Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Óceáni szemétszigetek kialakulása #1 (videóval)


Notice: class-oembed.php használata nem támogatott a 5.3.0 verzió óta! Ezt javasoljuk helyette: wp-includes/class-wp-oembed.php. in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/functions.php on line 4802

Az óceáni szemétszigetek kialakulása a témája a Hulladékvadász Youtube csatornájának legújabb videójának, amiből mindenki számára kiderülhet miért globális probléma a rosszul kezelt műanyaghulladék.

2018-ban a Youtube csatornánkon videóblog jelleggel rendszeresen jelentkezik Szebenyi Péter, környezetmérnök. A komoly témát szórakoztató elemekkel igyekszünk feldobni, hogy nagyobb figyelmet tudjunk adni a környezetvédelemnek.

A mostani videónkban bemutatjuk az óceáni szemétszigetek kialakulását, annak hulladékproblémáját, illetve a mikróplasztik okozta veszélyeket az élővilágra. Továbbá bemutatjuk az Ocean Clean Up kezdeményezést, ami a szemétszigetek felszámolását tűzte ki céljául.

Az óceáni szemétszigetek és az azt övező hulladékprobléma a nem a kezdete, hanem szövődménye a globálisan rosszul kezelt különféle hulladékok keletkezésének. Az óceáni, tengeri szemétszigetek szinte mindenhol, ahol víz van és áramlat ott megtalálható. A létezésük minden vízi, és áttételesen minden szárazföldi élőlényre, az emberre is veszélyt jelent.

A vízbe kerülő műanyaghulladék nem bomlik el több száz év múlva sem, hanem a napfény ibolyántúli sugárzásának hatására fokozatosan darabolódik, szemmel nem látható apró részecskékre bomlik. Ezeket a részecskéket elfogyasztják a tengeri élőlények, és így bekerülnek a táplálékláncba. Fontos megemlíteni, hogy az anyagok a tengeri halak fogyasztása révén végül az ember szervezetébe is bekerülhetnek. Egyes feltételezések szerint a hulladék egy része az óceán fenekére süllyed. Továbbá A szemétszigetben található műanyag bomlása során vélhetően mérgező anyagok keletkeznek, amelyek károsítják a vízben élő állatok hormonháztartását.

Mit tehetünk ellene?
Közép-Európai ország lakóiként a hulladéktermelésünket kell radikálisan visszaszorítani. Ebben nyújt segítséget a Hulladékvadász.hu -n található szemléletformáló rovatrendszerűnk, ahol a kreatív újrahasznosításon túl egészen a háztartásunk hulladék nélküli vezetéséhez kapunk tanácsokat.

Magyarországon létezik műanyagszennyezettség?
Sajnos igen. A Tisza kárpátaljai szakaszát folyamatos hulladékszennyezés terheli. Ennek legfőbb okozója, hogy Ukrajnában nincs házhoz menő hulladékelszállítási rendszer, továbbá a szemetelést figyelő, ellenőrző szervezetek sem léteznek.

Mit tehetünk ellene?
6 évvel ezelőtt hívta életre Hankó Gergely és társai a mára már nyári kalanddá vált Pet Kupa Tisza megmentő eseményét, versenyét, ami idén kerül 6. alkalomra megrendezésre. A rendezvényről szóló cikkeket ide kattintva lehet megtekinteni.

Az óceáni szemétszigetek kialakulása már megtörtént, most még amíg nem késő kell lépni. A jövőnk a tét!