Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Csillámpor környezetszennyező egy új tanulmány szerint - Hulladekvadasz.hu

Csillámpor környezetszennyező egy új tanulmány szerint

A csillámpor környezetszennyező egy legújabb tanulmány szerint, ami nem is meglepő, hiszen minden eleme mikroplasztikok összessége.

A csillámpor a kézműves és smink világának kiemelt szereplője. Szinte bármit fel lehet vele dobni, látványosabbá lehet tenni, viszont életciklusa igencsak rövid. Használata alkalmi, esetleg párnapos. A begyűjtése, újrahasznosítása szinte lehetetlen. Ráadásul most a tudósok azt mondják, hogy veszélyes a környezetre, extrém módon.

A legtöbb csillámpor lényegében csillogó műanyag apró darabokban, azaz a XXI. század nagy közellensége, a mikroplasztika. Legtöbbször a világ óceánjai szennyezettségét bemutató tudósításokban, videóanyagóban, cikkekben hallunk, illetve olvasunk róla. A Tisza mikroplasztik szennyezettségére a PET Kupa hívta fel a figyelmet először, szerencsére nagy sikerrel.

Az Egyesült Királyság a következő évben megtiltja a mikrogyöngyök használatát  – egyfajta mikroplakett, amelyet arcmosókban, testradírban és más termékekben találnak. (Az Amerikai Egyesült Államoknak már él egy rendelet, ami a mikrogyöngyök részleges használatát korlátozza.)

Az Egyesült Királyságban hamarosan életbelépő tilalom arra késztette egyes tudósokat, hogy a mikroplasztikok témájával komolyabban foglalkozva bemutassák annak kockázatait, környezetszennyező mivoltát.

Mikróplasztikok. / Fotó: flickr.com

Mikroplasztikok. / Fotó: flickr.com

A mikroplasztikok szennyezhetik a tengeri környezeteket – akár általuk vegyi anyagok kerülnek a vízbe – amit az ott élő élőlények legtöbb esetben el is fogyasztanak.

Létezhet-e megoldás a csillámpor környezetszennyező problémájára?

Szerencsére vannak már olyan vállalatok, akik környezetbarát alternatívát kínálnak a csillámpor környezetszennyező problémájának megoldására. Egyszerűen olyan anyagokkal helyettesítik, amik megegyező külső tulajdonságokkal bírnak, viszont biológiailag lebomlóak, nem szennyezik a vízi életet.

Forrás: CNN.com

You may also like...