Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Wesnapback mozgalom a szemetelés ellen - Hulladekvadasz.hu

Wesnapback mozgalom a szemetelés ellen

Wesnapback mozgalom, egy ifjú hölgy szemétszedő kezdeményezése, mely az Amerikai Egyesült Államokból indulva világszerte mutatott pozitív példát követőinek. Kaiti Galica, a fáradhatatlan alapító volt a vendégünk egy interjú keretében.

Wesnapback

Kaiti Galica mindig terepen van. Photo: www.wesnapback.com

Hogy indult a Wesnapback mozgalom és mi volt a mozgatórugója? Te vagy az alapítója?

Igen, én vagyok az alapítója a Wesnapback-nek. 2016 májusában kezdtem neki miután a flusztrációim eljutott egy olyan szintre, hogy már nem tolerálhatta az egyre növekvő szemetelést. Mindennap egy háztömbnyire sétálok a Lincoln Roadtól, ami a fő sávja a South Beach üzleti részének, ahol vannak a kedvenc éttermeim és a bankom. Gyakran megyek át a parkolón, ami állandóan, minden nap tele van szemetelve. Így elgondolkoztam rajta: „Kinek a feladata ezt takarítani? A közeli irodaháznak vagy a városnak?”Jó pár nap ilyen tapasztalata után csak nőtt a flusztriációm és eszembe jutott az egyik kedvenc mottóm: „Ha valamin javítani akarsz, akkor egyedül kell nekiállnod”. Nos, ezt tettem.

Főiskolán marketinget tanultam és a jelenlegi pozíciómban, ahol most dolgozom egy vendéglátó cégnél, 3 étterem közösségi médiáját tartom karban. A cégemnek 35 étterme van az USA-ban és Puerto Rico-ban, de valahogy sikerült az én általam kezelt éttermek közösségi médiáját a leggyorsabban növekedőbbé és legsikeresebbé tenni. Nem tudom pontosan, hogy generációs okokból vagy a tapasztalatom okán, de amikor sok időt töltessz a közösségi médiában a munkádból kifolyólag, az mindenképpen előny.

Ahogy elkezdtem szedni a szemetet és egyre több és több került a kezembe, minden alkalommal azon gondolkoztam, hogy tudnék erre rávenni másokat. Közben változtattam a hátsó kertemen és eszembe jutott mi lenne ha más is változtatna és miért ne csinálná meg? Aztán hirtelen eszembe jutott, hogy felhasználhatom a tudásomat és a tapasztalatomat, hogy létrehozzak egy közösségi oldalt, hogy terjesszem a mozgalmamat.

Gyorsan elkezdtem hashtagek után kutatni és találtam olyan közösségi média felhasználókat, akik együtt éreznek velem és ugyanolyan céljaik vannak, mint nekem! Több ember van odakint a világban, akik szeretnék a követőiket bíztatni, hogy az életüket környezettudatosabban éljék és ez egy csodálatos dolog, hogy én ezt teszem és ennek a részese lehetek!

Wesnapback

A Wesnapback jel. Photo: www.wesnapback.com

Hogy jött az ötlet, hogy nemzetközi mozgalommá váljon?

Először úgy kezdtem, hogy megkértem a barátaimat segítsenek nekem ebben. Meg akartam tisztítani a városomat, mert sok turista érkezik és pusztít, mert azt gondolja ez egy buli város. Nem telt sok időmben, hogy elterjesszem a mozgalmamat szerte a világon. Miamiban élve tudtam sokan élnek itt nemzetközi vízummal vagy csak éppen ideköltöztek másik államból/országból munkavállalóként. Elkezdtem hatni rájuk az ötlettel, hogy posztolják az ő „SnapBack”-jüket és ezt hirdettem a követőimnek. Később hetente különböző országból taggelve lettem. Ez nagy izgalmas és motiváló volt, hogy folytassam a munkám!

Wesnapback

Egy szemétszedő amazon. Photo: www.wesnapback.com

Mely országok csatlakoztak eddig?

Nagyon jó kérdés 😉

USA, Ausztrália, Argentina, Uruguay, Svájc, Franciaország, Tajvan, Hollandia, Jamaica, India, Anglia, Brazília, Kanári Szigetek, Portugália, Spanyolország, Mexikó, Dubai, Karíb-szigetek, Izland, Indonézia, Dánia, Bahrain, Marokkó, Ausztria, Tájföld, Olaszország, Jordánia, Svédország, Új-zéland, Puerto Rico, Kanada, Bahama-szigetek, Dél-Afrika, Laosz, Szingapúr, Kuba, Japán, Norvégia és Mianmar…és még sok másik!

Hol van a legnagyobb aktivitás?

USA: Floridában és New Jerseyben. Ausztráliában és az Egyesült Királyságban.

Hol a legrosszabb a szemét helyzet?

Indonéziai és az indai videók eléggé megdöbbentőek, talán a legrosszabbak! Meglepetésemre Ausztráliának is van néhány elég szemetes része.

Melyik az az elért eredményed, amire a legbüszkébb vagy?

Kaptam néhány fantasztikus videót: Valaki SnapBack-ezik a Nagyi vörös szőnyegén, egy híres UFC harcos illetve valaki lemerült a patakban, hogy kiszedje a szemetet. De a legnagyobb sikerem az életben, amit elértem, az az, hogy létrehoztam a Wesnapback mozgalmat. Vannak emberek szerte a világon akik betagelnek és küldenek nekem videókat, készítenek videókat és megemlítenek engem vagy akár beleírják a homokba a „Wesnapback” feliratot. Sok embert inspiráltam és ismeretleneket vettem rá, hogy foglalkozzanak a bolygónkkal ahogy azelőtt sohasem, ami a legnagyszerűbb érzés a világon.

Wesnapback

A csapat. Photo: www.wesnapback.com

Mi a véleményed a magyarországi hulladékhelyzetről?

Nem nagyon vagyok jártas a magyarországi helyzet kapcsán, de kisebb kutatásokban azt olvastam, hogy a légszennyezés és vízszennyezés a legnagyobb probléma. Arra gondolok, hogy biztos több ipari terület vagy illegális szemétlerakás van, amik okozzák a problémát. Az egy dolog, hogy elterjesztjük az emberek között a környezettudatosságot, hogy tegyék meg, amit tudnak, de ez nagyobb problémának tűnik, mint az egyszerű polgári szint. Ha ilyen magas a lég- és a vízszenyezettség, akkor az ország vezetésének is tennie kellene valamit. Tudom, hogy sok időbe és pénzbe telik, hogy megváltoztassák a vállalatok előírásait, de valamit mindenképpen tenni kellene, mielőtt túl késő lesz.

A hulladekvadasz.hu előzőleg készült nemzetközi interjúját a zeneművész Rüdiger Gleisberggel, itt találhatjátok.

Wesnapback mozgalom a példa arra, hogy egy ember szilárd elhatározása is képes sok-sok embert pozitív irányba megmozgatni. Mindezt a környezettudatosság jegyében, világszerte a folyamatos szemetelés ellen.

You may also like...