Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Karácsonyi hangulat - ahogy mi szeretjük - Hulladekvadasz.hu

Karácsonyi hangulat – ahogy mi szeretjük

A karácsonyi hangulat mindenkiben egyre jobban erősödik, ahogy közeledik Szenteste. A háztartás hulladék nélkül karácsonykor se lehetetlen.

A neten már hónapok óta látom az egyre lázasabban, a karácsonyra, készülődő embereket. Én nem tartozok ilyen szempontból az átlag közé. Én kiélveztem az ősz minden pillanatát, dekoráltunk, szépítgettük, őszi hangulatúvá varázsoltuk az otthonunkat.

A karácsonyi hangulat az első adventi hétvégével kezdett hozzánk begyűrűzni. Fokozatosan szépítgettük a házat, kapkodás, idegeskedés, vásárlási láz nélkül. Mindenki élvezte, ahogy szépen fokozatosan épült föl a karácsonyi hangulat.

Hulladékok szempontjából is elégedett vagyok, bár az évnek ez az időszaka (illetve maga a Karácsony) a legkritikusabb nálunk is. A dekorok legnagyobb részét saját magunk készítettük el (tudjátok, ez a gyengém). Más részük pedig a korábbi évek alatt összegyűlt díszítőelemek átalakítva vagy eredeti formájukban lettek házunk díszei.

Magunkat csak 1-1 aprósággal fogjuk meglepni. A gyerekek pedig a korábban megírt listájuk alapján kapják meg a meglepetéseket. Ezek egy része sajnos eleve csomagolt, de pl. a könyveket csomagolás nélkül sikerült beszereznünk, egy részét pedig használtan vásároltuk. A család felnőtt tagjai általunk készített ajándéktárgyakat kapnak. Ezek némelyikébe annyira beleszerettem a készítésük során, hogy magamnak is készítettem belőle.

Nálunk az ajándék mindig ünnepi díszben várja a megajándékozottat a fa alatt. Az ajándékok csomagolása teljesen műanyagmentes, a papír csomagolóanyagot sok éve kaptam nagy tekercsben egy ismerőstől, így nincs szükségem semmilyen csilli-villi csomagolóanyag vásárlására. A fehér papírt magam díszítem fel, egyszerű spárgával, fonallal, csipkével. Idén általam szárított narancsszeletek (láttam dekor boltban pár db-os műanyag csomagolásút, csillagászati áron, kb 2 perces feladat volt elkészíteni) és csillagánizs díszítik a csomagokat.

A karácsonyfa témájában volt egy elég megosztó bejegyzésem a Háztartásom Hulladék Nélkül facebook oldalon. Én ugyanis vágott fenyő párti vagyok. A karácsonyfa nálunk mindig igazi vágott fenyőfa. Az igazi karácsonyfa nekem elengedhetetlen a karácsonyhoz. Lehet, hogy ez egyszerűen csak megszokás, mégis így érzem igazán különlegesnek, és nem csak egyszerűen télinek a karácsonyi hangulatot. A műfenyővel a legnagyobb problémám, hogy rengeteg olyan járulékos szennyezéssel jár, amit szerintem az sem tud ellensúlyozni, hogy a jobb minőségűek sok évig is használhatóak.

A földlabdás fenyővel még meg is békélnék, de ahhoz hogy egy ilyen fa túléljen elég komoly fokozatos szoktatást igényel, amit sokan (én sem) tudunk megoldani. Az alternatív (karácsonyfa pótló egyéb dekorációk) megoldásokkal a házunk mindig tele van, de az a ráhangolódáshoz tökéletes számomra, karácsonyfának viszont számomra kevés.

Általában van még egy kritikus része a Karácsonynak: az étkezések: rengeteg ennivaló, édesség. Az évek során én leredukáltam a mennyiséget és a ételek típusát arra a szintre, hogy mit az ami a család kedvence. Nem készítek például bejglit csak azért, mert karácsonyi, mivel nem szeretjük. Nem készítek 5-6-10 féle süteményt, csak azért mert mutatós. Kizárólag azt a 2 féle sütit sütöm meg mindig amit annyira szeretnek a családban. És ha bármi megmaradna az ünnepek utánra? Remek újrahasznosítási kreatív ötleteim vannak az ételek felfrissítésére. Ezeket már elkezdtem összegyűjteni nektek a Kreatív receptek rovatban.

Mindent összevetve előreláthatólag a következő hulladékok keletkeznek a mi boldog és békés, kapkodás és idegeskedés mentes Karácsonyunkon:

  • Ételmaradék – nulla
  • Fenyőfa (és díszítő ágak) – komposztálóba illetve gyújtósnak lesz utólag felhasználva
  • Csomagoló papír – gyújtós, vagy papírgyűjtés.
  • Szalagok, spárga – megmentem és egy következő ünnepi alkalommal újra használom ezeket
  • Szárított narancs és csillagánizs – ami szépen megmarad, azt elteszem egy következő kreatív alkotásomhoz, ami összetörik, azt komposztálom
  • Műanyag hulladék – az egyik ajándék bolti csomagolása – szelektív gyűjtőbe kerül.

Kívánom nektek is, hogy hozzánk hasonlóan, Ti is úgy éljétek meg ezt az ünnepet, hogy a boldog érzéseket ne tudja elnyomni a vásárlás, a háztartás, a rohanás és idegeskedés. Ha nem lesz makulátlan a torta, vagy nem lesz patyolattiszta a nappali, vagy esetleg a gyerekek összetörnek 1-1 üveggömböt, akkor sincs semmi gond. Élvezzétek a pillanatot, lassítsatok le, és szeressétek egymást és a környezetet!

A karácsonyi hangulat mellé mindenképpen Boldog Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Nektek!!

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...