Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

A MÁV nagytakarítása a Hungária körúti felüljáró alatt

A MÁV nagytakarításba kezdett a Hungária körúti felüljáró alatti területen. A helyszínről több mint 450 tonna illegálisan lerakott hulladékot szállítottak el.

Bejelentések, tettenérések és még televízió felvétel is történt a helyszínről kiválóan bemutatva a magyarországi illegális hulladéklerakási bizniszt, amit sajnos egyre többen művelnek, sikerrel.

Itt korábban több tonna hulladék hevert, de nagytakarítás után így néz ki a terület. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Itt korábban több tonna hulladék hevert, de nagytakarítás után így néz ki a terület. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A tettenérések csekély száma, a büntetések súlytalansága oda vezet, hogy egyre többen választják a hulladéktól való megszabadulásának ezt a fajtáját.

Korábbi cikkünknek már tettünk utalást rá, hogy a terület megtisztítása elkezdődött. Ez ügyben felkerestük a MÁV Környezetvédelmi irodáját a helyszínnel kapcsolatban, akik a kérdéseinkre az alábbi írásos hivatalos válaszokat adták.

Terület kiterjedése, problémája
A szóban forgó helyszín egy nagyobb kiterjedésű, vasúthálózattal körbehatárolt „delta” alakú terület egyik része. Sajnálatos módon a terület keleti részén, a Mexikói út – Szőnyi út kereszteződésétől a Rákosrendező állomás felé haladva is, gyakori az illegális hulladék lerakás. Előbbi területen leginkább az építési-bontási (sitt) hulladék a jellemző, utóbbin elsősorban kommunális hulladéklerakás tapasztalható.

A bejelölt térképet a MÁV munkatársai bocsátották rendelkezésünkre. / Fotó: Google Maps - MÁV

A bejelölt térképet a MÁV munkatársai bocsátották rendelkezésünkre. / Fotó: Google Maps – MÁV

A nyáron elvégzett műszaki felmérés szerint a területen hozzávetőlegesen 450 tonna illegálisan elhelyezett hulladék volt található, mely összetételét tekintve főként építési és bontási hulladék, valamint kisebb mértékben kommunális és lom hulladék.

A hulladék elszállítására a MÁV Zrt. csaknem 18.000.000 Ft. értékben vállalkozási szerződést kötött, és november 14-én, a beszerzési eljárás lebonyolítását követően megkezdődtek a terület megtisztítását szolgáló munkálatok.

A MÁV Zrt. a gépjárművel történő behajtás megakadályozása érdekében a Mexikói út – Szőnyi út felől a MÁV tulajdonában lévő parkolásra használt területet lánckorláttal lezárta, és vasútőrt állíttatott, a Vágány út – Dévényi út – Hajcsár út felőli részt pedig – a munkálatok befejeztével – úttorlaszokkal és parkolás gátló eszközökkel zárja majd le.

Szó szerint derékig érő hulladék mennyisége mára már a múlté. A fotón hulladékvadászok terepszemlén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Szó szerint derékig érő hulladék mennyisége mára már a múlté. A fotón hulladékvadászok terepszemlén. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Ez az útvonal korábban is le volt zárva, de a területen belül található adótorony üzemben tartója kérvényezte a gépkocsival történő bejutási lehetőséget, valamint a vágányok felújítása miatti betonalj elemek behordása is ezen az útvonalon történt.

A hulladék elszállítása várhatóan december közepén fejeződik be. A folyamatban lévő munkálatokról az alábbi két db képet kaptuk a MÁV-tól.

A Hungária körúti felüljáró helyszínen történt munkálatokat bemutató képek. / Fotó: MÁV

A Hungária körúti felüljáró helyszínen történt munkálatokat bemutató képek. / Fotó: MÁV

A nagytakarítással kapcsolatban az alábbi kérdéseket tettük fel a MÁV Környezetvédelmi Irodájának

Az elhordott hulladéknak mi lesz a sorsa?
Az elhordott anyagot mi szemétnek hívjuk, mert vegyes, kevert, szennyezett anyag. Emiatt hasznosításra az anyag kevertsége okán nem alkalmas. A szemetet lerakókra viszik a szerződéses partnerek ott kerül ártalmatlanításra. Az illegális hulladékelhagyás ennyiben is komoly probléma – az ismert gondokon kívül – az így elhelyezett, szennyezett anyag továbbhasznosításra nem alkalmas, így ez a mennyiség, a benne lévő esetleges haszonanyagokkal együtt szükségszerűen kikerül az anyagok körforgásából.

Hol deponálják azaz hova helyezik az illegális hulladékot?
Ez szerződésenként változó, a szerződéses partnerektől függ, akiket a beszerzési eljáráson nyertesek. Minden esetben engedéllyel rendelkező hulladéklerakóban, ez szerződéses feltétel is.

A hulladék szelektálásra, azaz a felhasználható hulladék újrahasznosításra kerül?
Az ilyen mértékben kevert szemét, az esetleges szennyezett anyagok miatt sem kerülhet további válogatásra, így hasznosítása is kizárt.

Éves szinten mennyit költenek a Fővárosban hulladékeltakarításra?
Ez változó minden évben. Idén több nagy lerakatot is megszüntettünk, bőven 150 millió forint felett költöttünk csak budapesti területre.

A Hungária körúti felüljáró hulladékproblémájának a megoldását, illetve a minden részletre kiterjedő válaszadást köszönjük a MÁV Zrt.-nek.


Méltán Híres Civil jótékonysági kampányában a hulladekvadasz.hu üzemtetőjére, a JÖN Alapíványra is lehet szavazni. A kampányvideónkat a helyszínen forgattuk. 

Erre a linkre kattintva tudod támogatni akár egy szavazattal is tevékenységünket: SZAVAZOK A JÖN ALAPÍTVÁNYRA!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek