Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
PET Kupa kalózai a Tisza megmentői - Hulladekvadasz.hu

PET Kupa kalózai a Tisza megmentői

A PET Kupa kalózai négy hektáros Natura 2000-es ártéri erdőterületet tisztítottak meg. A folyó árteréből három nap alatt 1200 zsák szemetet gyűjtöttek össze.

A Kupa történetében először került bevetésre egy professzionális ipari bálázógép, amellyel 21 bálába préseltek össze 12.000 palackot. Ezzel párhuzamosan a PET Kupa szakemberei bejárták a Felső-Tisza 70 folyamkilométeres szakaszát, hogy felmérjék az ottani hulladékhelyzetet és ezzel előkészítsék a nyári környezetvédelmi, vízi versenyt. Az akció a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, és a Vízügyi Igazgatóságok szakmai segítségével valósult meg.

A hulladékvadász.hu szerkesztősége figyelemmel kíséri a PET kupa történéseit és rendszeresen beszámolunk erről a nagyszerű kezdeményezésről – szerk.

A kemény téli idő ellenére ötven önkéntes és vízügyi szakember dolgozott napokon keresztül a Tisza 678 és 679-es folyamkilométer közötti szakaszán, a Vásárosnamény és Tiszaszalka közötti területen, hogy felszámolják az ártérben felhalmozódott szennyeződést. A PET Kupa a nyári szemétszedő versenyen túl, év közben is szervez hulladékgyűjtő és terepfelmérő akciókat. Tapasztalataik alapján az ilyen típusú munkára a legalkalmasabb időszak, amikor még nincs zöld lombkorona és aljnövényzet a természetben, ezért is került sor ilyen korán a mostani bevetésre.

A Tiszaszalka közelében levő ártéri erdő a Felső-Tiszán eddig legszennyezettebbnek bizonyult terület. A hulladékmentesítő munkához a PET Kupa jelentős segítséget kapott a Földművelésügyi Minisztériumtól, valamint az országos és területi vízügyi igazgatóságoktól. A négy hektáros Natura 2000-es ártéri erdőterületen összesen 1200 zsák szemetet szedtek össze.

„A PET Kupa hagyományaihoz híven a takarítás során a szelektív gyűjtés, a válogatás és a tömörítés az egyik fő szempont. A megtisztított területről a hasznosítható anyagok – a közszolgáltató segítségével – a hulladékhasznosítókhoz kerülnek. Az összegyűjtött és gondosan átválogatott hulladék fele újrahasznosításra alkalmas.” – mondta el a tapasztalatokról Hankó Gergely, a PET Kupa hulladékgazdálkodási szakembere és projektvezetője.

Három nap alatt 1200 zsáknyi szemét került begyűjtésre. / Fotók: Konyha Miklós

Három nap alatt 1200 zsáknyi szemét került begyűjtésre. / Fotók: Konyha Miklós

Ennek megfelelően a területen összesen 60 m3 hasznosítható hulladék gyűlt össze. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jóvoltából egy ipari méretű bálázógép is bevetésre került. Ezzel 12.000 db újrahasznosítható pillepalackot sikerült összepréselni 21 bálába.

Előrelépés és újdonság a hulladékhelyzet felmérésének irányába, hogy a takarítás alatt lévő erdőben egy 10×25 méteres vizsgálati terület került kijelölésre. Itt a szakemberek megvizsgálták a terület szennyezettségét, a hulladékok összetételét és darabszámát. A felmérés eredményeitől a szakemberek azt várják, hogy összehasonlíthatóak lesznek a tengerparti és óceánparti eredményekkel, mert hasonló módszerrel zajlott a mérés.

Az erdőtakarítással párhuzamosan a PET Kupa kalózai a Felső-Tisza 70 folyamkilométeres szakaszát térképezték fel újra, megvizsgálva az ottani szeméthelyzetet.

Tapasztalatuk szerint ezen a részen az ártér egyes helyei állandó szennyezésnek vannak kitéve, míg mások megtisztulnak az áradások alkalmával. A Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszon frissítésre került az online térkép, augusztus elején ez alapján találják meg a PET Kupa versenyzői a hulladékszigeteket.

Forrás: Petkupa.

You may also like...