5 tipp a régi műanyag eszközök felhasználására

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

A műanyag eszközök biztosan azonnal szemétté válhatnak egy hulladék nélküli háztartásban? Bizony ez sem ritkaság a mai fogyasztói társadalmunkban.

Sokszor kapom azt a kérdést, hogy egy hulladék nélküli háztartásban mi legyen a régi műanyag eszközök sorsa. A válaszom borzasztó egyszerű: SEMMI.

A hulladék nélküli élet nem azt jelenti, hogy mostantól minden műanyag tárgyunktól a legrövidebb úton megszabadulunk. A hulladékmentes élet azt jelenti, hogy a lehetőségeinkhez mérten, újabb és újabb műanyag eszközök nem kerülnek be a háztartásunkba, amiből előbb-utóbb szemét keletkezik.

Műanyag eszközök használata vásárláskor

Csendélet piac után

Mutatok 5 tippet, én hogy én mit kezdek a műanyag eszközökkel.

 1. Nagyobb műanyag vödrök – Itt például a nagy tejfölös vödrökre gondolok, vagy kisebb festékes vödrökre, vagy akár olyan műanyag konyhai tálakra, amit már nem szeretnénk élelmiszer tárolásra használni. Alapos tisztítás után ezekből ideális konyhai komposztgyűjtő lehet. Én egy kisebb festékes vödröt használok erre a célra. Még eredeti formájában van, de hamarosan szeretném kicsinosítani, lefesteni, hogy stílusban is szépen illeszkedjen a konyhámba. Így ez még évekig örömet fog okozni, és hasznos eszköz marad, anélkül, hogy idejekorán műanyag szemét válna belőle.

  Műanyag eszközök használata más funkcióban

  Komposztos vödör

 2. Élelmiszer tároló dobozok – Ha túl sok műanyag doboz van otthon, ami még étel tárolásra is alkalmas, de sem használni, sem kidobni nem szeretnéd, akkor vidd be a munkahelyedre, vagy ajándékozd el. Sokan örülni fognak neki, és így a dobozok szemétté válás előtti élete is hosszabbra nyúlik.

  Műanyag eszközök életének meghosszabítása

  Régi műanyag dobozok

 3. Tárolás – Egy háztartásban rengeteg minden össze tud gyűlni. Ezek rendszerezésére, tárolására tökéletesek a korábban használt műanyag dobozok. Tárolhatsz bennük játékokat, csavarokat, szögeket, tönkrement elemeket, kiégett villanyégőket, befőttes üveg kupakjait, hajgumikat, mindenféle apróságot, ami az íróasztal fiókjában képes megbújni.

  Műanyag eszközök sokáig hazsnálhatóak

  Műanyag tárolókosarak apróságoknak

 4. Egyszer használatos műanyag dobozok – A korábbi életvitelem során felhalmozott éttermi műanyag dobozokat sem dobtam ki. Jelenleg a kutyáimnak vásárolt nyers húst fagyasztom ezekben. Tökéletesen lehet bennük porciózni, és elhelyezni az egyébként viszonylag kicsi fagyasztómban.

  Műanyag eszközök között szerepelnek a fagyasztós dobozok is

  Műanyag dobozok a fagyasztóban

 5. Tisztítószerek – Tisztítószereket már évek óta nem vásárolok a boltban, magam készítem el azokat. Az alapanyagokat pedig többnyire nagy kiszerelésben szerzem be. Így szerencsére már évek óta nem kell kidobnom szinte semmiféle műanyag flakont. Azonban a saját készítésű tisztítószereimet valamiben tárolnom kell. A nagy mennyiségű alapanyagokat nagy méretű befőttes üvegekben tartom. De az elkészült tisztítószereket egyenlőre még működőképes régi tisztítószeres flakonokba töltöm.

  Régi tisztítószeres flakonok is újrahasználható műanyag eszközök

  Régi flakonok újratöltve

Háztartásunk műanyag eszközei szépen lassan kikopnak, elhasználódnak, és előbb-utóbb már a megújult funkciójukat sem bírják ellátni (például eltört műanyag cserepeimet kénytelen voltam kidobálni, mert már semmire nem lehetett használni azokat). Ekkor jön el a tulajdonképpen várva várt pillanat, amikor fokozatosan ezeket a tárgyakat tartós, hulladék- és lehetőség szerint műanyag mentes eszközökre cserélhetjük. Nálam van, aminél már elértem a csere időszakot, de még rengetem eszközöm van, ami régi műanyag, azonban használható állapotú.

Összefoglalva: Nem attól leszünk környezettudatosak, ha újabb fölösleges fogyasztást generálva, a még használható műanyag eszközök kidobásra kerülnek. Az igazi hulladékmentes gondolkodású emberek a végletekig kihasználják a tárgyakat, eszközöket, és csak akkor vásárolnak – tudatosan – ha feltétlenül muszáj.

Andi 🙂

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: