Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Óbuda harca az illegális hulladék ellen

Bemutatjuk Óbuda – Békásmegyer Önkormányzatának 2017 -es kiadásait, amelyet az illegális hulladéklerakások felszámolására költött, illetve számszerűsítjük a tettenéréssel kapcsolatos adatokat.

Ezen cikksorozat keretein belül bemutatjuk Magyarország önkormányzatainak harcát, amit az illegálisan kihelyezett hulladék, illetve a probléma gyökerei, a szemetelők ellen vív. Korábbi önkormányzatokkal közösen készült cikkek ide kattintva elérhetőek. 

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet az elmúlt időszakban is kiemelkedő hangsúlyt fektetett a közterületekre illegálisan kihelyezett hulladékok feltérképezésében, eltakarításában, valamint azok kihelyezésének megelőzésében. A felügyelet keretében működő Köztisztasági Csoport munkatársai hétről-hétre területekre bontva járják Óbuda területét és szedik össze a parkokban, játszótereken, egyéb közterületeken hátrahagyott lakossági úgynevezett „világító” szemetet, takarítják a közterületeket.

A hulladekvadasz.hu -ra beérkezett bejelentés hatására Óbuda Önkormányzata napokon belül intézkedett az Aranyhegyi-patak szennyezésével kapcsolatban.

Ezen tevékenységük mellett olyan illegális lerakott hulladéktól fertőzött területek kitakarításában vesznek részt, mint például a Keled utca, régi Szentendrei út, vagy a Meggy utca. Ezeken a helyeken sokszor a kapacitásukat meghaladó szemét mennyiség kerül kihelyezésre.

2016 év során például több mint 2000 m3 szemetet gyűjtöttek be Óbuda területéről.

A kiemelt helyszíneken kívül, problémát jelent a lakosság által a lakótelepek szélén, útmentén elhelyezett, hátrahagyott hulladék. Ezek mennyiségét tekintve a kihelyezéskor nem jelentősek, viszont mire elszállításra kerül a kihelyezett pár zsáknyi hulladékkupac több köbméteresre duzzad. Az illegálisan kihelyezett szemétrakások közül említésre méltó az az eset, amikor egy éjszaka alatt egy közel 100 m3-es rakást halmoztak fel ismeretlenek a Meggy utca felső szakaszán.

Természetesen a kerület tisztán tartása nem csak felügyelet feladata, sőt elsődlegesen nem a felügyelet kompetens az illegálisan kihelyezett szemétkupacok eltüntetéseben. A lakosság által ügyfélszolgálatra bejelentett, az felügyelet munkatársai által észlelt szennyezett területek vonatkozásában a panaszokat elsődlegesen továbbítják a terület karbantartásáért felelős szervezetnek, többek közt a Főváros Önkormányzatának, FKF Nonprofit Zrt.-nek vagy az Óbudai Vagyonkezelő Zrt.-nek.

2017 első félévében a továbbított esetek száma meghaladta a 100 esetet.

Az együttműködés a társszervezetekkel magas színvonalú és egymást támogató, kisegítő jellegű. Évente többször dolgoznak felügyelet munkatársai együtt a társzervek munkatársaival, azért, hogy kerület területe tisztább és tisztább legyen. Ilyen kiemelt együttműködés tapasztalható többek közt a szezonális zöldhulladék begyűjtésekor is.

Felügyelet munkatársai osztják ki a lakosság részére a biológiailag lebomló zöldhulladék gyűjtésére alkalmas zsákokat, melyet az Önkormányzat vásárol meg (2016. évben például ez a szám több mint 5000 darabot tett ki). Ezt követően a lakosság ebben helyezheti ki a zöldhulladékot, melyet az FKF szállít el. A köztisztasági csoport munkatársainak feladata közé tartozik ebben az időszakban, hogy a nem jól látható, vagy kieső helyre elhelyezett zöldhulladékos zsákok helyzetét feltérképezze, ezzel segítve az FKF munkáját. Természetesen ezen kívül a kerületben fellelhető illegálisan kihelyezett zöldhulladék mennyisége több ezer köbméterre tehető, melyet az Óbudai Vagyonkezelő szállíttat el.

Szelektív hulladékgyűjtőszigetek
További problémát jelent a szelektív hulladékgyűjtők környékére felhalmozott – sokszor a szelektív hulladékhoz nem tartozó – kommunális és egyéb szemétkupacok. Ez a probléma megfigyelhető volt a már megszüntetett szelektív szigetek környezetében is. Ilyen esetekben a felügyelet észlelte vagy a lakossági bejelentések kapcsán tájékoztatták az FKF Nonprofit Zrt.-t, akiknek feladatuk ezen területek tervezett elszállítást megelőző takarítása.

Veszélyes hulladék közterületeken
A felügyelet munkatársai sok esetben tapasztalnak közterületre kihelyezett veszélyes hulladékot is. Ennek elszállítása külön megrendelést igényel szerződött partnerrel. Rendszeresen felhívják a lakosság figyelmét, hogy a veszélyes hulladékot az évente az Önkormányzat által szervezett, kontrollált keretek között lebonyolított veszélyes hulladék begyűjtésekor szíveskedjenek leadni a megadott helyszíneken. Mindezt meghirdetik a helyi médiában helyszínnel és időponttal.

Továbbá az elhasználódott elektronikai eszközök is veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azok vonatkozásában azt tanácsolják a lakosságnak, hogy új vásárlása esetén díjmentesen adják le a vásárlás helyszínén.

Az év közben összegyűlő egyéb hulladék pedig hulladék udvarokban, hulladékgyűjtő pontokban leadhatóak. Fontos, hogy a lakók a hulladékkal kapcsolatban egyeztessenek a közös képviselőkkel is, hiszen számos társasháznak, lakószövetkezetnek van szerződött partnere a hulladék év közbeni igény szerinti elszállítására is.

A sok állandóan változó helyszínre és hulladék mennyiség növekedésére tekintettel Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet kiemelkedő hangsúlyt próbál fektetni a prevencióra.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata folyamatosan bővíti a térfigyelő-kamerarendszerét és éppen az illegális szemétlerakás visszaszorítása végett két újabb kamerát helyezett üzembe. E két kamera a Mozaik utcai felüljáró alatt, illetve a Keled utcában rögzíti az illegális cselekményeket. Mindkét helyszín a lakossági bejelentések figyelembe vételével lett meghatározva. A kerületben így összesen 145 térfigyelő kamera segíti a közterületek rendjét.

Felügyelet munkatársai a hulladék összegyűjtés és a prevenció mellett lehetőségeikhez mérten figyelmet fordítanak a játszótereken és egyéb közösségi élettereken elhelyezett berendezések, padok, burkolatok állapotára is.

Óbuda Önkormányzatának 2017-es illegális hulladék eltakarításával kapcsolatos kiadásai

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete 2017-ben összesen 14 millió forintot költött illegálisan kihelyezett, vagy elhagyott hulladék elszállítására.

Az Óbudai Vagyonkezelő Zrt. mindezek fellett az illegálisan elhelyezett hulladék (lom, sitt, zöldhulladék) felszámolására (gyűjtés, szállítás, elhelyezés) 2017-ben bruttó 222 666 eFt-ot költött.

Kik azok a szemetelők? Leleplező videónkban bemutatjuk, hogy szinte bárki szemetelő lehet. Köztünk élnek.
/ Videó: Hulladékvadász youtube csatorna.

Tettenérések a kerületben és az abból befolyt bírságok

A büntetések száma
Bontási hulladék miatt kiszabott: 3 db – 65.000.- Ft
Szelektív mellé, körüli elhelyezett hulladék miatt: 6 db – 90.000.-Ft
Lomtalanításhoz kapcsolódó szemételhelyezés: 3 db – 20.000.-FT
Egyéb szemetelés (eldobott szemét, csikk stb.) 4 db – 70.000.-Ft

Összesen: 16 db – 245.000.-FT

A feljelentések száma
Szemetelés (eldobott valamit) : 4 db
Építési törmelék miatt: 1 db
Bútort, lomot pakolt ki (de nem lomtalanítás alatti időszak): 1 db
Zsákos hulladékot tett ki . 1db

Összesen: 7 db

A Óbuda – Békásmegyer Önkormányzata 2017-ben közel 15 millió forintot költött illegálisan lerakott hulladékok eltakarítására. Ebben az a szomorú, hogy ezt az összeget óvodák, játszóterek, parkok felújítására is költhette volna.

A cikkben szereplő adatokat Óbuda Önkormányzata bocsátotta a rendelkezésünkre, amelyet ezúton is köszönünk. További önkormányzatokkal kapcsolatos beszámolók elérhetők itt.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek