Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Zugló harca az illegális hulladék ellen - Hulladekvadasz.hu

Zugló harca az illegális hulladék ellen

Bemutatjuk Zugló Önkormányzatának 2017 -es kiadásait, amelyet az illegális hulladéklerakások felszámolására költött, illetve számszerűsítjük a tettenéréssel kapcsolatos adatokat.

Ezen cikksorozat keretein belül bemutatjuk Magyarország önkormányzatainak harcát, amit az illegálisan kihelyezett hulladék, illetve a probléma gyökerei, a szemetelők ellen vív. Korábbi önkormányzatokkal közösen készült cikkek ide kattintva elérhetőek.

Budapest XIV. kerülete is elszenvedője a köztünk élő szemetelő hordáknak, akik módszeresen károsítják meg a környezetünket, az államot és ezáltal önmagukat  szinte tudatlanul. Nem számolva azzal, hogyha szemetelnek közvetve saját magukat lopják meg.

Bal oldalon: A Hungária körút - Stadionok helyszínéről érkezett bejelentés, jobb oldalon: 1 hónap múlva a megtisztított helyszín. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Bal oldalon: A Hungária körút – Stadionok helyszínéről érkezett bejelentés, jobb oldalon: 1 hónap múlva a megtisztított helyszín. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Ahogy Budapest más kerületeiben, úgy sajnos Zuglóban is nagyon gyakori az illegális hulladékelhelyezés. Leginkább építési törmeléktől, bútoroktól és műszaki eszközöktől válnak meg ily módon az állampolgárok.

Az Önkormányzat tapasztalata az, hogy más kerületekből, az agglomerációból is átszállítják Zuglóba teherautókkal a hulladékot az emberek, hogy itt a kerület beépítetlen részeiben szabaduljanak meg a fölöslegessé vált holmiktól.

A másik ,,gócpont” az FKF által kihelyezett szelektív tárolók környéke, azok mellé is gyakran raknak le nem a tárolókba való hulladékot az emberek.

A Rákospatak utcai szelektív hulladékgyűjtő sziget. Mögötte az M3-as vonala. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A Rákospatak utcai szelektív hulladékgyűjtő sziget. Mögötte az M3-as vonala. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Ha nem lehet kideríteni az illegális szemetelő személyét, ha nincs mód bírságolásra, a takarítás költségeinek kiszámlázására, úgy az eltakarítást a közterület tulajdonosa (a Főváros vagy az önkormányzat) fizeti, azaz tulajdonképpen adófizetői pénzből kell megtisztítani a parkokat, utcákat.

A szemetelőknek rá kéne arra döbbenni, hogy ha szemetel, azzal önmagát lopja meg, hiszen a saját, befizetett adóforintjaiból takarítják el az illetékes szervek a kirakott hulladékot. – szerk.

A zuglói önkormányzat cége, a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. 2017-ben összesen 5.047 m3 (zöld-, kommunális, veszélyesnek nem minősülő építési hulladék együttesen) illegálisan lerakott hulladékot szállított el közterületről. Ennek összköltsége nettó 30 243 550 forint volt, ennyibe került ez a zuglói adófizetőknek. Önkormányzati tulajdonú lakóépületekhez tartozó járdákról, üres telkekről 2017-ben 13 alkalommal szállított el illegálisan elhelyezett szemetet, lomot, hulladékot a cég nettó 12 250 540 forintos költséggel.

Illegális szeméttelepre bukkant a szerkesztőségünk 2017 februárjában, amit egy látványos drónfelvétellel mutattunk be. Ennek hatására Zugló Önkormányzata a probléma kivizsgálása után megoldotta a helyszínen tapasztalt hulladékproblémát. Beszámolónk a terület megtisztításáról ide kattintva elérhető.

Tettenérések
Zuglóban az önkormányzati rendészet az a szervezet, melynek tagjai rendszeresen járőröznek, és kiemelten figyelik azokat a területeket, ahol rendszeres az illegális hulladék elhelyezése. 2017 év elején két zuglói közterület-felügyelő saját testi épségét kockáztatta, amikor tetten érték a szemetelőket. Elismerésül – többek közt – az FKF „Aranyseprű díjat” kapták meg.

A Szemetelők levadászva! videónkban bemutatjuk az illegális hulladéklerakások gyökereit, a szemetelőket. / Forrás: Hulladékvadász youtube csatorna

2017-ben összesen 87-szer intézkedtek a rendészek illegális hulladékelhelyezés miatt. 15 esetben szabtak ki helyszíni bírságot összesen 325 000 forint összegben, és 72 alkalommal került sor szabálysértési feljelentésre.

Tapasztalatunk szerint az egyetlen célravezető eszköz a tettenérés, mert így arra is van esély, hogy a hulladékot az illegális elhelyezővel összeszedessék, elvitessék. A kiszabható bírságnak önmagában nincs visszatartó ereje. A tettenérésben nagy segítséget jelentenek a közterületen elhelyezett kamerák, és a folyamatos járőrözés. Sokat segítenek az állampolgári bejelentések is: a zuglóiak aktívan vesznek részt a szabálysértések jelzésében. – Hikáde Bea, sajtófőnök – Zugló Önkormányzata

A Zugló Önkormányzata 2017-ben több mint nettó 42 millió forintot költött illegálisan lerakott hulladékok eltakarítására. Ebben az a szomorú, hogy ezt az összeget óvodák, játszóterek, parkok felújítására is költhette volna.

A cikkben szereplő adatokat Zugló Önkormányzata bocsátotta a rendelkezésünkre, amelyet ezúton is köszönünk. További önkormányzatokkal kapcsolatos beszámolók elérhetők itt.

You may also like...