Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Óceáni szemétszigetek kialakulása #1 (videóval) - Hulladekvadasz.hu

Óceáni szemétszigetek kialakulása #1 (videóval)

Az óceáni szemétszigetek kialakulása a témája a Hulladékvadász Youtube csatornájának legújabb videójának, amiből mindenki számára kiderülhet miért globális probléma a rosszul kezelt műanyaghulladék.

2018-ban a Youtube csatornánkon videóblog jelleggel rendszeresen jelentkezik Szebenyi Péter, környezetmérnök. A komoly témát szórakoztató elemekkel igyekszünk feldobni, hogy nagyobb figyelmet tudjunk adni a környezetvédelemnek.

A mostani videónkban bemutatjuk az óceáni szemétszigetek kialakulását, annak hulladékproblémáját, illetve a mikróplasztik okozta veszélyeket az élővilágra. Továbbá bemutatjuk az Ocean Clean Up kezdeményezést, ami a szemétszigetek felszámolását tűzte ki céljául.

Az óceáni szemétszigetek és az azt övező hulladékprobléma a nem a kezdete, hanem szövődménye a globálisan rosszul kezelt különféle hulladékok keletkezésének. Az óceáni, tengeri szemétszigetek szinte mindenhol, ahol víz van és áramlat ott megtalálható. A létezésük minden vízi, és áttételesen minden szárazföldi élőlényre, az emberre is veszélyt jelent.

A vízbe kerülő műanyaghulladék nem bomlik el több száz év múlva sem, hanem a napfény ibolyántúli sugárzásának hatására fokozatosan darabolódik, szemmel nem látható apró részecskékre bomlik. Ezeket a részecskéket elfogyasztják a tengeri élőlények, és így bekerülnek a táplálékláncba. Fontos megemlíteni, hogy az anyagok a tengeri halak fogyasztása révén végül az ember szervezetébe is bekerülhetnek. Egyes feltételezések szerint a hulladék egy része az óceán fenekére süllyed. Továbbá A szemétszigetben található műanyag bomlása során vélhetően mérgező anyagok keletkeznek, amelyek károsítják a vízben élő állatok hormonháztartását.

Mit tehetünk ellene?
Közép-Európai ország lakóiként a hulladéktermelésünket kell radikálisan visszaszorítani. Ebben nyújt segítséget a Hulladékvadász.hu -n található szemléletformáló rovatrendszerűnk, ahol a kreatív újrahasznosításon túl egészen a háztartásunk hulladék nélküli vezetéséhez kapunk tanácsokat.

Magyarországon létezik műanyagszennyezettség?
Sajnos igen. A Tisza kárpátaljai szakaszát folyamatos hulladékszennyezés terheli. Ennek legfőbb okozója, hogy Ukrajnában nincs házhoz menő hulladékelszállítási rendszer, továbbá a szemetelést figyelő, ellenőrző szervezetek sem léteznek.

Mit tehetünk ellene?
6 évvel ezelőtt hívta életre Hankó Gergely és társai a mára már nyári kalanddá vált Pet Kupa Tisza megmentő eseményét, versenyét, ami idén kerül 6. alkalomra megrendezésre. A rendezvényről szóló cikkeket ide kattintva lehet megtekinteni.

Az óceáni szemétszigetek kialakulása már megtörtént, most még amíg nem késő kell lépni. A jövőnk a tét!