Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Nemzetközi összefogás eredményei

Nemzetközi összefogás eredményeként az EucoLight szervezet bemutatta az elmúlt két évre kitűzött céljai által végzett munkájának gyümölcsét. Lássuk a 2016-2017-es évre vonatkozó jelentés részleteit.

Nemzetközi összefogás

Forrás: www.recolight.co.uk

A a világítástechnikai szektor elektromos és elektronikus berendezéseinek hulladékaival foglalkozó vezető európai szervezeteket összefogó EucoLight munkáját már korábbi cikkeinkben említettük. A szervezet a közelmúltban publikálta az elmúlt két évre vonatkozó jelentését, amelyben olvashatunk a 2016-2017 időszakban elért eredményekről is. Az EucoLight 2016-2017-es részletes, angol nyelvű jelentése elérhető ezen a linken.

Az EucoLight az alábbi területeken ért el komoly eredményeket:

Körkörös Gazdaság

A szervezetnek fontos szerepe volt a kiterjesztett gyártói felelősség általános követelményeinek kialakításában. Az EucoLight által benyújtott 4 konkrét javaslatot az Európai Parlament figyelembe vette a szabályozás kialakítása során.

A hulladék-begyűjtési célok kiszámításának módszere

A szervezet 2 helyzetjelentése hozzájárult, hogy az EU irányelve által meghatározott, a lámpahulladékok begyűjtésére megfogalmazott céladatok kiszámításának módszerében javításokat hajtsanak végre.

Elektromos és elektronikai berendezések besorolása

Az EucoLight szakmai magyarázattal segíti az új technológiával működő világítótestek (pl. LED-es fényforrások) szakmailag helyes besorolását.

A WEEE európai szabványai

A szervezet szakértői hozzájárultak a világítástechnikai hulladékok gyűjtési, szállítási és kezelési szabványainak kialakításához.

A tagok eredményeinek elismerése

A szervezet az „EucoLight Recycling Light Awards” díjjal ismeri el a tagok által megvalósított projekteket, melyek célja a begyűjtési ráta növelése, az ökológiai lábnyom csökkentése és a WEEE irányelvek végrehajtásának ösztönzése.

Nemzetközi összefogás

Forrás: twitter.com

EucoLight a Lámpahulladék rovat hasábjain:

  • Az EucoLight nemzetközi világítástechnikai szervezet legfrissebb felmérése szerint igencsak gondot okoz a vásárlóknak megtalálni a lámpahulladéknak megfelelő típusú izzót a boltban. Nem csak a vásárlásnál okoz ez fejtörést, hanem ez által az újrahasznosítás terén is problémákat vet fel. A felmérés célja az volt, hogy megállapítsák, mennyire vannak a vásárlók tudatába annak, hogy milyen égők vannak a piacon és hogyan tudják azokat újrahasznosítani, ha elhasználódnak.
  • Az EucoLight nemzetközi szervezetnek az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. is alapító tagja. Az egyesületet azzal a céllal hozták létre, hogy az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló európai irányelvnek (WEEE) megfelelően elősegítse a fényforrás-hulladékok – lámpák és fénycsövek – gyűjtését és hasznosítását

Nemzetközi összefogás az EucoLight segítségével maximálisan megvalósul vezető európai szervezetekkel a lámpahulladék visszagyűjtése és újrahasznosítása szempontjából.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek