Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Szitakötő kitűző cipzárból #49 DIY

Szitakötő kitűző cipzárból a heti DIY cikkünk témája. A Hulladékvadász oldal Kreatív hobbik rovatában már sok újrahasznosítási ötlettel találkozhattatok, íme egy újabb!

Az alkotó gondolatai:
A felhasznált anyagok mind újrahasznosítottak, csak olyasmit használtam fel, amit a szerkényben találtam. Volt a Lánynak egy régebbi kreatív tevékenységből megmaradt filcből készült virága, amit elcsórtam. 🙂 Egy használaton kívüli kitűzőről lebontottam a kitűző alapot és a farmerom kibontott cipzárját szedtem elő.

Alkotó: Bata Marianna
Elkészítési idő: ca 1 óra

Hozzávalók: 

  • cérna
  • olló
  • ceruza
  • papír
  • filc
  • cipzár
  • kitűző
  • karton
  • szalag

 

újrahasznosított zipzár

Elkészítés menete:
Először a cipzár fogak mellől levágtam az anyagot, kb 2 mm-t hagytam csak meg. Öngyújtóval végig kell égetni, hogy szét ne foszoljon. Alulról ezt a részt lehet majd összevarrni, hogy a szitakötő szárnyai megtartsák a formájukat.

újrahasznosított zipzár

Aztán egy papírra megrajzoltam a mintát, amit létre akartam hozni és kiszabtam a filcből a szárnyak belsejét.

újrahasznosított zipzár

Minden csavarásnál tűvel cérnával rögzíteni kell a fogakat a cipzár hátulján megmaradt és megégetett 2 mm-es textil részen.

újrahasznosított zipzár

Kissé keményebb volt a cipzár, mint amire számítottam lehet, hogy műanyag fogúval kellene először kísérletezni. Szóval a szárnyak belsejét a fogak között húzva a cérnát odavarrtam a filchez, szépen követve az ívet.

újrahasznosított zipzár

Mivel nem akart a cipzár, csak ívben hajlani, én a farok részt levágtam és külön darabként varrtam a helyére.

újrahasznosított zipzár

A végén kiszabtam egy talpat a kész szitakötőt körülrajzolva, hogy eltakarjam a varrás nyomait és legyen mire rögzíteni a kitűző alapot. Ezt ragasztani is lehetne, de én rávarrtam a szitakötőre.  A farkincát szabadon hagytam, mert a talapzat szerintem elrontotta volna a légies kinézetet.

újrahasznosított zipzár

A kitűző alapot egy pici darab filccel lefedve varrtam a kész szitakötő hátlapjára és ezzel késznek is tekintettem a dolgot.

 

Ezután már csak a csomagolás kérdése maradt, mivel ajándéknak készült a kis drága. Találtam egy cuki doboz szabásmintát:

készíts ajándékbozt

forrás: linesacross.com

Gyorsan el is készítettem én is, és belehelyeztem a szitakötő kitűzőt. Így várta az ajándékozás pillanatát:

készíts ajándékdobozt

Nagy örömömre, az ajándékozottam nagyon örült az ajándékának! Kellemes alkotást Mindenkinek!

Ha a szitakötő kitűző cipzárból való készítése felkeltette a figyelmedet és még több újrahasznosítási ötletre, inspirációra lenne szükséged, akkor nézd meg a Pinteresten található “Újrahasznosítási ötletek” nevű táblánkat.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek