Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Karácsonyi meglepetés a Városkép Rombolótól - Hulladekvadasz.hu

Karácsonyi meglepetés a Városkép Rombolótól

Karácsonyi meglepetés minden olvasónknak, hogy az utóbbi hetekben jelentős változások következtek be három, régóta kritikus állapotú helyszínen. Minden bizonnyal ehhez a rovat is közvetetten hozzájárult, így mindháromról egy cikkben szeretnénk megemlékezni.

Az első karácsonyi meglepetés az Óbudai Kandó Kálmán Kollégium felújítása. A 2007 óta üresen álló volt Kollégium az év elején hívta fel a figyelmünket látványosan elhanyagolt állapotával. Mindezt tetézte, hogy az épület szinte összes nyílászárói hiányába illetékteleneknek akár átjáróházként is funkcionált. Azt már mondani sem kell, hogy ember nagyságú graffitik éktelenkedtek itt-ott a homlokzaton, totálisan feledtetve, hogy egykor itt több mint 500 hallgató volt elszállásolva. Ennek egyszer s mindenkorra vége! Ez év novemberében elkezdődtek a felújítási munkáltatok. A kivitelezés során a földszinten kiszolgáló helyiségeket, kondicionáló termet és könyvtárat alakítanak majd ki. Az első emeleten pedig irodákat és közösségi teret hoznak majd létre. Beépítenek továbbá két új, 8 személy befogadására alkalmas akadálymentes felvonót is. Mindemellett teljes egészében átépítik az épület eredeti homlokzatát, 240 új nyílászáróval.

A második karácsonyi meglepetés az Újpesti uszoda bontása. Ez az épület is tíz éve volt lakatlan, pedig egykor még a régi rendszer wellnessének számított ez a hatalmas betonlétesítmény. Eredetileg felújítás várt rá, de mivel milliárdos költségeket emésztett volna fel, így évekig az eladással próbálkozott a Főváros, sikertelenül. Mindeközben két uszodakomplexum is felépült a kerületben, ami egyre inkább a szomorú jövőt vetítette előre. Mindezt tetézte az épület állapotának fokozatos romlása, amit leginkább a bedeszkázott bejáratán, az összefirkált falain és a rozsdás rácsain vehettünk észre. Minden az irányba mutatott, hogy itt bizony előbb-utóbb bontani kell, ami a múlt héten látványosan meg is kezdődött. Egyelőre még tisztázatlan, hogy mi épül majd az uszoda helyén, de valószínűleg a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesíti a telket. Annyi bizonyos, hogy Barcsay Jenő Kossuth díjas grafikus híres mozaikját az uszoda faláról elszállították és egy másik uszodában állítják majd ki.

A harmadik karácsonyi meglepetés váratott a leginkább a magára Zuglóban, a Zászlós utcában. Több mint 10 éve pusztult rohamléptékben egy itt álló több emeletes épület. A legvégső stádium már-már olyan iszonyatos képet mutatott, amilyet sokan gondolni sem mernek. A létező összes lepusztultságot ábrázoló körülmény érvényes volt itt: a nyílászárók teljes hiánya, a falak szinte mindenhol összefirkálva és hatalmas szemétmennyiség szanaszét dobálva mindenütt. Több hajléktalan is élt itt életvitelszerűen, ráadásul többször tüzet is gyújtottak illetve szinte mindenhol elvégezték kisebb-nagyobb dolgukat. Kóbor állatok, egerek, patkányos és nyestek is feltűntek az orrfacsaróan bűzös ház környékén. A környékbeli lakók már évek óta kitartóan kampányoltak az Önkormányzatnál, hogy történjen változás, amelynek következtében a napokban végre elkezdődött a bontás. Azt nem tudni mi lesz az épület helyén, de az biztos, hogy végre megszűnik itt a folyamatos hulladékégetés, a bűz és a fertőzésveszély, amelytől a szomszédok szenvedtek.

Karácsonyi meglepetés

A Zászlós utcai épület legvégső stádiumáról a belső fotók. Fotó: Városkép Romboló / hulladekvadasz.hu

Karácsonyi meglepetés e három épület sorsában bekövetkezett változás mindazon olvasóink számára, akik a városképre igazán érzékenyek. Az Urbex rajongók is talán titkon reménykedtek abban, hogy nem maradnak az áldatlan állapotok örökké.

You may also like...