Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Hóember, ami nem olvad el – újrahasznosított anyagokból

Egy el nem olvadó hóember elkészítésében kalauzol el minket ezen a héten Kovács Friderika, a Kreatív hobbik csoport egyik tagja.

Az alkotó gondolatai
A valós környezetvédelem, a környezettudatos életvitel, és az újrahasznosítás melletti elhivatottságom sok évvel ezelőtt kezdődött. 1997-ben egy vidéki kis faluból elmentem Németországba bébiszitternek. A megérkezésem napján a családtagok bemutatása, valamint a lakás helyiségeinek ismertetése után azonnal a mosogató alatti szekrényhez vezettek, és azt kinyitva (első, és legfontosabb) információként elmagyarázták nekem, hogy a 4 különböző színű hulladéktartó mire használandó!

Ezek (nagytestvérei) a ház előtt szintén 4 különböző színben ott pompáztak, melyek kívülről is patika tisztaságúak voltak. Akkor 1997-ben számomra ez olyan volt, mintha egy űrállomásra érkeztem volna, hiszen Magyarországon ekkor még se híre se hamva nem volt a szelektív hulladékgyűjtésnek, még mint fogalmat sem ismertük.

Támogasd szavazatoddal a hulladekvadasz.hu alapítványát, a JÖN Alapítványt a Méltán Híres Civilek jótékonysági versenyében, erre a linkre kattintva: https://anapp.me/f/E6P/391

Ott, akkor megtanultam, és megszerettem ezek szerint az elvek szerint élni, és ezt azóta is szívügyemnek tekintem. 

Évekkel később, amikor elkezdtem kézműves termékeket készíteni, akkor első körben (költséghatékonyságból) a környezetemben fellelhető dolgokból kezdtem el tárgyakat készíteni mondván: ha esetleg nem sikerül, akkor ne a drága alapanyagot dobjuk ki. Ez a szemlélet azóta is megmaradt, és ebben a szellemben készítem azóta is egyedi kis alkotásaimat. Az idei Karácsonyi dekorációkat is hulladékok, és maradék anyagok felhasználásával készítettem. Ezek közül most a hóemberemet szeretném bemutatni.

Sajnos készítés közben nem készült sok fotó, de a felhasznált alapanyagok, és a kész termék fotózásra került, az elkészítése pedig egészen egyszerű.

Készítő: Kovács Friderika, Fri-Ko Dekor

Elkészítési idő: 1 óra

Alapanyagok:

  • 2db vesszőkoszorú,
  • 2 db fehér girland,
  • habfólia
  • használt fekete nylon,
  • maradék narancssárga dekorgumi,
  • 2db (20 LED)-es elemes izzósor – (elhagyható)

Eszközök:

  • drót,
  • olló,
  • TIXO ragasztószalag

Elkészítés
Először a vesszőkoszorúkat külön-külön betekerjük az izzókkal. Majd mindkettőre feltekerjük a fehér girlandot is. A hóember nyakánál egymáshoz rögzítettem dróttal a két koszorút. A habfóliát szintén dróttal a koszorú hátoldalához rögzítettem a négy sarkán.

Ezután fekete nylonból, és narancssárga gumiból vágott szemet, szájat, orrot átlátszó ragasztóval a habfóliára ragasztottam. A testén lévő gombokat pedig a girlandra rögzítettem. A kalapját én egy MP3 lejátszó dobozából kivett fekete műanyagból vágtam ki, a habfóliát pedig elektromos készülékeink (tv, mikró, stb) vásárlásakor a dobozon belül a csomagolásban találjuk.

Mivel nálunk a kertben lakik Őkelme, így az elemtartókat én egy jól záródó vajkrémes dobozba rejtettem az eső, és hó elől.

Ügyeljünk rá, hogy meg ne fázzon odakint a hidegben, kössünk a nyakába egy jó meleg sálat!

A hóember készítéshez sok sikert és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!


Ha még több karácsonyi inspirációra van szükséged, akkor nézd meg a Pinteresten található „4 évszak – Tél (+Karácsony)” nevű táblánkat ITT.

Pályázz Te is!

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek