Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

23 dolog, amit nem vettem amióta hulladék nélküli háztartást vezetek

23 dolog és nem több. Érdekes megközelítése lehet ennek az életmódnak, hogy vajon mennyit spóroltam így. Spóroltam-e egyáltalán? – Tóth Andi bemutatja.

Immáron több mint 2 éve igyekszem minimalizálni a háztartási hulladék termelésünket. Még közel sem vagyok tökéletes, és valószínűleg sosem tudjuk elérni a 100%-os hulladékmentességet, azonban a szemetünk mennyiségéből azt látom, hogy legalább 80%-kal csökkent.

Azt tudni kell rólam, hogy nem szeretek kidobálni még használható vagy újrahasználható dolgokat. Így a fogyasztási szokásaim is ennek megfelelően alakultak ki: csak akkor és annyit vásárolok, amikor és amennyi valóban szükséges. Ha így gondolkodunk, akkor a tartós eszközök beszerzésére fordított kiadásaink nem fognak jelentősen megnőni a zero-waste életmód hatására. Ugyanis bátran használhatja mindenki az otthon megtalálható eszközöket, akkor is ha az történetesen műanyagból van.

Spórolás / Fotó: pexels.com

Spórolás / Fotó: pexels.com

Saját egyszerű példám: mindig vágyakozva megnézem az üveg és fém tárolóedényeket. Minden alkalommal szépen le is beszélem magam a megvásárlásukról, hiszen nincs rá szükségem. Nincs rá szükségem, mert tele van a konyhám még a korábbi évek alatt felhalmozott – igaz többnyire műanyag – tökéletes állapotú tárolóedényekkel. Majd ha ezek szép lassan kikopnak, na majd akkor fogok venni új, csilli-villi és valóban hulladék nélküli edényeket.

Fürdőszobai tisztítószerek

Tehát ha erről az oldaláról nézzük, akkor az én esetemben a hulladék nélküli élet még inkább pozitív pénzügyi mérleget zár, mert nincsenek fölösleges kiadások. Lássuk a részleteket, mit NEM vettem meg 2017-ben (a teljesség igénye nélkül)?

Mit nem vettem meg?

A táblázatba nem mindent írtam bele, csak ami éppen eszembe jutott. Ráadásul a saját termékeknél az árak sokszor hozzávetőlegesek. A bolti termékeknél igyekeztem egy átlagos, ismert márka árát alapul venni. Az mindenesetre nagyon látszik, hogy rengeteget lehet spórolni a hulladék nélküli életmóddal, feltéve ha a zero-waste jegyében nem vásárolunk be mindenféle új terméket.

Mosás a folyóban (Fotó: pixabay.com)

Több olyan tétel is van, ami azért sem mutat reális értéket, mert a hulladék nélküli változatát nem egy évig, hanem több évig is lehet használni. Ez még több spórolást jelenthet. További vitára adhat okot, hogy az eldobható termékeket helyettesítő alternatívákat mosni/mosogatni kell, ami víz és energiafogyasztással jár, hiszen manapság szerencsére már nem a patakpartra járunk. Ezek a többletköltségek nem számottevőek. Őszintén szólva, bár nem néztem meg a pontos összegeket, és nem vettem észre változást a számlákon.

Bizonyos 23 dolog mellőzése után azt merem állítani, hogyha esetleg valakit a környezetvédelem kevésbé mozgatja meg abba az irányba, hogy csökkentse a háztartási hulladékát, az éves kiadások csökkenése lehet hogy motiváltabbá teszi.

Andi 🙂

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek