Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Hagyományos szódapatron megszűnt január 1-től – Olvasói különvélemény

A hagyományos szódapatron megszűnt január 1-től, ezzel a rendszeres felhasználóknak többletköltséget generálva. Vajon mit gondol erről a fogyasztó?

Különvélemény rovatunkból ezt is megtudhatod. 2018-ban rendszeresen jelentkező rovatunkban a kisemberek, az állampolgárok véleményeit osszuk meg az oldalunk hasábjain. Érdemes lesz követni.

Az olvasónk levele

“Környezetvédelem, szóda, 320%, és más úri huncutságok, avagy különvélemény a szóda “reformjáról”

Tele van a sajtó a műanyagok okozta környezeti károkkal. Arról is sokat lehet olvasni, hogy a PET palackok gyártása micsoda környezeti terhet jelent, arról nem is beszélve, ha nem a szelektív gyűjtőbe kerülnek, hanem a háztartási hulladék közé, ne adj’ Isten, a természetbe, vagy ha valaki momentán azzal fűt.

Ugyanakkor azt is lehet olvasni, hogy még a palackok visszagyűjtése sem tökéletes megoldás, mert a PET palackok újrafelhasználása során nyert anyag tulajdonságai nem érik el az új anyagét, ezért csak valamilyen másodlagos termék készülhet belőlük, és mivel az új palackokat új anyagból gyártják, a hulladék mennyisége egyre csak nő.

Szóval csúnya dolog a palackos víz fogyasztása, a szódavizet azonban szeretem. Megoldásképpen vettem egy ódivatú szódásszifont, amelyből –a manapság divatos szódagépekkel szemben- mindig friss szóda jön.

A dolog jó ötletnek tűnt: egy patron ára 31,20 Ft, amelyből 1 liter szódavíz készül. Egy 2 literes bubis víz ára PET palackkal, szállítással együtt kb. 50-60 Ft/liter, így az üzleten mindenki nyert: én nem cipekedek, a környezetet pedig megkímélem a palackoktól.

„Természetes környezetünk állapotának értéke és a minőség örök” 

A frissen vásárolt patroncsomagban azonban a patronokat gyártó LISS arról értesített, hogy technológiai ugrást hajtanak végre, melynek következtében a patronok szebbek, korszerűbbek, 2 grammal nagyobb töltetűek, és 180 nap helyett 5 évig eltarthatók lesznek, no nem mintha eddig sokat gyönyörködtem volna bennük, vagy 1 hétnél tovább tároltam volna őket.

Ja, és nem visszaválthatók. És az eddigi 32,60 Ft helyett 99,90 Ft-ba fognak kerülni. Igen, ez 320%-os emelkedés.

Szóval ez után egyetlen liter házilag készült szóda 320%-kal többe, 100 Ft-ba fog kerülni, és még a patron is a környezetet terheli. Én pedig gondolkodhatok, hogy hajlandó vagyok-e megfizetni a környezetvédelem és a kényelem luxusát, vagy visszatérek a hagyományos, olcsó, de környezetpusztító PET palackokhoz.”

Hagyományos szódapatron megszűntésével kapcsolatban az index.hu és a HVG is írt, ami ide kattintva elérhető.