Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Tojás felhasználása egy hulladék nélküli háztartásban - Hulladekvadasz.hu

Tojás felhasználása egy hulladék nélküli háztartásban

Tojás és annak védőburkának, a tojáshéjnak a felhasználási javaslatait mutatja be Tóth Andi , hogy az milyen is egy hulladék nélküli háztartásban.

Én egy olyan családba tartozok, ahol mindenki nagyon szereti a tojást, sokat is fogyasztunk belőle. – írja Tóth Andi

2017 augusztus elején felröppent a hír a legtöbb médiában, hogy Hollandiából származó tojások nagy mennyiségű rovarirtót tartalmaznak. Az eset miatt 180 holland csirketelepet zártak be, az ügyben nyomozás is indult. Bár a fertőzött tojásokat az érintett országokban kivonták a forgalomból, Magyarországon is minden holland és lengyel import tojásból mintát vettek, illetve szúrópróba szerűen ellenőrizték a többi kockázatos országból importálandó tojásokat.

A hatóság javaslata szerint a vásárlók a magyar tojásokat válasszák, hiszen azok garantáltan nem szennyezettek, és kiváló minőségűek. És bár az ügy megoldódni látszik, hiszen a vizsgálatokat a holland hatóság lezártnak tekintette (megadta azokat a kódokat, amelyek szennyezett tojásokat jelölhetnek), azonban kérdésként a levegőben maradt, hogy vajon ezt a bizonyos rovarirtószert más országok is alkalmazzák, vajon a fertőzött tojásokból hol és milyen élelmiszerek készültek, amiről nem tudunk.

Én azonban nyugodt vagyok. Nálam a tojás beszerzésénél a legfontosabb, hogy szabad tartású tyúkoktól származó hazai (sőt lehetőség szerint helyi) tojást tudjak beszerezni. Erre helyben a piacon van mód. Illetve akinek van rá lehetősége, az tarthat saját tyúkokat erre a célra. Igaz, hogy azóta a NÉBIH talált szennyezett magyar tojást is, ennek a kódját nyilvánosságra is hozta:
„… 3HU1503T03/4 azonosító számú tételben mutatott ki szennyezést…. ” (Forrás: Agrofórum)
Csak háttér segítségként megmutatom, hogyan kell értelmezni a tojáson található kódokat:

Forrás: https://elelmiszerlanc.kormany.hu

Forrás: https://elelmiszerlanc.kormany.hu

A hulladék nélküli tojás beszerzése nagyon egyszerű feladat. A piacra nyugodt szívvel viheted a dobozkádat a tojásokért. De akár tojástartó papírdobozban is megvásárolhatod (mint minden más területén a háztartásomnak, ebben az esetben is kerülöm a műanyagot). Ezeket a dobozokat a legtöbb tojást árusító árus a piacon örömmel visszaveszi. Így teszek én is, csak én tálcás kiszerelésben vásárolom a tojást, és alkalmanként viszem vissza azt a termelőnek. Ha valaki nem tudja hová leadni a tojástartó dobozokat, akkor az se keseredjen el, mert rengeteg szépséget lehet készíteni belőlük, de ez egy másik poszt témája lesz.Tehát, ha megtaláltuk a nekünk megfelelő kóddal ellátott tojás beszerzési helyet, akkor innentől kezdve már csak a hulladékmentességre kell figyelnünk.

Ezzel a tojás beszerzéséhez köthető hulladék termelés témát lezártnak is tekinthetjük.

A következő lépés, hogy a tojás felhasználásával járó hulladékot is megvizsgáljuk.
Milyen hulladék keletkezhet, ha tojást akarunk enni? Gyakorlatilag semmi, legalábbis semmi káros. A tojás héja az egyetlen amivel kezdenünk kell valamit. Ezt a legtöbben a kommunális szeméttárolóba dobják, de ennél sokkal jobb helye is lehet egy háztartásban. Ehhez mutatok ötleteket, melyekhez némely esetben kreativitás, más esetekben semmi különös plusz munka nem szükséges.

A tojáshéj komposztálható – azonban mivel a lebomlási folyamata lassú (4-6 hónap), ezért érdemes azt kiszárítva majd összetörve a komposztba tenni.

A tojáshéjnak rendkívül magas a kalcium tartalma, de emellett foszfort, káliumot és nitrogént is juttat a talajba. Ezért mindenképpen érdemes kiszárítva, összetörve a növények földjébe keverni vagy a növény töve köré szórni. A paradicsom például kimondottan magas kalcium igényű növény.

A tojáshéj nem csak ásványi anyagokat biztosít a növények számára, de levegősé is teszi a talajt, ezáltal jobb lesz a talajszerkezete és vízelvezető képessége. A legtöbb növény nem szereti a pangó vizű tömött földet.

Az összetört tojáshéjat a madarak is szeretik, szintén a kalciumigényüket elégítik ki vele. Nagyon fontos, hogy a tojáshéjakat fertőtlenítsük, pl. sütőben, és csak ezután tegyük ki a madaraknak.

Madárka. / Fotó: Pixabay

Madárka. / Fotó: Pixabay

Gyerekek kedvence lehet, ha a finomra tört tojáshéjat liszttel majd forró vízzel masszává keverünk. A masszából rudacskákat formálunk, betekerjük papírtörlőbe, és minimum 3 napig hagyjuk így száradni. Igazi aszfalt kréta lesz belőle. természetesen igény szerint színezhető akár ételfestékkel is.

A csigákat a kertekben a legtöbb kerttulajdonos nem kedveli, mivel nagy pusztítást tudnak végezni, ha elkezdik lerágni a leveleket, hajtásokat. A durvára őrölt tojáshéjat viszont elkerülik, mert irritálják a csigák puha testét. Kiszárított és összetört tojáshéjjal körbe kell szórni a veszélyeztetett növényeket.

Különös, de vannak olyan kertek, ahol a szarvasok jelentik a fő veszélyt. Szerencsénkre a szarvasok nem bírják a tojáshéj jellegzetes szagát. Természetes védelmet nyújt a szarvasok ellen, ha a kerítés mentén felszórjuk a kertet összetört tojáshéjjal.

A tojáshéj javítja a savanyú talaj pH-értékét. Bár elég lassú a hatása, de bizonyítottan növeli a talaj Ph értékét (ilyen célú használat előtt érdemes tesztelni a talaj pH értékét).

Bár még nem próbáltam (pedig van macskánk), de le fogom tesztelni, hogy az összetört tojáshéj macska űzőnek is használható. A macskamentes kertrészekre szórjuk a tojáshéjat.

Arctisztító tonik is egyszerűen készíthető belőle: a tojáshéjat tedd almaecetbe, hagyd állni pár napot, majd a viszkető, érzékeny arcbőrt ezzel tisztíthatod le. A tojáshéj kollagént és hialuronsavat is tartalmaz.

Házilag elkészített szódabikarbónás fogkrémbe is adható adalékként, nemcsak enyhe de kíméletes súrolóhatása miatt, de magas kalcium tartalma miatt is.

Háziállatoknak (főleg kutyák, macskák nyersetetése esetén) a kalciumpótlása is megoldható zúzott tojáshéj adásával. De akár emberi fogyasztásra is alkalmazhatjuk ezt a kalciumforrást, azonban ilyen esetben főzéssel és sütéssel fertőtleníteni kell a tojáshéjat fogyasztás előtt. Fél teáskanál tojáshéjpor egy átlagos felnőtt napi kalcium adagját teszi ki.

Növénymagok csíráztatásához a megmosott és fertőtlenített (pl sütőben) tojáshéjba szórjunk virágföldet és ebbe tegyük a magokat. Mivel nagyon hamar kinőheti a növény ezt a fajta újrahasznosított cserepet, viszonylag hamar át kell ültetni. illetve a kis virágföld mennyiség miatt fokozottan érdemes figyelni a virágföld nedvességtartalmára.

Húsvétkor is igazi tojást (akár kifújva) használjunk a díszítéshez, ez természetes, környezettudatos választás, és egyben megtanulható rajta az igazi néphagyomány szerinti húsvéti tojásdíszítés.

Tisztíts ki vele bármilyen üveget, akár a nehezen tisztítható tejesüveget is: az összetört tojáshéjat szórd bele az üvegbe, önts hozzá vizet (esetleg igény szerint mosogatószert), és alaposan rázd össze.

Leégett edény tisztításához is tökéletes. Törd össze a kiszárított tojáshéjat, szórd bele a leégett edénybe, tegyél hozzá sót, és egy kevés forró vizet, majd töröld át az edényt.

A tojás és annak részeit sokféleképpen tudod felhasználni a háztartásodban. Használd ki!

You may also like...