Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.

Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. a szelektív hulladékgyűjtés eddig kevésbé ismert ágával, a lámpahulladékok begyűjtésével és hasznosításával foglalkozik. Mindemellett elkötelezett a lakosság szemléletformálása mellett.

Electro-Coord

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.-t a világítástechnikai berendezések és eszközök gyártói, az ezen termékek hulladékgazdálkodásával kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeik együttes teljesítésére hozták létre.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. közvetítő szervezetként átvállalja a világítástechnikai termékek gyártóitól és a forgalmazóitól a különböző izzók, lámpák és fénycsövek hulladékainak visszavételét, begyűjtését, feldolgozását és hasznosítását.

Az elhasznált, leadott berendezéseket, eszközöket az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. az országos visszagyűjtő hálózata segítségével eljuttatja a feldolgozókhoz, akik az európai előírások szerint feldolgozzák azokat, és a kinyert anyagokat minél nagyobb részben visszaforgatják a termelésbe.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. nyitott szervezet, melyhez bármely világítástechnikai termék  hulladékhasznosításra kötelezett gyártó és/vagy importőr csatlakozhat.

Electro-Coord

Forrás: lampahulladek.blog.hu

Mit kínál a kereskedelmi egységek részére az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.?

Valamennyi kereskedelmi egység részére:

 • térítésmentesen gondoskodunk a vevőktől visszavett és így hulladékká vált elektromos, elektronikai készülékek rendszeres elszállításáról.
 • fényforrás hulladékok tárolására alkalmas vevőtéri és raktári gyűjtő- és tárolóeszközöket biztosítunk

Fényforrás, fénycső és lámpa hulladékok gyűjtésére szolgáló edények:

A kiskereskedelmi üzletekbe visszahozott elektromos, elektronikai készülékek gyűjtésének elősegítésére az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. az alábbiakban bemutatásra kerülő gyűjtőedényeket bocsátja díjmentesen a kereskedők és egyéb felhasználók rendelkezésére.

 • Fényforrások gyűjtésére szolgáló gyűjtőhenger
 • Fénycsövek gyűjtésére szolgáló négyes papírgyűjtő hasáb
 • Fénycsövek gyűjtésére szolgáló szóló papírgyűjtő hasáb
 • Egyéb fényforrások gyűjtésére szolgáló papírgyűjtők
 • Egyenes fénycsövek gyűjtésére szolgáló papírgyűjtők
 • Rungen paletták – egyenes fénycsövek gyűjtésére
 • Rácsos paletta – elliptikus és cső burás lámpák gyűjtésére
 • Fémkonténerek egyenes fénycsövek gyűjtésére
 • Fémkonténerek egyéb fényforrások gyűjtésére

Electro-Coord

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. hogyan gyűjti a lakosság E-hulladékát?

A háztartásában keletkező használt elektromos, elektronikai berendezéseket, beleértve a különböző fényforrásokat, lámpákat a következőképpen tudja környezetbarát módon leadni:

 1. A kereskedelmi egységekben

Ha új készüléket vásárol, a kereskedő a régit térítésmentesen átveszi Öntől. Ez a kötelezettség kiterjed arra az esetre is, ha Ön házhozszállítást kér. Ekkor a lakásán adhatja át a régi, elhasznált készülékét.

A kiskereskedelmi üzletekbe visszahozott fényforrás, fénycső és lámpa hulladékok gyűjtésének elősegítésére az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. az alábbiakban bemutatásra kerülő gyűjtőedényeket bocsátja díjmentesen a kereskedők és egyéb felhasználók rendelkezésére.

Gyűjtőpontok kereső áll rendelkezésére a lakosságnak az Electro-Coord Nonprofit Kft. weboldalán.

 1. Lakossági szelektív hulladékudvarokban

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. partnere hogyan kezeli a lakosság izzó és lámpa-hulladékát?

A hasznosítás a következőképpen történik:

A lámpákat beadagolják a búravég-levágó egységbe, ahol a lámpák mindkét végét leválasztják. A lámpa végek, melyek vas és alumínium hulladékok, gyűjtő konténerbe kerülnek. A búra testeket a következő lépésben kifújják és az így keletkező fényport gyűjtőedényekbe rakják. Ezt követően a búra testeket a búra törőben törik, koptatják, melynek során az üvegcserép elveszti maradék veszélyesanyag- tartalmát is. A tiszta üvegcserép gyűjtőedénybe kerül. Az üvegcserép a fényforrás gyárak üzemeinek üveggyáraiba kerül alapanyagként felhasználásra. A vas és fém hulladékot fémfeldolgozók és kohók részére értékesítik.

Electro-Coord

Forrás: electro-coord.hu

A keletkezett frakciókat a hulladékkezelők olyan gyártóüzemekbe szállítják tovább, ahol azok másodnyersanyagként, illetve egyéb technológiák felhasználásával hasznosulnak (pl. energiatermelés hőerőművekben). A nem hasznosítható anyagfrakciókat ártalmatlanításra küldik ellenőrzött hulladéklerakókba illetve égetőművekbe.

Electro-Coord

Forrás: electro-coord.hu

A másodnyersanyagokat új termékek gyártásához használják. Az ilyen eljárással készült termékek előállítása környezetkímélő mivel nincs szükség az egyébként is egyre szűkösebb erőforrások kiaknázására. A hasznosítással továbbá csökken azon szennyező anyagok mennyisége, melyekre a költséges ártalmatlanítás eljárással kell megoldást találni.

Electro-Coord

A mezőkovácsházi üzem képei. Forrás: avarem.eu

Milyen szemléletformáló kampányt folytat az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.?

2017 júliusában „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” elnevezéssel kezdett országos tájékoztató kampányt a cég. Az aktív szemléletformáló kommunikáció fő üzenete, hogy a hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti az izzó-, lámpa és fénycső hulladékot. Különösen fontos a lakosság körében tudatosítani, hogy a veszélyes anyagokat is tartalmazó energiatakarékos égők és lámpák nem kerülhetnek a kommunális hulladékba!

A kampány fontos elemei:

 • Az akció nyitó eseményeként jelképesen helyezték el a 2017-es év kétmilliomodik lámpáját a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben.
 • Aktív online kommunikáció indult a megfogalmazott üzenetek átadására. Megújult az Electro-Coord Magyarország honlapja. A folyamatos információnyújtás érdekében elindult a http://lampahulladek.blog.hu oldal, amely heti rendszerességgel ad újabb és újabb információt a fényforrás hulladékok szelektív gyűjtéséről, újrahasznosításáról és újrahasználatáról. Facebook, Instagram és Pinterest csatorna segíti a lakosság elérését.
 • A környezetvédelmi oktatást és a villanyszerelők szakmai képzését végző intézmények bevonásával az Electro-Coord eljuttatta legújabb szakmai tájékoztató anyagait a jövő szakemberei számára, akiknek jelentős szerepük van abban, hogy a munkájuk során keletkezett hatalmas mennyiségű fényforrás hulladékot sikeresen visszajuttassák, így a korszerű újrahasznosítási folyamat során jelentős mennyiségű újrahasznosítható anyag kerülhessen vissza az ipari körforgásba.
Electro-Coord

Forrás: lampahulladek.blog.hu

 • A szemléletformálás kiemelten foglalkozik a fiatalok tájékoztatásával. Ezért a mezőkovácsházi üzemükben Környezetvédelmi Nyílt Nap keretében a helyi gimnázium tanulói megismerhették a lámpahulladékok begyűjtését és hasznosítását, bemutatva az üzemben végzett lámpahulladék-feldolgozó tevékenységet.
Electro-Coord

Forrás: lampahulladek.blog.hu

 • Az óvodás és általános iskolás korosztályt pedig a pedagógusok számára kiírt kreatív pályázattal érhették el. Az intézményekben megvalósított környezeti foglalkozások keretében a gyermekek megismerték a fényforrás hulladék létezését, szelektív gyűjtésüknek fontosságát és újrahasznosításuk folyamatát.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. 2018-ban tovább folytatja szemléletformáló tevékenységét. A blogon elindított interjúsorozat a világítástechnikai szakma képviselőit mutatja be. Az idei kampány részeként újabb gyermekprogrammal és a lakosságot is aktivizáló akciókkal készülnek.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. tehát mind a kereskedők mind pedig a lakosság számára nyújt szolgáltatást és segítséget mind E-hulladékgyűjtés mind pedig E-hulladékkezelés terén. Mindemellett egyedülálló szemléletformáló programmal is rendelkeznek.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek