Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Sághegyi Tájvédelmi Körzet hulladéklerakásai

Sághegyi Tájvédelmi Körzet illegális hulladéklerakásaira lett figyelmes a celldömölki hulladékvadászunk. A szemetelők újabb pusztítása a Vas megyei településről.

Egyben a település első bejelentése is, amit továbbítunk az illetékes önkormányzatoknak.

Sághegyi Tájvédelmi Körzet ide vagy oda a szemét ott van, ahol nem kéne. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Sághegyi Tájvédelmi Körzet ide vagy oda a szemét ott van, ahol nem kéne. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A bejelentés sszövege
“Sziasztok! A képeket kutyasétáltatás közben készítettem a Celldömölki Sághegy lábánál! A helyi kisebbség ide jár szemetet lerakni! Én úgy tudom hogy a helyi önkormányzat tud a problémáról de hónapok óta csak gyűlik a szemét. Kérlek próbáljatok valamit tenni.”

A bejelentés időpontja: 2018.02.17. – A bejelentés közel 1 héttel később publikáltuk, aminek oka itt olvasható.

Hulladék jellege: kommunális.

Sághegyi Tájvédelmi Körzet helyszínéről érkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést.


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha támogatnád a hulladékvadászok munkáját ide kattintva megteheted.


A tájvédelmi körzet a wikipedia szerint 

Sághegyi Tájvédelmi Körzet területe 235 hektár, ebből fokozottan védett 24 hektár. A tájvédelmi körzet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik.

Fekvése
A Ság Celldömölktől nyugatra, a Kemenesalján található.

Jellemzői
A Ság mindössze 278 méteres kúpja mintegy ötmillió éve keletkezett. A Pannon-tenger lassan feltöltődött és kiszáradt, az évmilliók koptatták a hegyet, formálták a tájat. A környékről a szél és a víz mintegy 60-70 m vastag réteget szállított el, de a vulkáni tevékenységből származó kemény bazaltréteg a hegy platóján megvédte az alatta lévő lazább kőzeteket. Így alakult ki jellegzetes kettős kúp alakja.

A század elején megkezdték, és mintegy ötven éven át folytatták a hegy értékes bazaltjának letermelését, így a hegy egykori alakja már csak részben látható, és a hegy egyik nagy kúpja nem más, mint meddőhányó. De a kitermelések nyomán napvilágra került a vulkáni kürtő, a magmacsatorna, és a bazaltláva megkövesült, hatalmas darabjai.

Kulturális értékek
A Ság kiemelkedő kultúrtörténeti értéke a hegység római korig visszanyúló szőlő- és borkultúrája. Sajnos az őshonos juhfark szőlőt a hírhedt filoxéravész kipusztította, a hegy borai azonban ma is elsőrendűek.

Forrás: wikipedia.