Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Csillámpor környezetszennyező egy új tanulmány szerint

A csillámpor környezetszennyező egy legújabb tanulmány szerint, ami nem is meglepő, hiszen minden eleme mikroplasztikok összessége.

A csillámpor a kézműves és smink világának kiemelt szereplője. Szinte bármit fel lehet vele dobni, látványosabbá lehet tenni, viszont életciklusa igencsak rövid. Használata alkalmi, esetleg párnapos. A begyűjtése, újrahasznosítása szinte lehetetlen. Ráadásul most a tudósok azt mondják, hogy veszélyes a környezetre, extrém módon.

A legtöbb csillámpor lényegében csillogó műanyag apró darabokban, azaz a XXI. század nagy közellensége, a mikroplasztika. Legtöbbször a világ óceánjai szennyezettségét bemutató tudósításokban, videóanyagóban, cikkekben hallunk, illetve olvasunk róla. A Tisza mikroplasztik szennyezettségére a PET Kupa hívta fel a figyelmet először, szerencsére nagy sikerrel.

Az Egyesült Királyság a következő évben megtiltja a mikrogyöngyök használatát  – egyfajta mikroplakett, amelyet arcmosókban, testradírban és más termékekben találnak. (Az Amerikai Egyesült Államoknak már él egy rendelet, ami a mikrogyöngyök részleges használatát korlátozza.)

Az Egyesült Királyságban hamarosan életbelépő tilalom arra késztette egyes tudósokat, hogy a mikroplasztikok témájával komolyabban foglalkozva bemutassák annak kockázatait, környezetszennyező mivoltát.

Mikróplasztikok. / Fotó: flickr.com

Mikroplasztikok. / Fotó: flickr.com

A mikroplasztikok szennyezhetik a tengeri környezeteket – akár általuk vegyi anyagok kerülnek a vízbe – amit az ott élő élőlények legtöbb esetben el is fogyasztanak.

Létezhet-e megoldás a csillámpor környezetszennyező problémájára?

Szerencsére vannak már olyan vállalatok, akik környezetbarát alternatívát kínálnak a csillámpor környezetszennyező problémájának megoldására. Egyszerűen olyan anyagokkal helyettesítik, amik megegyező külső tulajdonságokkal bírnak, viszont biológiailag lebomlóak, nem szennyezik a vízi életet.

Forrás: CNN.com

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek