illegalis hulladek bejelentes

Szitakötő kitűző cipzárból #49 DIY

Szitakötő kitűző cipzárból a heti DIY cikkünk témája. A Hulladékvadász oldal Kreatív hobbik rovatában már sok újrahasznosítási ötlettel találkozhattatok, íme egy újabb!

Az alkotó gondolatai:
A felhasznált anyagok mind újrahasznosítottak, csak olyasmit használtam fel, amit a szerkényben találtam. Volt a Lánynak egy régebbi kreatív tevékenységből megmaradt filcből készült virága, amit elcsórtam. 🙂 Egy használaton kívüli kitűzőről lebontottam a kitűző alapot és a farmerom kibontott cipzárját szedtem elő.

Alkotó: Bata Marianna
Elkészítési idő: ca 1 óra

Hozzávalók: 

 • cérna
 • olló
 • ceruza
 • papír
 • filc
 • cipzár
 • kitűző
 • karton
 • szalag

 

újrahasznosított zipzár

Elkészítés menete:
Először a cipzár fogak mellől levágtam az anyagot, kb 2 mm-t hagytam csak meg. Öngyújtóval végig kell égetni, hogy szét ne foszoljon. Alulról ezt a részt lehet majd összevarrni, hogy a szitakötő szárnyai megtartsák a formájukat.

újrahasznosított zipzár

Aztán egy papírra megrajzoltam a mintát, amit létre akartam hozni és kiszabtam a filcből a szárnyak belsejét.

újrahasznosított zipzár

Minden csavarásnál tűvel cérnával rögzíteni kell a fogakat a cipzár hátulján megmaradt és megégetett 2 mm-es textil részen.

újrahasznosított zipzár

Kissé keményebb volt a cipzár, mint amire számítottam lehet, hogy műanyag fogúval kellene először kísérletezni. Szóval a szárnyak belsejét a fogak között húzva a cérnát odavarrtam a filchez, szépen követve az ívet.

újrahasznosított zipzár

Mivel nem akart a cipzár, csak ívben hajlani, én a farok részt levágtam és külön darabként varrtam a helyére.

újrahasznosított zipzár

A végén kiszabtam egy talpat a kész szitakötőt körülrajzolva, hogy eltakarjam a varrás nyomait és legyen mire rögzíteni a kitűző alapot. Ezt ragasztani is lehetne, de én rávarrtam a szitakötőre.  A farkincát szabadon hagytam, mert a talapzat szerintem elrontotta volna a légies kinézetet.

újrahasznosított zipzár

A kitűző alapot egy pici darab filccel lefedve varrtam a kész szitakötő hátlapjára és ezzel késznek is tekintettem a dolgot.

 

Ezután már csak a csomagolás kérdése maradt, mivel ajándéknak készült a kis drága. Találtam egy cuki doboz szabásmintát:

készíts ajándékbozt

forrás: linesacross.com

Gyorsan el is készítettem én is, és belehelyeztem a szitakötő kitűzőt. Így várta az ajándékozás pillanatát:

készíts ajándékdobozt

Nagy örömömre, az ajándékozottam nagyon örült az ajándékának! Kellemes alkotást Mindenkinek!

Ha a szitakötő kitűző cipzárból való készítése felkeltette a figyelmedet és még több újrahasznosítási ötletre, inspirációra lenne szükséged, akkor nézd meg a Pinteresten található “Újrahasznosítási ötletek” nevű táblánkat.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

TUDTAD?

A hulladekvadasz.hu hivatalos üzemeltetője a JÖN Alapítvány, aminek a segítségével szeretnénk biztosítani a tevékenységeink hosszútávú működését.
Milyen segítség kell ahhoz, hogy tevékenységünk és hulladékvadászaink tovább folytassák munkájukat a környezetvédelem érdekében?
Az oldalunk fejlesztéséhez, munkánk támogatására támogatókat, szponorokat keresünk. Továbbá csapattagokat, akik segítik a munkánk.
Támogass minket egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

Van még itt, ami érdekelhet

1 Response

 1. 2018-05-25

  […] Az útmutató készítőjétől, Marianntól láthattunk már korábban is remek újrahasznosítási ötletet arra, hogyan hasznosítsuk újra cipzárunkat. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.