Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. - Hulladekvadasz.hu

Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.

Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. a szelektív hulladékgyűjtés eddig kevésbé ismert ágával, a lámpahulladékok begyűjtésével és hasznosításával foglalkozik. Mindemellett elkötelezett a lakosság szemléletformálása mellett.

Electro-Coord

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.-t a világítástechnikai berendezések és eszközök gyártói, az ezen termékek hulladékgazdálkodásával kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeik együttes teljesítésére hozták létre.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. közvetítő szervezetként átvállalja a világítástechnikai termékek gyártóitól és a forgalmazóitól a különböző izzók, lámpák és fénycsövek hulladékainak visszavételét, begyűjtését, feldolgozását és hasznosítását.

Az elhasznált, leadott berendezéseket, eszközöket az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. az országos visszagyűjtő hálózata segítségével eljuttatja a feldolgozókhoz, akik az európai előírások szerint feldolgozzák azokat, és a kinyert anyagokat minél nagyobb részben visszaforgatják a termelésbe.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. nyitott szervezet, melyhez bármely világítástechnikai termék  hulladékhasznosításra kötelezett gyártó és/vagy importőr csatlakozhat.

Electro-Coord

Forrás: lampahulladek.blog.hu

Mit kínál a kereskedelmi egységek részére az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.?

Valamennyi kereskedelmi egység részére:

  • térítésmentesen gondoskodunk a vevőktől visszavett és így hulladékká vált elektromos, elektronikai készülékek rendszeres elszállításáról.
  • fényforrás hulladékok tárolására alkalmas vevőtéri és raktári gyűjtő- és tárolóeszközöket biztosítunk

Fényforrás, fénycső és lámpa hulladékok gyűjtésére szolgáló edények:

A kiskereskedelmi üzletekbe visszahozott elektromos, elektronikai készülékek gyűjtésének elősegítésére az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. az alábbiakban bemutatásra kerülő gyűjtőedényeket bocsátja díjmentesen a kereskedők és egyéb felhasználók rendelkezésére.

  • Fényforrások gyűjtésére szolgáló gyűjtőhenger
  • Fénycsövek gyűjtésére szolgáló négyes papírgyűjtő hasáb
  • Fénycsövek gyűjtésére szolgáló szóló papírgyűjtő hasáb
  • Egyéb fényforrások gyűjtésére szolgáló papírgyűjtők
  • Egyenes fénycsövek gyűjtésére szolgáló papírgyűjtők
  • Rungen paletták – egyenes fénycsövek gyűjtésére
  • Rácsos paletta – elliptikus és cső burás lámpák gyűjtésére
  • Fémkonténerek egyenes fénycsövek gyűjtésére
  • Fémkonténerek egyéb fényforrások gyűjtésére

Electro-Coord

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. hogyan gyűjti a lakosság E-hulladékát?

A háztartásában keletkező használt elektromos, elektronikai berendezéseket, beleértve a különböző fényforrásokat, lámpákat a következőképpen tudja környezetbarát módon leadni:

  1. A kereskedelmi egységekben

Ha új készüléket vásárol, a kereskedő a régit térítésmentesen átveszi Öntől. Ez a kötelezettség kiterjed arra az esetre is, ha Ön házhozszállítást kér. Ekkor a lakásán adhatja át a régi, elhasznált készülékét.

Támogasd a hulladékvadász üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt: támogatás!

A kiskereskedelmi üzletekbe visszahozott fényforrás, fénycső és lámpa hulladékok gyűjtésének elősegítésére az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. az alábbiakban bemutatásra kerülő gyűjtőedényeket bocsátja díjmentesen a kereskedők és egyéb felhasználók rendelkezésére.

Gyűjtőpontok kereső áll rendelkezésére a lakosságnak az Electro-Coord Nonprofit Kft. weboldalán.

  1. Lakossági szelektív hulladékudvarokban

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. partnere hogyan kezeli a lakosság izzó és lámpa-hulladékát?

A hasznosítás a következőképpen történik:

A lámpákat beadagolják a búravég-levágó egységbe, ahol a lámpák mindkét végét leválasztják. A lámpa végek, melyek vas és alumínium hulladékok, gyűjtő konténerbe kerülnek. A búra testeket a következő lépésben kifújják és az így keletkező fényport gyűjtőedényekbe rakják. Ezt követően a búra testeket a búra törőben törik, koptatják, melynek során az üvegcserép elveszti maradék veszélyesanyag- tartalmát is. A tiszta üvegcserép gyűjtőedénybe kerül. Az üvegcserép a fényforrás gyárak üzemeinek üveggyáraiba kerül alapanyagként felhasználásra. A vas és fém hulladékot fémfeldolgozók és kohók részére értékesítik.

Electro-Coord

Forrás: electro-coord.hu

A keletkezett frakciókat a hulladékkezelők olyan gyártóüzemekbe szállítják tovább, ahol azok másodnyersanyagként, illetve egyéb technológiák felhasználásával hasznosulnak (pl. energiatermelés hőerőművekben). A nem hasznosítható anyagfrakciókat ártalmatlanításra küldik ellenőrzött hulladéklerakókba illetve égetőművekbe.

Electro-Coord

Forrás: electro-coord.hu

A másodnyersanyagokat új termékek gyártásához használják. Az ilyen eljárással készült termékek előállítása környezetkímélő mivel nincs szükség az egyébként is egyre szűkösebb erőforrások kiaknázására. A hasznosítással továbbá csökken azon szennyező anyagok mennyisége, melyekre a költséges ártalmatlanítás eljárással kell megoldást találni.

Electro-Coord

A mezőkovácsházi üzem képei. Forrás: avarem.eu

Milyen szemléletformáló kampányt folytat az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.?

2017 júliusában „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” elnevezéssel kezdett országos tájékoztató kampányt a cég. Az aktív szemléletformáló kommunikáció fő üzenete, hogy a hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti az izzó-, lámpa és fénycső hulladékot. Különösen fontos a lakosság körében tudatosítani, hogy a veszélyes anyagokat is tartalmazó energiatakarékos égők és lámpák nem kerülhetnek a kommunális hulladékba!

A kampány fontos elemei:

  • Az akció nyitó eseményeként jelképesen helyezték el a 2017-es év kétmilliomodik lámpáját a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben.
  • Aktív online kommunikáció indult a megfogalmazott üzenetek átadására. Megújult az Electro-Coord Magyarország honlapja. A folyamatos információnyújtás érdekében elindult a https://lampahulladek.blog.hu oldal, amely heti rendszerességgel ad újabb és újabb információt a fényforrás hulladékok szelektív gyűjtéséről, újrahasznosításáról és újrahasználatáról. Facebook, Instagram és Pinterest csatorna segíti a lakosság elérését.
  • A környezetvédelmi oktatást és a villanyszerelők szakmai képzését végző intézmények bevonásával az Electro-Coord eljuttatta legújabb szakmai tájékoztató anyagait a jövő szakemberei számára, akiknek jelentős szerepük van abban, hogy a munkájuk során keletkezett hatalmas mennyiségű fényforrás hulladékot sikeresen visszajuttassák, így a korszerű újrahasznosítási folyamat során jelentős mennyiségű újrahasznosítható anyag kerülhessen vissza az ipari körforgásba.
Electro-Coord

Forrás: lampahulladek.blog.hu

  • A szemléletformálás kiemelten foglalkozik a fiatalok tájékoztatásával. Ezért a mezőkovácsházi üzemükben Környezetvédelmi Nyílt Nap keretében a helyi gimnázium tanulói megismerhették a lámpahulladékok begyűjtését és hasznosítását, bemutatva az üzemben végzett lámpahulladék-feldolgozó tevékenységet.
Electro-Coord

Forrás: lampahulladek.blog.hu

  • Az óvodás és általános iskolás korosztályt pedig a pedagógusok számára kiírt kreatív pályázattal érhették el. Az intézményekben megvalósított környezeti foglalkozások keretében a gyermekek megismerték a fényforrás hulladék létezését, szelektív gyűjtésüknek fontosságát és újrahasznosításuk folyamatát.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. 2018-ban tovább folytatja szemléletformáló tevékenységét. A blogon elindított interjúsorozat a világítástechnikai szakma képviselőit mutatja be. Az idei kampány részeként újabb gyermekprogrammal és a lakosságot is aktivizáló akciókkal készülnek.

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. tehát mind a kereskedők mind pedig a lakosság számára nyújt szolgáltatást és segítséget mind E-hulladékgyűjtés mind pedig E-hulladékkezelés terén. Mindemellett egyedülálló szemléletformáló programmal is rendelkeznek.

You may also like...