Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

PET Kupa kalózai a Tisza megmentői

A PET Kupa kalózai négy hektáros Natura 2000-es ártéri erdőterületet tisztítottak meg. A folyó árteréből három nap alatt 1200 zsák szemetet gyűjtöttek össze.

A Kupa történetében először került bevetésre egy professzionális ipari bálázógép, amellyel 21 bálába préseltek össze 12.000 palackot. Ezzel párhuzamosan a PET Kupa szakemberei bejárták a Felső-Tisza 70 folyamkilométeres szakaszát, hogy felmérjék az ottani hulladékhelyzetet és ezzel előkészítsék a nyári környezetvédelmi, vízi versenyt. Az akció a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, és a Vízügyi Igazgatóságok szakmai segítségével valósult meg.

A hulladékvadász.hu szerkesztősége figyelemmel kíséri a PET kupa történéseit és rendszeresen beszámolunk erről a nagyszerű kezdeményezésről – szerk.

A kemény téli idő ellenére ötven önkéntes és vízügyi szakember dolgozott napokon keresztül a Tisza 678 és 679-es folyamkilométer közötti szakaszán, a Vásárosnamény és Tiszaszalka közötti területen, hogy felszámolják az ártérben felhalmozódott szennyeződést. A PET Kupa a nyári szemétszedő versenyen túl, év közben is szervez hulladékgyűjtő és terepfelmérő akciókat. Tapasztalataik alapján az ilyen típusú munkára a legalkalmasabb időszak, amikor még nincs zöld lombkorona és aljnövényzet a természetben, ezért is került sor ilyen korán a mostani bevetésre.

A Tiszaszalka közelében levő ártéri erdő a Felső-Tiszán eddig legszennyezettebbnek bizonyult terület. A hulladékmentesítő munkához a PET Kupa jelentős segítséget kapott a Földművelésügyi Minisztériumtól, valamint az országos és területi vízügyi igazgatóságoktól. A négy hektáros Natura 2000-es ártéri erdőterületen összesen 1200 zsák szemetet szedtek össze.

„A PET Kupa hagyományaihoz híven a takarítás során a szelektív gyűjtés, a válogatás és a tömörítés az egyik fő szempont. A megtisztított területről a hasznosítható anyagok – a közszolgáltató segítségével – a hulladékhasznosítókhoz kerülnek. Az összegyűjtött és gondosan átválogatott hulladék fele újrahasznosításra alkalmas.” – mondta el a tapasztalatokról Hankó Gergely, a PET Kupa hulladékgazdálkodási szakembere és projektvezetője.

Három nap alatt 1200 zsáknyi szemét került begyűjtésre. / Fotók: Konyha Miklós

Három nap alatt 1200 zsáknyi szemét került begyűjtésre. / Fotók: Konyha Miklós

Ennek megfelelően a területen összesen 60 m3 hasznosítható hulladék gyűlt össze. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jóvoltából egy ipari méretű bálázógép is bevetésre került. Ezzel 12.000 db újrahasznosítható pillepalackot sikerült összepréselni 21 bálába.

Előrelépés és újdonság a hulladékhelyzet felmérésének irányába, hogy a takarítás alatt lévő erdőben egy 10×25 méteres vizsgálati terület került kijelölésre. Itt a szakemberek megvizsgálták a terület szennyezettségét, a hulladékok összetételét és darabszámát. A felmérés eredményeitől a szakemberek azt várják, hogy összehasonlíthatóak lesznek a tengerparti és óceánparti eredményekkel, mert hasonló módszerrel zajlott a mérés.

Az erdőtakarítással párhuzamosan a PET Kupa kalózai a Felső-Tisza 70 folyamkilométeres szakaszát térképezték fel újra, megvizsgálva az ottani szeméthelyzetet.

Tapasztalatuk szerint ezen a részen az ártér egyes helyei állandó szennyezésnek vannak kitéve, míg mások megtisztulnak az áradások alkalmával. A Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszon frissítésre került az online térkép, augusztus elején ez alapján találják meg a PET Kupa versenyzői a hulladékszigeteket.

Forrás: Petkupa.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek