Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Gondolkodj zöldben! – Hulladékvadászatot indít az NHKV Zrt.

Hulladékvadászatot indít az NHKV Zrt., avagy a hulladékgazdálkodó társaság környezetvédelmi programot indít Gondolkodj zöldben! elnevezéssel az illegális hulladéklerakások felderítése érdekében.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) és a Budapesti Polgárőr Szövetség (BPSZ) a közterületeken illegálisan létrehozott hulladéklerakók felszámolása, és a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében – mondta Weingartner Balázs, az NHKV elnök-vezérigazgatója pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Az illegális hulladéklerakások feltérképezésére kifejlesztett Hulladékvadász Applikáció már 2016 óta elérhető a Google Áruházban.

Az illegális hulladéklerakások feltérképezésére kifejlesztett Hulladékvadász Applikáció már 2016 óta elérhető a Google Áruházban.

Kiemelte, hogy az egész országra kiterjedő projekt pénteken indul és április végéig tart. A projekt célja többek között a szemléletformálás, és az, hogy a szelektív hulladékgyűjtés az egyéni motivációból közösségi programmá fejlődjön.

Kifejtette, a projektben prioritásként kezelik a lakosságot zavaró illegális hulladéklerakók felszámolását. Elmondta, a hulladék is érték, de csak akkor, ha újra fel lehet használni. Hozzátette, aki illegálisan szemetel, az a ma elérhető haszon helyett a jövő költségeit növeli felelőtlenül.

A térkép elérhető a képre kattintva.

A térkép elérhető a képre kattintva.

Kardos Pál, a BPSZ elnöke megjegyezte, hogy a polgárőrség 2000 egyesülete és 65 ezer tagja dolgozik azon, hogy Magyarország biztonságosabb és tisztább legyen. Ezért fontos, hogy a polgárőrök megelőzzék például a környezetszennyezést. Az elnök szerint kiemelten fontos az illegális lerakók felszámolása, azok létrejöttének megelőzése, illetve egy olyan jelzőrendszer kialakítása, amellyel hatékonyan hozzájárulhatnak csökkenésükhöz.

Steiner Attila, a projekt koordinátora elmondta, a program több részből áll. Az óvodásoknak mesekönyvet készítenek a szelektív hulladékgyűjtésről, az iskolai ökocsapatoknak pedig egy péntektől induló és március 14-ig tartó kreatív ötletpályázatot hirdetnek meg, amellyel a környezetvédelmet támogató innovatív ötletek megvalósításához nyújtanak anyagi támogatást.

Kitért arra is, hogy a Válj te is zöld helyszínelővé! kampányban olyan fiatalok jelentkezését várják, akik aktívan bekapcsolódnának a polgárőrség környezet- és természetvédelmi munkájába, valamint a Gondolkodj zöldben!

Gyűjt szelektíven! akcióban a fővárosi nevelőotthonokban és társasházakban helyeznek el szelektív szemét gyűjtésére alkalmas papírból készült szemeteseket. Közölte, kifejlesztenek egy mobilos alkalmazást is, amellyel például jelezni lehet a hatóságoknak, hogy hol vannak a közterületen illegális hulladéklerakók.

Forrás: MTI

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek