Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

A mágnes horgászat alapjai

A mágnes horgászat alapjai, jobban mondva hogyan váljunk mágnes horgásszá, milyen eszköz kell, miért is jó? 2018-ban ismét ez a kiváló hobbi a Hulladékvadászon.

Az elején leszögezném, hogy mivel én is fiatal vagyok, ezért a szöveg is fiatalos lesz, tele lesz néhány ember számára ismeretlen szóval, szlengekkel stb. A mágnes horgászatot mágnesezésnek fogom rövidíteni. – Mércse Máté, a szerk.

A mágnesezés törvényi, jogi háttere
Jelenleg semmilyen törvény nem vonatkozik rá (reméljük, hogy ez így is marad). Ha horgász helyeken mágnesezik az ember akkor ez evidens hogy a horgászokat nem zavarjuk, a gátőröktől, éjjeli őröktől és egyéb őrzőktől engedélyt kérünk a tevékenységhez.

Milyen mágnest válasszak?
Sok kérdést látni a Facebook csoportban, hogy „ez a mágnes jó lesz kezdésnek?” vagy „ez elég erős lenne elsőnek?”. Nos, ebben a hobbiban nincs olyan, hogy kezdés. Itt olyan van, hogy tetszeni fog vagy nem. Vagy megunja az ember vagy beleszeret és nem akar hazamenni a vízparttól.

Ha elfogadjátok a tanácsomat én egy 160 kg-os teherbírásút ajánlok minimum, mivel ez éles környezetben 100 kg-ot bír felemelni. Az árára lehet azt mondanátok elsőnek, hogy drága, de körülbelül ~6500 forintért már kaphatóak, de egyszer kell csak megvenni és az évek során az értéke se csökken sokkal, ha az ember vigyáz rá.

Mi kell a mágnesezéshez?
Három dolog. Na jó négy, talán öt. Mágnes, csavar, kötél. Plusz te és kis kalandvágy. Egy 160 kg-os szettet ki lehet hozni körülbelül ~9000 forintból (postaköltség nélkül). Kötelet esetleg lehet kérni ismerőstől, de bármelyik gazdaboltban be lehet szerezni. Fontos, hogy legalább 200-300 kg teherbírású legyen. Ja és a legfontosabb: 20-30 méter bőven elég.

Hogyan kell a kötelet megkötni?
Rengeteg barbár, kókányolt módszert látni a Facebook csoportunkban. A legelterjedtebb a szigetelőszalag. El kell árulnom egy titkot: ez semmit sem ér, mivel leázik és nem tart semmit. A legegyszerűbb kötési mód alább van ábrázolva. A megkötése után a kötél végét megolvasztjuk kicsit.

A kötelet bújtassuk át a szemescsavaron.

A kötelet bújtassuk át a szemescsavaron.

A csomót a szemescsavar felé toljuk, hogy ne legyen hézag, mivel az be tud akadni bárhova.

A csomót a szemescsavar felé toljuk, hogy ne legyen hézag, mivel az be tud akadni bárhova.

Környezettudatosság, bevételszerzés
Igen jól olvastad, bevételszerzés. A két dolgot lehet egyszerre csinálni és akkor már meg is volt a napi jó cselekedet. Nagyon egyszerű a módszer. A kihorgászott fémet összegyűjtjük és méh telepen leadjuk. A horgász felszereléseket baráti áron vagy egy pár doboz sörért lepasszoljuk a horgász havernak. Hiszen nincs olyan ember, akinek ne lenne horgász ismerőse. Na de sok embernek még mindig tisztázatlan a kérdés, hogy miért lenne a rozsdás limlom környezetszennyező. Nem a rozsdás vasak, hanem az esetleges rajtuk lévő műanyagok vagy bármilyen más anyagok. Ja és a folyó, patak, tó medrét is tisztítod ezzel és a halacskák boldogok lesznek.

A mágnes horgászat alapjai című cikkemmel remélem sikerült felcsigáznom téged. Ha még nem tetted meg csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz, vagy lájkold a Facebook oldalunkat és nem utolsó sorban ezt a posztot.

A hulladekvadasz.hu -n korábbi mágnes horgász cikkek ide kattintva elérhetőek.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek