Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
23 dolog, amit nem vettem amióta hulladék nélküli háztartást vezetek - Hulladekvadasz.hu

23 dolog, amit nem vettem amióta hulladék nélküli háztartást vezetek

23 dolog és nem több. Érdekes megközelítése lehet ennek az életmódnak, hogy vajon mennyit spóroltam így. Spóroltam-e egyáltalán? – Tóth Andi bemutatja.

Immáron több mint 2 éve igyekszem minimalizálni a háztartási hulladék termelésünket. Még közel sem vagyok tökéletes, és valószínűleg sosem tudjuk elérni a 100%-os hulladékmentességet, azonban a szemetünk mennyiségéből azt látom, hogy legalább 80%-kal csökkent.

Azt tudni kell rólam, hogy nem szeretek kidobálni még használható vagy újrahasználható dolgokat. Így a fogyasztási szokásaim is ennek megfelelően alakultak ki: csak akkor és annyit vásárolok, amikor és amennyi valóban szükséges. Ha így gondolkodunk, akkor a tartós eszközök beszerzésére fordított kiadásaink nem fognak jelentősen megnőni a zero-waste életmód hatására. Ugyanis bátran használhatja mindenki az otthon megtalálható eszközöket, akkor is ha az történetesen műanyagból van.

Spórolás / Fotó: pexels.com

Spórolás / Fotó: pexels.com

Saját egyszerű példám: mindig vágyakozva megnézem az üveg és fém tárolóedényeket. Minden alkalommal szépen le is beszélem magam a megvásárlásukról, hiszen nincs rá szükségem. Nincs rá szükségem, mert tele van a konyhám még a korábbi évek alatt felhalmozott – igaz többnyire műanyag – tökéletes állapotú tárolóedényekkel. Majd ha ezek szép lassan kikopnak, na majd akkor fogok venni új, csilli-villi és valóban hulladék nélküli edényeket.

Fürdőszobai tisztítószerek

Tehát ha erről az oldaláról nézzük, akkor az én esetemben a hulladék nélküli élet még inkább pozitív pénzügyi mérleget zár, mert nincsenek fölösleges kiadások. Lássuk a részleteket, mit NEM vettem meg 2017-ben (a teljesség igénye nélkül)?

Mit nem vettem meg?

A táblázatba nem mindent írtam bele, csak ami éppen eszembe jutott. Ráadásul a saját termékeknél az árak sokszor hozzávetőlegesek. A bolti termékeknél igyekeztem egy átlagos, ismert márka árát alapul venni. Az mindenesetre nagyon látszik, hogy rengeteget lehet spórolni a hulladék nélküli életmóddal, feltéve ha a zero-waste jegyében nem vásárolunk be mindenféle új terméket.

Mosás a folyóban (Fotó: pixabay.com)

Több olyan tétel is van, ami azért sem mutat reális értéket, mert a hulladék nélküli változatát nem egy évig, hanem több évig is lehet használni. Ez még több spórolást jelenthet. További vitára adhat okot, hogy az eldobható termékeket helyettesítő alternatívákat mosni/mosogatni kell, ami víz és energiafogyasztással jár, hiszen manapság szerencsére már nem a patakpartra járunk. Ezek a többletköltségek nem számottevőek. Őszintén szólva, bár nem néztem meg a pontos összegeket, és nem vettem észre változást a számlákon.

Bizonyos 23 dolog mellőzése után azt merem állítani, hogyha esetleg valakit a környezetvédelem kevésbé mozgatja meg abba az irányba, hogy csökkentse a háztartási hulladékát, az éves kiadások csökkenése lehet hogy motiváltabbá teszi.

Andi 🙂

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...