FAQ Section

Question 1: What is Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Miért utálom a lomtalanítást? – Olvasói különvélemény

Miért utálom a lomtalanítást címen kaptuk az alábbi olvasói levelet, ahol a sokszor balkáni állapotokat eredményező budapesti lomtalanításokról ír a kedves olvasónk.

Több településen is az utcára kell hordani megadott időpontban a lomokat, de van ahol házhoz menő lomtalanítás a választható megoldás. A legtöbb esetben mindkettő évente egy alkalommal igényelhető.

Budapesten februárban kezdődött el a lomtalanítási idény, amiről korábban be is számoltunk. Az FKF Nonprofit Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a lomtalanításban részesített kerületekben élők minél kevesebb kellemetlenséggel vészeljék át a lomtalanítási időszakot. Sajnos évről évre komoly médiavisszhang kíséri ezen eseményeket. Többek közt a lomizók okozta igen zavaró problémára alapozva, hogy sokan megélhetésszerűen használják ki a lomtalanításkor tapasztalható “aranylázat”.

A napokban az alábbi levelet kaptunk egyik kedves olvasónktól
“Kedves Szerkesztőség! Hamarosan kezdődik a lomtalanítás nálunk is, de már most gyomorgörcsöm van az egésztől, ha csak rá gondolok. Ha tehetném megszüntetném a lomtalanítást, semmi értelme. Irtó mód bosszantó, ahogy telehordják az emberek szeméttel a közterületeket. Legtöbb esetben idő előtt és szinte félek olykor-olykor kimenni az utcára is. Több esetben ért inzultus, ami annak köszönhető, hogy kiülő lomizok a kupacukat úgy őrzik, mint a hímes tojást. És attól tartanak, hogy a hulladékukra – ami persze nem az ő hulladékuk – pályázom.

Meg kéne szüntetni ezt a balkáni undorító módszert a lomok elszállítására vagy kihelyezni egy nyitható zárható, őrzött konténert, és a guberálós lomisokat elkergetni a csudába. Egy normális városban szeretnék élni, egy gyerekes családapa vagyok, aki félti azt az egy szem gyerekét is.

A lomizók amúgy is egy plusz veszélyforrás a közterületen, hiszen azt hallottam több híradásból is, hogy vidékről, főként borsodból jönnek fel és minden szemétdombért megharcolnak. Ilyenkor az utcára se lehet kimenni, mert mindent széttúrnak az emberek. Szomorú, hogy a XXI. században ilyen módszerek még létezhetnek a Fővárosunkban. Miért nem lehet megszüntetni ezeket a balkáni hangulatú lomtalanítást?”

Miért utálom a lomtalanítást gondolata helyet inkább a tudatos fogyasztást javasoljuk mindenki számára, hiszen egy kis odafigyeléssel radikálisan csökkenthető a hulladéktermelésünk.

Alternatív megoldások

A lomtalanításkor kikerülő lomok mennyiségét lehet csökkenteni minimális odafigyeléssel is. Három pofonegyszerű megoldást tudunk ajánlani

  • egyik az a szelektív hulladékgyűjtés
  • a másik a kidobásra ítélt tárgyak újragondolása, újrahasznosítása
  • harmadik a tárgyak elajándékozása.

Ajánlott cikkünk a 4 tipp hogyan lomtalanítsunk.

TUDTAD?

A hulladekvadasz.hu hivatalos üzemeltetője a JÖN Alapítvány, aminek a segítségével szeretnénk biztosítani a tevékenységeink hosszútávú működését.
Milyen segítség kell ahhoz, hogy tevékenységünk és hulladékvadászaink tovább folytassák munkájukat a környezetvédelem érdekében?
Az oldalunk fejlesztéséhez, munkánk támogatására támogatókat, szponorokat keresünk. Továbbá csapattagokat, akik segítik a munkánk.
Támogass minket egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

Van még itt, ami érdekelhet