és az állandó időhiány. Az érdeklődés hiánya és a motiválatlanság leküzdése érdekében pedig nagy hangsúlyt kell helyezni a tájékoztatásra. Meg kell mutatni, hogy az újrahasznosítás valóban működik és értéket teremt. Pozitív, követendő példává kell tenni számukra a környezettudatos életmódot.

Amennyiben további cikkeket szeretnél olvasni a Lámpahulladék rovatban, akkor kattints ide

Y generáció társadalmunk fontos része, az ő megfelelő tájékoztatásuk tehát semmiképpen sem elhanyagolható a szelektív hulladékgyűjtés terén. A környezettudatos szemléletformálásukkal még zöldebbé tehetjük környezetünket.

You may also like...