Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Miért utálom a lomtalanítást? - Olvasói különvélemény - Hulladekvadasz.hu

Miért utálom a lomtalanítást? – Olvasói különvélemény

Miért utálom a lomtalanítást címen kaptuk az alábbi olvasói levelet, ahol a sokszor balkáni állapotokat eredményező budapesti lomtalanításokról ír a kedves olvasónk.

Több településen is az utcára kell hordani megadott időpontban a lomokat, de van ahol házhoz menő lomtalanítás a választható megoldás. A legtöbb esetben mindkettő évente egy alkalommal igényelhető.

Budapesten februárban kezdődött el a lomtalanítási idény, amiről korábban be is számoltunk. Az FKF Nonprofit Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a lomtalanításban részesített kerületekben élők minél kevesebb kellemetlenséggel vészeljék át a lomtalanítási időszakot. Sajnos évről évre komoly médiavisszhang kíséri ezen eseményeket. Többek közt a lomizók okozta igen zavaró problémára alapozva, hogy sokan megélhetésszerűen használják ki a lomtalanításkor tapasztalható „aranylázat”.

A napokban az alábbi levelet kaptunk egyik kedves olvasónktól
„Kedves Szerkesztőség! Hamarosan kezdődik a lomtalanítás nálunk is, de már most gyomorgörcsöm van az egésztől, ha csak rá gondolok. Ha tehetném megszüntetném a lomtalanítást, semmi értelme. Irtó mód bosszantó, ahogy telehordják az emberek szeméttel a közterületeket. Legtöbb esetben idő előtt és szinte félek olykor-olykor kimenni az utcára is. Több esetben ért inzultus, ami annak köszönhető, hogy kiülő lomizok a kupacukat úgy őrzik, mint a hímes tojást. És attól tartanak, hogy a hulladékukra – ami persze nem az ő hulladékuk – pályázom.

Meg kéne szüntetni ezt a balkáni undorító módszert a lomok elszállítására vagy kihelyezni egy nyitható zárható, őrzött konténert, és a guberálós lomisokat elkergetni a csudába. Egy normális városban szeretnék élni, egy gyerekes családapa vagyok, aki félti azt az egy szem gyerekét is.

A lomizók amúgy is egy plusz veszélyforrás a közterületen, hiszen azt hallottam több híradásból is, hogy vidékről, főként borsodból jönnek fel és minden szemétdombért megharcolnak. Ilyenkor az utcára se lehet kimenni, mert mindent széttúrnak az emberek. Szomorú, hogy a XXI. században ilyen módszerek még létezhetnek a Fővárosunkban. Miért nem lehet megszüntetni ezeket a balkáni hangulatú lomtalanítást?”

Miért utálom a lomtalanítást gondolata helyet inkább a tudatos fogyasztást javasoljuk mindenki számára, hiszen egy kis odafigyeléssel radikálisan csökkenthető a hulladéktermelésünk.

Alternatív megoldások

A lomtalanításkor kikerülő lomok mennyiségét lehet csökkenteni minimális odafigyeléssel is. Három pofonegyszerű megoldást tudunk ajánlani

  • egyik az a szelektív hulladékgyűjtés
  • a másik a kidobásra ítélt tárgyak újragondolása, újrahasznosítása
  • harmadik a tárgyak elajándékozása.

Ajánlott cikkünk a 4 tipp hogyan lomtalanítsunk.

You may also like...