Nemzetközi összefogás eredményei

Nemzetközi összefogás eredményeként az EucoLight szervezet bemutatta az elmúlt két évre kitűzött céljai által végzett munkájának gyümölcsét. Lássuk a 2016-2017-es évre vonatkozó jelentés részleteit.

Nemzetközi összefogás

Forrás: www.recolight.co.uk

A a világítástechnikai szektor elektromos és elektronikus berendezéseinek hulladékaival foglalkozó vezető európai szervezeteket összefogó EucoLight munkáját már korábbi cikkeinkben említettük. A szervezet a közelmúltban publikálta az elmúlt két évre vonatkozó jelentését, amelyben olvashatunk a 2016-2017 időszakban elért eredményekről is. Az EucoLight 2016-2017-es részletes, angol nyelvű jelentése elérhető ezen a linken.

Az EucoLight az alábbi területeken ért el komoly eredményeket:

Körkörös Gazdaság

A szervezetnek fontos szerepe volt a kiterjesztett gyártói felelősség általános követelményeinek kialakításában. Az EucoLight által benyújtott 4 konkrét javaslatot az Európai Parlament figyelembe vette a szabályozás kialakítása során.

A hulladék-begyűjtési célok kiszámításának módszere

A szervezet 2 helyzetjelentése hozzájárult, hogy az EU irányelve által meghatározott, a lámpahulladékok begyűjtésére megfogalmazott céladatok kiszámításának módszerében javításokat hajtsanak végre.

Elektromos és elektronikai berendezések besorolása

Az EucoLight szakmai magyarázattal segíti az új technológiával működő világítótestek (pl. LED-es fényforrások) szakmailag helyes besorolását.

A WEEE európai szabványai

A szervezet szakértői hozzájárultak a világítástechnikai hulladékok gyűjtési, szállítási és kezelési szabványainak kialakításához.

A tagok eredményeinek elismerése

A szervezet az „EucoLight Recycling Light Awards” díjjal ismeri el a tagok által megvalósított projekteket, melyek célja a begyűjtési ráta növelése, az ökológiai lábnyom csökkentése és a WEEE irányelvek végrehajtásának ösztönzése.

Nemzetközi összefogás

Forrás: twitter.com

EucoLight a Lámpahulladék rovat hasábjain:

  • Az EucoLight nemzetközi világítástechnikai szervezet legfrissebb felmérése szerint igencsak gondot okoz a vásárlóknak megtalálni a lámpahulladéknak megfelelő típusú izzót a boltban. Nem csak a vásárlásnál okoz ez fejtörést, hanem ez által az újrahasznosítás terén is problémákat vet fel. A felmérés célja az volt, hogy megállapítsák, mennyire vannak a vásárlók tudatába annak, hogy milyen égők vannak a piacon és hogyan tudják azokat újrahasznosítani, ha elhasználódnak.
  • Az EucoLight nemzetközi szervezetnek az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. is alapító tagja. Az egyesületet azzal a céllal hozták létre, hogy az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló európai irányelvnek (WEEE) megfelelően elősegítse a fényforrás-hulladékok – lámpák és fénycsövek – gyűjtését és hasznosítását

Nemzetközi összefogás az EucoLight segítségével maximálisan megvalósul vezető európai szervezetekkel a lámpahulladék visszagyűjtése és újrahasznosítása szempontjából.

You may also like...