Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
A MÁV nagytakarítása a Hungária körúti felüljáró alatt - Hulladekvadasz.hu

A MÁV nagytakarítása a Hungária körúti felüljáró alatt

A MÁV nagytakarításba kezdett a Hungária körúti felüljáró alatti területen. A helyszínről több mint 450 tonna illegálisan lerakott hulladékot szállítottak el.

Bejelentések, tettenérések és még televízió felvétel is történt a helyszínről kiválóan bemutatva a magyarországi illegális hulladéklerakási bizniszt, amit sajnos egyre többen művelnek, sikerrel.

Itt korábban több tonna hulladék hevert, de nagytakarítás után így néz ki a terület. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Itt korábban több tonna hulladék hevert, de nagytakarítás után így néz ki a terület. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A tettenérések csekély száma, a büntetések súlytalansága oda vezet, hogy egyre többen választják a hulladéktól való megszabadulásának ezt a fajtáját.

Korábbi cikkünknek már tettünk utalást rá, hogy a terület megtisztítása elkezdődött. Ez ügyben felkerestük a MÁV Környezetvédelmi irodáját a helyszínnel kapcsolatban, akik a kérdéseinkre az alábbi írásos hivatalos válaszokat adták.

Terület kiterjedése, problémája
A szóban forgó helyszín egy nagyobb kiterjedésű, vasúthálózattal körbehatárolt „delta” alakú terület egyik része. Sajnálatos módon a terület keleti részén, a Mexikói út – Szőnyi út kereszteződésétől a Rákosrendező állomás felé haladva is, gyakori az illegális hulladék lerakás. Előbbi területen leginkább az építési-bontási (sitt) hulladék a jellemző, utóbbin elsősorban kommunális hulladéklerakás tapasztalható.

A bejelölt térképet a MÁV munkatársai bocsátották rendelkezésünkre. / Fotó: Google Maps - MÁV

A bejelölt térképet a MÁV munkatársai bocsátották rendelkezésünkre. / Fotó: Google Maps – MÁV

A nyáron elvégzett műszaki felmérés szerint a területen hozzávetőlegesen 450 tonna illegálisan elhelyezett hulladék volt található, mely összetételét tekintve főként építési és bontási hulladék, valamint kisebb mértékben kommunális és lom hulladék.

A hulladék elszállítására a MÁV Zrt. csaknem 18.000.000 Ft. értékben vállalkozási szerződést kötött, és november 14-én, a beszerzési eljárás lebonyolítását követően megkezdődtek a terület megtisztítását szolgáló munkálatok.

A MÁV Zrt. a gépjárművel történő behajtás megakadályozása érdekében a Mexikói út – Szőnyi út felől a MÁV tulajdonában lévő parkolásra használt területet lánckorláttal lezárta, és vasútőrt állíttatott, a Vágány út – Dévényi út – Hajcsár út felőli részt pedig – a munkálatok befejeztével – úttorlaszokkal és parkolás gátló eszközökkel zárja majd le.

Szó szerint derékig érő hulladék mennyisége mára már a múlté. A fotón hulladékvadászok terepszemlén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Szó szerint derékig érő hulladék mennyisége mára már a múlté. A fotón hulladékvadászok terepszemlén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Ez az útvonal korábban is le volt zárva, de a területen belül található adótorony üzemben tartója kérvényezte a gépkocsival történő bejutási lehetőséget, valamint a vágányok felújítása miatti betonalj elemek behordása is ezen az útvonalon történt.

A hulladék elszállítása várhatóan december közepén fejeződik be. A folyamatban lévő munkálatokról az alábbi két db képet kaptuk a MÁV-tól.

A Hungária körúti felüljáró helyszínen történt munkálatokat bemutató képek. / Fotó: MÁV

A Hungária körúti felüljáró helyszínen történt munkálatokat bemutató képek. / Fotó: MÁV

A nagytakarítással kapcsolatban az alábbi kérdéseket tettük fel a MÁV Környezetvédelmi Irodájának

Az elhordott hulladéknak mi lesz a sorsa?
Az elhordott anyagot mi szemétnek hívjuk, mert vegyes, kevert, szennyezett anyag. Emiatt hasznosításra az anyag kevertsége okán nem alkalmas. A szemetet lerakókra viszik a szerződéses partnerek ott kerül ártalmatlanításra. Az illegális hulladékelhagyás ennyiben is komoly probléma – az ismert gondokon kívül – az így elhelyezett, szennyezett anyag továbbhasznosításra nem alkalmas, így ez a mennyiség, a benne lévő esetleges haszonanyagokkal együtt szükségszerűen kikerül az anyagok körforgásából.

Hol deponálják azaz hova helyezik az illegális hulladékot?
Ez szerződésenként változó, a szerződéses partnerektől függ, akiket a beszerzési eljáráson nyertesek. Minden esetben engedéllyel rendelkező hulladéklerakóban, ez szerződéses feltétel is.

A hulladék szelektálásra, azaz a felhasználható hulladék újrahasznosításra kerül?
Az ilyen mértékben kevert szemét, az esetleges szennyezett anyagok miatt sem kerülhet további válogatásra, így hasznosítása is kizárt.

Éves szinten mennyit költenek a Fővárosban hulladékeltakarításra?
Ez változó minden évben. Idén több nagy lerakatot is megszüntettünk, bőven 150 millió forint felett költöttünk csak budapesti területre.

A Hungária körúti felüljáró hulladékproblémájának a megoldását, illetve a minden részletre kiterjedő válaszadást köszönjük a MÁV Zrt.-nek.

[codepeople-post-map]


Méltán Híres Civil jótékonysági kampányában a hulladekvadasz.hu üzemtetőjére, a JÖN Alapíványra is lehet szavazni. A kampányvideónkat a helyszínen forgattuk. 

Erre a linkre kattintva tudod támogatni akár egy szavazattal is tevékenységünket: SZAVAZOK A JÖN ALAPÍTVÁNYRA!

You may also like...