Bermuda-háromszög Zuglóban (videóval)

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Bermuda-háromszög jelző illetheti azt a budapesti rejtélyes vasúti területet, amelyet három oldalról is vasút határol a Hungária körút tőszomszédságában. Az átlag városlakó minden bizonnyal vagy nem hallott még róla vagy esze ágában sincs betennie ide a lábát.

Pedig a múlt – ahogy az a legtöbb eddig helyszínünk esetében – egyáltalán nem ad okot a bizalmatlanságra vagy a félelemre. Épp ellenkezőleg! A területet keresztezte – az itt jelenleg is egyetlen közterület névvel ellátott út – a Hajtsár út, amely egykor marhaterelő útként funkcionált. Eredetileg jóval hosszabb volt, mint ma: magában foglalta az egész mai Nagy Lajos király útját. Így az út a mai Örs vezér terétől a Kassai téren át egészen a mai Hungária körútig vezetett. Az út teljes nyomvonalát jól láthatjuk az 1878-as és a 1903-as térképeken.

A XIV. kerület, Zugló önálló közigazgatási egységként létrehozása komoly változásokat hozott 1935-ben. A Hajtsár út Kassai tértől Örs Vezér teréig tartó része 1936-ban kapta a mai is használt Nagy Lajos király útja nevet. Az útszakasz megmaradt része áldozatul esett a városrendezésnek, amelyet az 1945-ös térképen is meg lehet figyelni. Az M3-as autópálya és a BVSC Uszoda megépítésével pedig végképp le lett csonkolva és vasúti sínek közé lett zárva a – most gyakorlatilag elveszett – Hajtsár út megmaradt szakasza.

Bermuda-háromszög

A Hajtsár út kiterjedését ábrázolva korabeli térképekkel. Forrás: mapire.eu/hu/

Jelenleg egy nem túl bizalomgerjesztő, inkább rejtélyes és félelmetes terület hírében áll ez a rész. Nehogy este sötétben, de napközben se szívesen jár erre egy átlag városlakó. Az emberek nagy része a Hungária körúti felüljáróról egy elhagyott és szemetes bozótos látnak. A rejtélyes fák között gyakran kisebb-nagyobb füst száll fel vagy éppen hulladékhalmok nőnek különféle színben és méretben. A Városkép Romboló csapata – talán elsőként -, arra vállalkozott, hogy bejárja a területet és megmutatja a nagyközönségnek, hogy mit rejt az elburjánzott növényzet.

Döbbenetes kép tárult elénk, amikor megláttuk, hogy – sok külterületi erdős részhez hasonlóan – itt is élnek vagy éltek életvitelszerűen emberek. Ráadásul milyen borzalmas körülmények között a város egy rendkívül forgalmas részéhez közel! Egy minden bizonnyal vasúti óvóhelyből kialakított „barlang-lakás”, továbbá egy elhagyott és felgyújtott hajléktalan tanya borzolta a kedélyeinket. Minket is megleptek az itt tapasztaltak, ráadásul lépten-nyomon kisebb-nagyobb hulladékmezőkbe is botlottunk. A részletes leírás helyett beszédes a terület bejárásáról készített akció-videónk.

A hulladekvadasz.hu oldalra már többször érkezett bejelentés a területről illegális hulladéklerakásokkal kapcsolatban. Takarítás ellenére is óriási mennyiségű szemét halmozódott fel évről évre a város egyik rendkívül forgalmas részéhez közel. Elmondható, hogy a terület a szemétlerakók kedvelt célpontja, mind 2017-ben, mind pedig 2016-ban is. Legutóbb a HírTV is felfigyelt a helyszínre az áldatlan állapotok miatt.

Bermuda-háromszög elnevezést jól ismerjük az Atlanti-óceáni rejtélyes múltja miatt. Bízunk benne, hogy a zuglói megfelelőjét valamelyest igyekezetünk megfejteni a fentiek alapján.

Ez is érdekelhet: