Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Karácsonyi meglepetés a Városkép Rombolótól

Karácsonyi meglepetés minden olvasónknak, hogy az utóbbi hetekben jelentős változások következtek be három, régóta kritikus állapotú helyszínen. Minden bizonnyal ehhez a rovat is közvetetten hozzájárult, így mindháromról egy cikkben szeretnénk megemlékezni.

Az első karácsonyi meglepetés az Óbudai Kandó Kálmán Kollégium felújítása. A 2007 óta üresen álló volt Kollégium az év elején hívta fel a figyelmünket látványosan elhanyagolt állapotával. Mindezt tetézte, hogy az épület szinte összes nyílászárói hiányába illetékteleneknek akár átjáróházként is funkcionált. Azt már mondani sem kell, hogy ember nagyságú graffitik éktelenkedtek itt-ott a homlokzaton, totálisan feledtetve, hogy egykor itt több mint 500 hallgató volt elszállásolva. Ennek egyszer s mindenkorra vége! Ez év novemberében elkezdődtek a felújítási munkáltatok. A kivitelezés során a földszinten kiszolgáló helyiségeket, kondicionáló termet és könyvtárat alakítanak majd ki. Az első emeleten pedig irodákat és közösségi teret hoznak majd létre. Beépítenek továbbá két új, 8 személy befogadására alkalmas akadálymentes felvonót is. Mindemellett teljes egészében átépítik az épület eredeti homlokzatát, 240 új nyílászáróval.

A második karácsonyi meglepetés az Újpesti uszoda bontása. Ez az épület is tíz éve volt lakatlan, pedig egykor még a régi rendszer wellnessének számított ez a hatalmas betonlétesítmény. Eredetileg felújítás várt rá, de mivel milliárdos költségeket emésztett volna fel, így évekig az eladással próbálkozott a Főváros, sikertelenül. Mindeközben két uszodakomplexum is felépült a kerületben, ami egyre inkább a szomorú jövőt vetítette előre. Mindezt tetézte az épület állapotának fokozatos romlása, amit leginkább a bedeszkázott bejáratán, az összefirkált falain és a rozsdás rácsain vehettünk észre. Minden az irányba mutatott, hogy itt bizony előbb-utóbb bontani kell, ami a múlt héten látványosan meg is kezdődött. Egyelőre még tisztázatlan, hogy mi épül majd az uszoda helyén, de valószínűleg a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesíti a telket. Annyi bizonyos, hogy Barcsay Jenő Kossuth díjas grafikus híres mozaikját az uszoda faláról elszállították és egy másik uszodában állítják majd ki.

A harmadik karácsonyi meglepetés váratott a leginkább a magára Zuglóban, a Zászlós utcában. Több mint 10 éve pusztult rohamléptékben egy itt álló több emeletes épület. A legvégső stádium már-már olyan iszonyatos képet mutatott, amilyet sokan gondolni sem mernek. A létező összes lepusztultságot ábrázoló körülmény érvényes volt itt: a nyílászárók teljes hiánya, a falak szinte mindenhol összefirkálva és hatalmas szemétmennyiség szanaszét dobálva mindenütt. Több hajléktalan is élt itt életvitelszerűen, ráadásul többször tüzet is gyújtottak illetve szinte mindenhol elvégezték kisebb-nagyobb dolgukat. Kóbor állatok, egerek, patkányos és nyestek is feltűntek az orrfacsaróan bűzös ház környékén. A környékbeli lakók már évek óta kitartóan kampányoltak az Önkormányzatnál, hogy történjen változás, amelynek következtében a napokban végre elkezdődött a bontás. Azt nem tudni mi lesz az épület helyén, de az biztos, hogy végre megszűnik itt a folyamatos hulladékégetés, a bűz és a fertőzésveszély, amelytől a szomszédok szenvedtek.

Karácsonyi meglepetés

A Zászlós utcai épület legvégső stádiumáról a belső fotók. Fotó: Városkép Romboló / hulladekvadasz.hu

Karácsonyi meglepetés e három épület sorsában bekövetkezett változás mindazon olvasóink számára, akik a városképre igazán érzékenyek. Az Urbex rajongók is talán titkon reménykedtek abban, hogy nem maradnak az áldatlan állapotok örökké.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek