Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Y generáció és a szelektálás kérdése

Y generáció okozza a legtöbb problémát a szelektív hulladékgyűjtés terén, illetve ők a leginkább nem környezettudatosak társadalmunkban. Egy a napokban készült brit felmérést szeretnénk bemutatni a témában.

Y generáció

Forrás: www.secro.com

A napokban közzétett brit felmérés szerint az „Ezredfordulós” generáció a legkevésbé környezettudatos a hulladékgyűjtés terén. Ez a megállapítás lerombolja azt a mítoszt, amely szerint a fiatal generációk környezettudatosabbak az idősebbeknél.

A kutatásban megkérdezett 1980 és 2000 között született fiataloknak csak 49%-a válaszolta, hogy minden szelektálható hulladékot külön gyűjt. Az arányuk ráadásul csökken, ez az eredmény 8%-kal kevesebb, mint a 2016-os felmérés adata. Összehasonlításképp a 35-54 éves korosztály 70%-a, az 55-74 évesek 83%-a és a 75 év felettiek 81%-a szelektál mindent, amit tud.

Y generáció

Forrás: www.studentbrands.co.za

Az Y generációt képviselő válaszadók közül azok, akik nem szelektálnak mindent, fő indokként az alábbiakat jelölték meg:

– bizonytalan abban, mit lehet szelektálni (16%)

– sokkal gyakoribb begyűjtésre lenne szükség (12%)

– nincs szelektív gyűjtőedénye vagy zsákja (11%)

A fenti indokok mellett 4%-uk nem ér rá ezzel foglalkozni, 7%-uk túl időigényesnek találja a feladatot és 5%-uk nem hisz abban, hogy a külön gyűjtött hulladék valóban újrahasznosításra kerül.

A kutatást a Serco’s Environmental Services és a Future Thinking végezte egy 3000 fős mintát használva. Az eredmények alapján a Secro szeretné jobban megismerni a fiatalok negatív hozzáállásának okait, ezért jövőre egy célzott kutatásban keresik a megoldási lehetőségeket az Y generáció környezettudatosabbá és elkötelezettebbé tételére.

A hivatalos tájékoztató füzethez kattintsatok a képre:

Y generáció

A tájékoztató füzet. Forrás: www.serco.com

A hazai hulladékgazdálkodóknak is kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatalokra és az általuk megnevezett leggyakoribb kifogásokra. A szelektálást még egyszerűbbé, kényelmesebbé kell tenni, hiszen a felnőtté váló generációra különösen jellemző a rohanó életmód és az állandó időhiány. Az érdeklődés hiánya és a motiválatlanság leküzdése érdekében pedig nagy hangsúlyt kell helyezni a tájékoztatásra. Meg kell mutatni, hogy az újrahasznosítás valóban működik és értéket teremt. Pozitív, követendő példává kell tenni számukra a környezettudatos életmódot.

Amennyiben további cikkeket szeretnél olvasni a Lámpahulladék rovatban, akkor kattints ide

Y generáció társadalmunk fontos része, az ő megfelelő tájékoztatásuk tehát semmiképpen sem elhanyagolható a szelektív hulladékgyűjtés terén. A környezettudatos szemléletformálásukkal még zöldebbé tehetjük környezetünket.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek