Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Adventi naptár készítése hulladék nélkül - Hulladekvadasz.hu

Adventi naptár készítése hulladék nélkül

Adventi naptár készítése, avagy hogyan készíts házilag kreatív módon újrahasznosítással adventi naptárat az ünnepekre. Mindezt bemutatja Tóth Andi.

Ha vannak gyerekeitek, akkor bizonyára évről évre foglalkoztat a gondolat, hogy milyen adventi naptárat készíts nekik. Az elmúlt hetekben nagyon sok olyan cikk jelent meg, amiben ötleteket kaphattok az adventi naptárak kitöltésére. Olyan ötletekre gondolok, mik érdekesek a gyerekeknek és mégsem járnak (vagy csak minimálisan) hulladéktermeléssel. Én ezért erről most csak valóban pár szó erejéig fogok kitérni.

Amit én mutatok nektek, az maga az adventi naptár készítése. Persze sokan mondhatjátok, hogy ott van a tavalyi, meg hogy boltban is vásárolható. A bolti vásárlásnál éppen az a problémám, hogy újabb fogyasztást generálunk ezzel, holott megoldható lenne házilag is egyszerűen, otthoni alapanyagok felhasználásával. A tavalyi adventi naptár természetesen tökéletes lehet idén is. Én a magam részéről pár évente készítek újat, a gyerekek korának megfelelően. Így például amikor még kicsik voltak mind a hárman, akkor mindegyikőjüknek külön zsákot varrtam. Idénre viszont már nagyra nőttek, mindegyik kamasz korú, így az adventi naptárunk is ennek megfelelően változik: komolyabb lett, minimál édességgel, inkább élményekkel töltve. A koruktól függetlenül még mindig izgatottan várják a kis zsákocskák bontogatását.

Idén maximálisan a zero-waste jegyében készítettem el a naptárunkat. Ezt fogom nektek jó sok képpel bemutatni. Ha valaki kedvet kapna, még bőven van ideje alkotni. Ezen az adventen egy régi képkeretet vettem alapul a naptár elkészítéséhez. Ezt ingyen kaptam egy ismerőstől pár hete. Ő úgy vélte, hogy nálam jó helye lesz és majd megújul. Jól gondolta.

A kép eredeti állapotában

A képpel nem csupán az volt a probléma, hogy egyáltalán nem az én stílusom, hanem az is hogy több helyen törött volt, a mérete sem volt megfelelő a célra. Ezért első lépésben át kellett alakítanom.

 Leszedtem a hátlapját, ami egy nagyon régi viszont annál koszosabb karton lap volt, rozsdás fémlapokkal rögzítve.

Majd darabjaira szedtem.  Az ép részeket méretre vágtam. Majd újra összeillesztettem.

Az elemek rögzítése előtt ilyen állapotban volt. De a mérete már megfelelt az igényeimnek.

Rögzítés után a sarkokat és a hibás részeket fatapasszal javítottam (a fatapaszt évekkel ezelőtt vásároltam, de nagyon ritkán van rá szükség).

Adventi naptár készítése olykor kihívásokkal jár :)

Adventi naptár készítése olykor kihívásokkal jár 🙂

Száradás után jöhetett a festés. Ezzel az eredeti aranyszínt eltüntettem. De mivel karácsonyi ünnepről van szó, ezért a mintás részeken finom csiszolópapírral visszacsiszoltam a barna festéket. Ezzel az alsó aranyszínű réteg néhol kikukkantott. Így kapott ünnepi ruhát a képkeret.

Adventi naptár készítése

Az eredeti hátlap teljesen használhatatlan volt, ezért bevonultam „guberálni” a garázsba. Egy régi és gyenge gyümölcsös ládára esett a választásom (tudjátok az a fajta, ami vékony, nyeklik-nyaklik – nyáron ebben hoztam a piacról epret). Szétszedtem a ládát, és a vékony fa lapjaiból készítettem el az adventi naptár hátlapját. Eredetileg úgy terveztem, hogy zsákvászonnal (vagy valamilyen textillel) bevonom, de annyira tetszett ez a vidékies és rusztikus hangulata, hogy inkább meghagytam így.
Este nekiálltam a képkeret stílusához passzoló tasakokat készíteni. Eszembe jutott, hogy van nekem nagyon régi (értsd kb 100 éves) széthullott nyelvkönyvem, amit csak a szép megsárgult lapjai miatt tartogattam. Ebből készültek el a ragasztott papírtasakok.

A tasakokat piros filctollal számoztam meg. Ezekbe fog kerülni minden napra egy élmény/feladat kártya illetve a gyerekeknek szigorúan 1-1 házilag elkészített bonbon (gumicukor és tejkaramella).

A kis tasakokat egy karácsonyi hangulatú zsinórral (pl. piros természetes raffia, vagy régről megmaradt vékony szalag) fogom összekötni, és ráakasztani a táblára. A tábláról még hiányzik 6 kifeszített drót, amire majd a zsákocskákat fogom kötni.

Ezzel még nem készültem el, de úgy gondoltam mégis érdemes megmutatnom nektek, mivel advent első napja gyorsan közeledik. Aki ilyesmit szeretne készíteni, az számoljon pár óra élvezetes alkotómunkával.

Amint kész vagyok, természetesen mutatom a teljes végeredményt.
Az egész munkafolyamat alatt a következő hulladék termelődött:
  • Régi képkeretből 2 kisebb darab (fa, de festett)
  • Régi kép és annak hátlapja (papírhulladék)
  • Az új hátlap elkészítésekor keletkezett kevéske tüzelhető fadarab.
  • Pár rozsdás szög (a kommunális kukába dobtam)
  • A papírtasakok készítésénél egy maroknyi papírhulladék.

Tisztában vagyok azzal, hogy ez a stílus nem mindenkinek tetszik, ezért összeszedtem az egyik kedvenc oldalamról még további egyszerű adventi naptár ötleteket. Az összes ötlet a pinterest oldaláról származik.

gyerekzoknikból
gyufásdobozokból
zászló girland
Textilzsákok maradékokból
Csipeszek

Adventi naptár készítése nem is olyan nehéz dolog, viszont remek kikapcsolódás lehet az egész családnak.

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel