Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Karácsonyi égők és a lámpahulladék

Karácsonyi égők heteken belül bevilágítják a lakásunkat és fényeikkel majd bearanyozzák a várva várt családi ünnepünket szeretteink körében. Itt az idő, hogy vegyünk új égősort és leadjuk a régit a lámpahulladék gyűjtőponton, amennyiben az kiégett.

Karácsonyi égők

Forrás: hdwpro.com

Érdemes felkészülni az ünnepi díszkivilágításra, még van elég idő beszerezni, beüzemelni, ellenőrizni, javítani vagy lecserélni a karácsonyi fényforrásokat. Ha így teszel, nem kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy december 24-én próbálj valahol kétségbeesetten új izzósort vásárolni. Ha időben indulsz az új fényforrások beszerzésére, igen nagy választékot találsz. Az izzólámpák kivonásával megszűnt az a kényelmes helyzet, hogy ha a teljesítményt leolvastuk a lámpáról, akkor el tudtuk dönteni, hogy kb. mekkora fénnyel fognak világítani.
Ma a LED-ek változatos teljesítménnyel kerülnek forgalomba, a polcokon évekkel ezelőtti és friss fejlesztések, különböző technológiával készült chipekkel épített lámpák egyaránt jelen vannak.

Ha úgy szeretnél felkészülni az ünnepekre, hogy idén már a környezetvédelem is szerepet kapjon a döntéseidben, akkor kérjük, hogy a kiégett és/vagy megunt karácsonyfa lámpáidat éppen úgy hozd vissza a lámpahulladék gyűjtőpontokra, mint a többi kiégett vagy elhasznált izzódat, fényforrásodat! A visszagyűjtött lámpák újrahasznosításra kerülnek és jelentős mennyiségű másodlagos nyersanyagot biztosítanak a lámpa- és üveggyáraknak!

Karácsonyi égők

Fotó: hulladekvadasz.hu

Lámpahulladék gyűjtőpontok hol találhatóak? Ismételjünk!

  •  Barkácsáruházakban: új izzót kell venned, mert kiégett a régi?

Ilyenkor leggyakrabban a legközelebbi barkácsáruházat keressük fel. Mivel itt új izzót is tudsz venni, egészen biztosan le tudod adni a lámpahulladékot is.

  •  Hiper- vagy szupermarketekben: ahol a heti vagy havi bevásárlást tervezed?

A bevásárló listával együtt vidd magaddal az összegyűjtött lámpahulladékot is. Igen, a hiper- vagy szupermarketben is található kihelyezett lámpahulladék gyűjtő.

  •  Bevásárlóközpontba: mennél vásárolni vagy kikapcsolódni?

A sokak által kedvelt és gyakran látogatott bevásárlóközpontokban is megtalálhatóak a lámpahulladék gyűjtőedények.

  •  Hazai élelmiszerlánc üzletében: vásárolsz nap, mint nap?

Leggyakrabban a közeli szupermarketben vásárolunk, amelyik ha az egyik hazai élelmiszerlánc üzlete, akkor is vihetjük magunkkal lámpahulladékunkat.

  •  Hazai hulladékudvarokban: hulladékot szeretnél leadni?

Természetesen bármikor elviheted és ingyen leadhatod a használt fényforrásokat a hazai hulladékudvarokban, és a lakóhelyeden szervezett lakossági e-hulladék begyűjtési akció keretében is.

Karácsonyi égők is fontos szerepet játszanak visszagyűjtött lámpahulladékunk szempontjából, hiszen azok is újrahasznosításra kerülnek. Gyűjtsük őket is a megfelelő pontokon!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek