Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Sörgyár maradvány a semmi közepén (videóval)

Sörgyár telepként funkcionált az a jelenleg elképesztően lepusztult állapotban lévő épületegyüttes, amelyet egykoron a Dreher család birtokolt. Ez a szomorú történet egy igazi ”világvégi” környezetben játszódik.

A Dreher-sörgyár egykori 1. számú telepe a XIX. század végén épült Dreher Antal megbízásából Hubert József, később Obrist Vilmos tervei alapján. Mindez része volt annak a hatalmas ”Dreher-birodalomnak”, amiből jelenleg 26 db épület maradt fenn Kőbányán az 1918 előtti időszakból. Ezekhez tartozott a Dreher és a Havas villa egykori parkja és a terület alatt húzódó több kilométer hosszú és többszintes pincerendszer. A háború utáni államosítás következtében a telepen a Sörgyárnak osztozni kellett a Duna Csokoládégyárral és a Tejipari Vállalattal. Majd a rendszerváltás a sörgyártás teljes visszavonulását eredményezte a területről a Jászberényi úti ún. 2. számú telepre.

Sörgyár

A dicső múlt. Forrás: www.origo.hu

A Városkép Romboló által nagyító alá vett egykori Sörgyár épületek az Előd köz felől helyezkednek el és mindegyik amellett, hogy műemléki védelem alatt állnak, több mint 100 évesek! Először is a Háromkéményes malátaszárító, melyet korábban a sörgyártáshoz elengedhetetlen csíráztatott maláta aszalására használtak fel. Épült 1898-ban Hubert József tervei szerint. Ehhez kapcsolódik a kétemeletes Árpamagtár és malátaáztató, mely 1892-ben épült szintén Hubert József tervei alapján. Belül az udvarban pedig ott van a Vasbeton malátaszárító, mely egy ötemeletes, vasbeton épület. Jellegzetessége az épület hatemeletes sarokrészén, sarkain gömbökkel díszített nyolcszögletes alaprajzú vasbetonvázas lőállás. Belsejében vasbeton szerkezetű maláta- és árpaszállító és raktározó rendszer található. Épült a Porr A. vasbeton vállalat Bt. tervezésében és kivitelezésében, 1914. májusában.

Sörgyár

A sporaarchitects 2006-os látványterve. Forrás: sporaarchitects.hu

Az újkori történetükre leginkább a raktározási funkció volt jellemző, majd pedig ennek elmaradásával a fokozatos lepusztulás. A 2000-es évek elején az Önkormányzat tulajdonába kerültek a telep épületeinek nagy része, amely megnyitotta az utat a megújulásra. Ennek volt a képviselője az ún. „S1 projekt”, amely 2006-ban 4 építészirodát ihletett meg, köztük a sztárépítésznek számító Erick van Egeraat-ét is, hogy újjávarázsolják a területet: lakó-, szórakoztató-, kulturális és kereskedelmi központként. A hazai tervek közül leginkább a sporaarchitects-é emelkedett ki kreatív és látványos megoldásával. Mivel nem találtak befektetőt még a müncheni Expo Real, a legnagyobb európai ingatlan kiállításon, így egyik terv sem valósult meg. A projekt, illetve a terület, azóta is szerepel a kerület integrált településfejlesztési stratégiájában a „Kőbánya városközpont akcióterület” részeként.

Az a két szó, ami a mostani képet leginkább le tudja írni, az a következő: világvégi hangulat. A Harmat utca felől megközelítve a területet már a teleszemetelt földúton van egy komoly visszamaradottságot sugalló érzetünk, de a már messziről látható, lepusztult és omladozó vasbeton malátaszárító „tornyával” leginkább egy elhagyatott beton szellemkastélyra emlékeztet. Az árpamagtár és malátaszárító oldalába érkezve elszórt kisebb-nagyobb szemétlerakások és pusztulás fogad minket, míg a sarkon jobbra fordulva látszik az Éjjeli Menedékhely hajléktalanszálló bejárata a berácsozott „udvarával”. Nem túl bizalomgerjesztő összkép egyelőre.

Sörgyár

Az Éjjeli Menedékhely a szomszédban. Fotó: Városkép Romboló / hulladekvadasz.hu

Bal kéz felé haladva fel-feltűnnek a kőbányai pincerendszer szellőzői, melyek közül jó néhány tele van szemetelve vagy akár egyeseknek ”pihenőhelyként” szolgál. A szomszédos, több emeletes és háromkéményes malátaszárító lepusztultsága, befalazott vagy kitört ablakai és omladozói falai mutatják be tökéletesen, hogy itt milyen rég óta nem történt egy kapavágás sem, nemhogy felújítás. Egyedül a két egymásba épített épület teteje lett rendbe hozva, de azt is csak a madarak élvezik. Jól látható, hogy a telepet használják cégek különböző tevékenységre, de az is szembetűnő, hogy a műemlékek halálra vannak ítélve, ha nem történik előbb-utóbb pozitív változás az életükben.

Sörgyár

Van, aki itt éjszakázik. Fotó: Városkép Romboló / hulladekvadasz.hu

Sörgyár volt az egykor dicsőséges Dreher birodalom részeként, de mára csak egy világvégi, elfelejtett és omladozó épületcsoport maradt belőle. Méltatlan mind a múltjára, mind pedig a környéken és a kerületben lakókra nézve.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek