Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Wesnapback mozgalom a szemetelés ellen

Wesnapback mozgalom, egy ifjú hölgy szemétszedő kezdeményezése, mely az Amerikai Egyesült Államokból indulva világszerte mutatott pozitív példát követőinek. Kaiti Galica, a fáradhatatlan alapító volt a vendégünk egy interjú keretében.

Wesnapback

Kaiti Galica mindig terepen van. Photo: www.wesnapback.com

Hogy indult a Wesnapback mozgalom és mi volt a mozgatórugója? Te vagy az alapítója?

Igen, én vagyok az alapítója a Wesnapback-nek. 2016 májusában kezdtem neki miután a flusztrációim eljutott egy olyan szintre, hogy már nem tolerálhatta az egyre növekvő szemetelést. Mindennap egy háztömbnyire sétálok a Lincoln Roadtól, ami a fő sávja a South Beach üzleti részének, ahol vannak a kedvenc éttermeim és a bankom. Gyakran megyek át a parkolón, ami állandóan, minden nap tele van szemetelve. Így elgondolkoztam rajta: „Kinek a feladata ezt takarítani? A közeli irodaháznak vagy a városnak?”Jó pár nap ilyen tapasztalata után csak nőtt a flusztriációm és eszembe jutott az egyik kedvenc mottóm: „Ha valamin javítani akarsz, akkor egyedül kell nekiállnod”. Nos, ezt tettem.

Főiskolán marketinget tanultam és a jelenlegi pozíciómban, ahol most dolgozom egy vendéglátó cégnél, 3 étterem közösségi médiáját tartom karban. A cégemnek 35 étterme van az USA-ban és Puerto Rico-ban, de valahogy sikerült az én általam kezelt éttermek közösségi médiáját a leggyorsabban növekedőbbé és legsikeresebbé tenni. Nem tudom pontosan, hogy generációs okokból vagy a tapasztalatom okán, de amikor sok időt töltessz a közösségi médiában a munkádból kifolyólag, az mindenképpen előny.

Ahogy elkezdtem szedni a szemetet és egyre több és több került a kezembe, minden alkalommal azon gondolkoztam, hogy tudnék erre rávenni másokat. Közben változtattam a hátsó kertemen és eszembe jutott mi lenne ha más is változtatna és miért ne csinálná meg? Aztán hirtelen eszembe jutott, hogy felhasználhatom a tudásomat és a tapasztalatomat, hogy létrehozzak egy közösségi oldalt, hogy terjesszem a mozgalmamat.

Gyorsan elkezdtem hashtagek után kutatni és találtam olyan közösségi média felhasználókat, akik együtt éreznek velem és ugyanolyan céljaik vannak, mint nekem! Több ember van odakint a világban, akik szeretnék a követőiket bíztatni, hogy az életüket környezettudatosabban éljék és ez egy csodálatos dolog, hogy én ezt teszem és ennek a részese lehetek!

Wesnapback

A Wesnapback jel. Photo: www.wesnapback.com

Hogy jött az ötlet, hogy nemzetközi mozgalommá váljon?

Először úgy kezdtem, hogy megkértem a barátaimat segítsenek nekem ebben. Meg akartam tisztítani a városomat, mert sok turista érkezik és pusztít, mert azt gondolja ez egy buli város. Nem telt sok időmben, hogy elterjesszem a mozgalmamat szerte a világon. Miamiban élve tudtam sokan élnek itt nemzetközi vízummal vagy csak éppen ideköltöztek másik államból/országból munkavállalóként. Elkezdtem hatni rájuk az ötlettel, hogy posztolják az ő „SnapBack”-jüket és ezt hirdettem a követőimnek. Később hetente különböző országból taggelve lettem. Ez nagy izgalmas és motiváló volt, hogy folytassam a munkám!

Wesnapback

Egy szemétszedő amazon. Photo: www.wesnapback.com

Mely országok csatlakoztak eddig?

Nagyon jó kérdés 😉

USA, Ausztrália, Argentina, Uruguay, Svájc, Franciaország, Tajvan, Hollandia, Jamaica, India, Anglia, Brazília, Kanári Szigetek, Portugália, Spanyolország, Mexikó, Dubai, Karíb-szigetek, Izland, Indonézia, Dánia, Bahrain, Marokkó, Ausztria, Tájföld, Olaszország, Jordánia, Svédország, Új-zéland, Puerto Rico, Kanada, Bahama-szigetek, Dél-Afrika, Laosz, Szingapúr, Kuba, Japán, Norvégia és Mianmar…és még sok másik!

Hol van a legnagyobb aktivitás?

USA: Floridában és New Jerseyben. Ausztráliában és az Egyesült Királyságban.

Hol a legrosszabb a szemét helyzet?

Indonéziai és az indai videók eléggé megdöbbentőek, talán a legrosszabbak! Meglepetésemre Ausztráliának is van néhány elég szemetes része.

Melyik az az elért eredményed, amire a legbüszkébb vagy?

Kaptam néhány fantasztikus videót: Valaki SnapBack-ezik a Nagyi vörös szőnyegén, egy híres UFC harcos illetve valaki lemerült a patakban, hogy kiszedje a szemetet. De a legnagyobb sikerem az életben, amit elértem, az az, hogy létrehoztam a Wesnapback mozgalmat. Vannak emberek szerte a világon akik betagelnek és küldenek nekem videókat, készítenek videókat és megemlítenek engem vagy akár beleírják a homokba a „Wesnapback” feliratot. Sok embert inspiráltam és ismeretleneket vettem rá, hogy foglalkozzanak a bolygónkkal ahogy azelőtt sohasem, ami a legnagyszerűbb érzés a világon.

Wesnapback

A csapat. Photo: www.wesnapback.com

Mi a véleményed a magyarországi hulladékhelyzetről?

Nem nagyon vagyok jártas a magyarországi helyzet kapcsán, de kisebb kutatásokban azt olvastam, hogy a légszennyezés és vízszennyezés a legnagyobb probléma. Arra gondolok, hogy biztos több ipari terület vagy illegális szemétlerakás van, amik okozzák a problémát. Az egy dolog, hogy elterjesztjük az emberek között a környezettudatosságot, hogy tegyék meg, amit tudnak, de ez nagyobb problémának tűnik, mint az egyszerű polgári szint. Ha ilyen magas a lég- és a vízszenyezettség, akkor az ország vezetésének is tennie kellene valamit. Tudom, hogy sok időbe és pénzbe telik, hogy megváltoztassák a vállalatok előírásait, de valamit mindenképpen tenni kellene, mielőtt túl késő lesz.

A hulladekvadasz.hu előzőleg készült nemzetközi interjúját a zeneművész Rüdiger Gleisberggel, itt találhatjátok.

Wesnapback mozgalom a példa arra, hogy egy ember szilárd elhatározása is képes sok-sok embert pozitív irányba megmozgatni. Mindezt a környezettudatosság jegyében, világszerte a folyamatos szemetelés ellen.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek