Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Hagyományos szódapatron megszűnt január 1-től - Olvasói különvélemény - Hulladekvadasz.hu

Hagyományos szódapatron megszűnt január 1-től – Olvasói különvélemény

A hagyományos szódapatron megszűnt január 1-től, ezzel a rendszeres felhasználóknak többletköltséget generálva. Vajon mit gondol erről a fogyasztó?

Különvélemény rovatunkból ezt is megtudhatod. 2018-ban rendszeresen jelentkező rovatunkban a kisemberek, az állampolgárok véleményeit osszuk meg az oldalunk hasábjain. Érdemes lesz követni.

Az olvasónk levele

„Környezetvédelem, szóda, 320%, és más úri huncutságok, avagy különvélemény a szóda „reformjáról”

Tele van a sajtó a műanyagok okozta környezeti károkkal. Arról is sokat lehet olvasni, hogy a PET palackok gyártása micsoda környezeti terhet jelent, arról nem is beszélve, ha nem a szelektív gyűjtőbe kerülnek, hanem a háztartási hulladék közé, ne adj’ Isten, a természetbe, vagy ha valaki momentán azzal fűt.

Ugyanakkor azt is lehet olvasni, hogy még a palackok visszagyűjtése sem tökéletes megoldás, mert a PET palackok újrafelhasználása során nyert anyag tulajdonságai nem érik el az új anyagét, ezért csak valamilyen másodlagos termék készülhet belőlük, és mivel az új palackokat új anyagból gyártják, a hulladék mennyisége egyre csak nő.

Szóval csúnya dolog a palackos víz fogyasztása, a szódavizet azonban szeretem. Megoldásképpen vettem egy ódivatú szódásszifont, amelyből –a manapság divatos szódagépekkel szemben- mindig friss szóda jön.

A dolog jó ötletnek tűnt: egy patron ára 31,20 Ft, amelyből 1 liter szódavíz készül. Egy 2 literes bubis víz ára PET palackkal, szállítással együtt kb. 50-60 Ft/liter, így az üzleten mindenki nyert: én nem cipekedek, a környezetet pedig megkímélem a palackoktól.

„Természetes környezetünk állapotának értéke és a minőség örök” 

A frissen vásárolt patroncsomagban azonban a patronokat gyártó LISS arról értesített, hogy technológiai ugrást hajtanak végre, melynek következtében a patronok szebbek, korszerűbbek, 2 grammal nagyobb töltetűek, és 180 nap helyett 5 évig eltarthatók lesznek, no nem mintha eddig sokat gyönyörködtem volna bennük, vagy 1 hétnél tovább tároltam volna őket.

Ja, és nem visszaválthatók. És az eddigi 32,60 Ft helyett 99,90 Ft-ba fognak kerülni. Igen, ez 320%-os emelkedés.

Szóval ez után egyetlen liter házilag készült szóda 320%-kal többe, 100 Ft-ba fog kerülni, és még a patron is a környezetet terheli. Én pedig gondolkodhatok, hogy hajlandó vagyok-e megfizetni a környezetvédelem és a kényelem luxusát, vagy visszatérek a hagyományos, olcsó, de környezetpusztító PET palackokhoz.”

Hagyományos szódapatron megszűntésével kapcsolatban az index.hu és a HVG is írt, ami ide kattintva elérhető.