fbpx

Sörgyár maradvány a semmi közepén (videóval)

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Sörgyár telepként funkcionált az a jelenleg elképesztően lepusztult állapotban lévő épületegyüttes, amelyet egykoron a Dreher család birtokolt. Ez a szomorú történet egy igazi ”világvégi” környezetben játszódik.

A Dreher-sörgyár egykori 1. számú telepe a XIX. század végén épült Dreher Antal megbízásából Hubert József, később Obrist Vilmos tervei alapján. Mindez része volt annak a hatalmas ”Dreher-birodalomnak”, amiből jelenleg 26 db épület maradt fenn Kőbányán az 1918 előtti időszakból. Ezekhez tartozott a Dreher és a Havas villa egykori parkja és a terület alatt húzódó több kilométer hosszú és többszintes pincerendszer. A háború utáni államosítás következtében a telepen a Sörgyárnak osztozni kellett a Duna Csokoládégyárral és a Tejipari Vállalattal. Majd a rendszerváltás a sörgyártás teljes visszavonulását eredményezte a területről a Jászberényi úti ún. 2. számú telepre.

Sörgyár

A dicső múlt. Forrás: www.origo.hu

A Városkép Romboló által nagyító alá vett egykori Sörgyár épületek az Előd köz felől helyezkednek el és mindegyik amellett, hogy műemléki védelem alatt állnak, több mint 100 évesek! Először is a Háromkéményes malátaszárító, melyet korábban a sörgyártáshoz elengedhetetlen csíráztatott maláta aszalására használtak fel. Épült 1898-ban Hubert József tervei szerint. Ehhez kapcsolódik a kétemeletes Árpamagtár és malátaáztató, mely 1892-ben épült szintén Hubert József tervei alapján. Belül az udvarban pedig ott van a Vasbeton malátaszárító, mely egy ötemeletes, vasbeton épület. Jellegzetessége az épület hatemeletes sarokrészén, sarkain gömbökkel díszített nyolcszögletes alaprajzú vasbetonvázas lőállás. Belsejében vasbeton szerkezetű maláta- és árpaszállító és raktározó rendszer található. Épült a Porr A. vasbeton vállalat Bt. tervezésében és kivitelezésében, 1914. májusában.

Sörgyár

A sporaarchitects 2006-os látványterve. Forrás: sporaarchitects.hu

Az újkori történetükre leginkább a raktározási funkció volt jellemző, majd pedig ennek elmaradásával a fokozatos lepusztulás. A 2000-es évek elején az Önkormányzat tulajdonába kerültek a telep épületeinek nagy része, amely megnyitotta az utat a megújulásra. Ennek volt a képviselője az ún. „S1 projekt”, amely 2006-ban 4 építészirodát ihletett meg, köztük a sztárépítésznek számító Erick van Egeraat-ét is, hogy újjávarázsolják a területet: lakó-, szórakoztató-, kulturális és kereskedelmi központként. A hazai tervek közül leginkább a sporaarchitects-é emelkedett ki kreatív és látványos megoldásával. Mivel nem találtak befektetőt még a müncheni Expo Real, a legnagyobb európai ingatlan kiállításon, így egyik terv sem valósult meg. A projekt, illetve a terület, azóta is szerepel a kerület integrált településfejlesztési stratégiájában a „Kőbánya városközpont akcióterület” részeként.

Az a két szó, ami a mostani képet leginkább le tudja írni, az a következő: világvégi hangulat. A Harmat utca felől megközelítve a területet már a teleszemetelt földúton van egy komoly visszamaradottságot sugalló érzetünk, de a már messziről látható, lepusztult és omladozó vasbeton malátaszárító „tornyával” leginkább egy elhagyatott beton szellemkastélyra emlékeztet. Az árpamagtár és malátaszárító oldalába érkezve elszórt kisebb-nagyobb szemétlerakások és pusztulás fogad minket, míg a sarkon jobbra fordulva látszik az Éjjeli Menedékhely hajléktalanszálló bejárata a berácsozott „udvarával”. Nem túl bizalomgerjesztő összkép egyelőre.

Sörgyár

Az Éjjeli Menedékhely a szomszédban. Fotó: Városkép Romboló / hulladekvadasz.hu

Bal kéz felé haladva fel-feltűnnek a kőbányai pincerendszer szellőzői, melyek közül jó néhány tele van szemetelve vagy akár egyeseknek ”pihenőhelyként” szolgál. A szomszédos, több emeletes és háromkéményes malátaszárító lepusztultsága, befalazott vagy kitört ablakai és omladozói falai mutatják be tökéletesen, hogy itt milyen rég óta nem történt egy kapavágás sem, nemhogy felújítás. Egyedül a két egymásba épített épület teteje lett rendbe hozva, de azt is csak a madarak élvezik. Jól látható, hogy a telepet használják cégek különböző tevékenységre, de az is szembetűnő, hogy a műemlékek halálra vannak ítélve, ha nem történik előbb-utóbb pozitív változás az életükben.

Sörgyár

Van, aki itt éjszakázik. Fotó: Városkép Romboló / hulladekvadasz.hu

Sörgyár volt az egykor dicsőséges Dreher birodalom részeként, de mára csak egy világvégi, elfelejtett és omladozó épületcsoport maradt belőle. Méltatlan mind a múltjára, mind pedig a környéken és a kerületben lakókra nézve.

[codepeople-post-map]

Ez is érdekelhet: