Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Óbuda harca az illegális hulladék ellen - Hulladekvadasz.hu

Óbuda harca az illegális hulladék ellen

Bemutatjuk Óbuda – Békásmegyer Önkormányzatának 2017 -es kiadásait, amelyet az illegális hulladéklerakások felszámolására költött, illetve számszerűsítjük a tettenéréssel kapcsolatos adatokat.

Ezen cikksorozat keretein belül bemutatjuk Magyarország önkormányzatainak harcát, amit az illegálisan kihelyezett hulladék, illetve a probléma gyökerei, a szemetelők ellen vív. Korábbi önkormányzatokkal közösen készült cikkek ide kattintva elérhetőek. 

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet az elmúlt időszakban is kiemelkedő hangsúlyt fektetett a közterületekre illegálisan kihelyezett hulladékok feltérképezésében, eltakarításában, valamint azok kihelyezésének megelőzésében. A felügyelet keretében működő Köztisztasági Csoport munkatársai hétről-hétre területekre bontva járják Óbuda területét és szedik össze a parkokban, játszótereken, egyéb közterületeken hátrahagyott lakossági úgynevezett „világító” szemetet, takarítják a közterületeket.

A hulladekvadasz.hu -ra beérkezett bejelentés hatására Óbuda Önkormányzata napokon belül intézkedett az Aranyhegyi-patak szennyezésével kapcsolatban.

Ezen tevékenységük mellett olyan illegális lerakott hulladéktól fertőzött területek kitakarításában vesznek részt, mint például a Keled utca, régi Szentendrei út, vagy a Meggy utca. Ezeken a helyeken sokszor a kapacitásukat meghaladó szemét mennyiség kerül kihelyezésre.

2016 év során például több mint 2000 m3 szemetet gyűjtöttek be Óbuda területéről.

A kiemelt helyszíneken kívül, problémát jelent a lakosság által a lakótelepek szélén, útmentén elhelyezett, hátrahagyott hulladék. Ezek mennyiségét tekintve a kihelyezéskor nem jelentősek, viszont mire elszállításra kerül a kihelyezett pár zsáknyi hulladékkupac több köbméteresre duzzad. Az illegálisan kihelyezett szemétrakások közül említésre méltó az az eset, amikor egy éjszaka alatt egy közel 100 m3-es rakást halmoztak fel ismeretlenek a Meggy utca felső szakaszán.

Természetesen a kerület tisztán tartása nem csak felügyelet feladata, sőt elsődlegesen nem a felügyelet kompetens az illegálisan kihelyezett szemétkupacok eltüntetéseben. A lakosság által ügyfélszolgálatra bejelentett, az felügyelet munkatársai által észlelt szennyezett területek vonatkozásában a panaszokat elsődlegesen továbbítják a terület karbantartásáért felelős szervezetnek, többek közt a Főváros Önkormányzatának, FKF Nonprofit Zrt.-nek vagy az Óbudai Vagyonkezelő Zrt.-nek.

2017 első félévében a továbbított esetek száma meghaladta a 100 esetet.

Az együttműködés a társszervezetekkel magas színvonalú és egymást támogató, kisegítő jellegű. Évente többször dolgoznak felügyelet munkatársai együtt a társzervek munkatársaival, azért, hogy kerület területe tisztább és tisztább legyen. Ilyen kiemelt együttműködés tapasztalható többek közt a szezonális zöldhulladék begyűjtésekor is.

Felügyelet munkatársai osztják ki a lakosság részére a biológiailag lebomló zöldhulladék gyűjtésére alkalmas zsákokat, melyet az Önkormányzat vásárol meg (2016. évben például ez a szám több mint 5000 darabot tett ki). Ezt követően a lakosság ebben helyezheti ki a zöldhulladékot, melyet az FKF szállít el. A köztisztasági csoport munkatársainak feladata közé tartozik ebben az időszakban, hogy a nem jól látható, vagy kieső helyre elhelyezett zöldhulladékos zsákok helyzetét feltérképezze, ezzel segítve az FKF munkáját. Természetesen ezen kívül a kerületben fellelhető illegálisan kihelyezett zöldhulladék mennyisége több ezer köbméterre tehető, melyet az Óbudai Vagyonkezelő szállíttat el.

Szelektív hulladékgyűjtőszigetek
További problémát jelent a szelektív hulladékgyűjtők környékére felhalmozott – sokszor a szelektív hulladékhoz nem tartozó – kommunális és egyéb szemétkupacok. Ez a probléma megfigyelhető volt a már megszüntetett szelektív szigetek környezetében is. Ilyen esetekben a felügyelet észlelte vagy a lakossági bejelentések kapcsán tájékoztatták az FKF Nonprofit Zrt.-t, akiknek feladatuk ezen területek tervezett elszállítást megelőző takarítása.

Veszélyes hulladék közterületeken
A felügyelet munkatársai sok esetben tapasztalnak közterületre kihelyezett veszélyes hulladékot is. Ennek elszállítása külön megrendelést igényel szerződött partnerrel. Rendszeresen felhívják a lakosság figyelmét, hogy a veszélyes hulladékot az évente az Önkormányzat által szervezett, kontrollált keretek között lebonyolított veszélyes hulladék begyűjtésekor szíveskedjenek leadni a megadott helyszíneken. Mindezt meghirdetik a helyi médiában helyszínnel és időponttal.

Továbbá az elhasználódott elektronikai eszközök is veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azok vonatkozásában azt tanácsolják a lakosságnak, hogy új vásárlása esetén díjmentesen adják le a vásárlás helyszínén.

Az év közben összegyűlő egyéb hulladék pedig hulladék udvarokban, hulladékgyűjtő pontokban leadhatóak. Fontos, hogy a lakók a hulladékkal kapcsolatban egyeztessenek a közös képviselőkkel is, hiszen számos társasháznak, lakószövetkezetnek van szerződött partnere a hulladék év közbeni igény szerinti elszállítására is.

A sok állandóan változó helyszínre és hulladék mennyiség növekedésére tekintettel Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet kiemelkedő hangsúlyt próbál fektetni a prevencióra.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata folyamatosan bővíti a térfigyelő-kamerarendszerét és éppen az illegális szemétlerakás visszaszorítása végett két újabb kamerát helyezett üzembe. E két kamera a Mozaik utcai felüljáró alatt, illetve a Keled utcában rögzíti az illegális cselekményeket. Mindkét helyszín a lakossági bejelentések figyelembe vételével lett meghatározva. A kerületben így összesen 145 térfigyelő kamera segíti a közterületek rendjét.

Felügyelet munkatársai a hulladék összegyűjtés és a prevenció mellett lehetőségeikhez mérten figyelmet fordítanak a játszótereken és egyéb közösségi élettereken elhelyezett berendezések, padok, burkolatok állapotára is.

Óbuda Önkormányzatának 2017-es illegális hulladék eltakarításával kapcsolatos kiadásai

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete 2017-ben összesen 14 millió forintot költött illegálisan kihelyezett, vagy elhagyott hulladék elszállítására.

Az Óbudai Vagyonkezelő Zrt. mindezek fellett az illegálisan elhelyezett hulladék (lom, sitt, zöldhulladék) felszámolására (gyűjtés, szállítás, elhelyezés) 2017-ben bruttó 222 666 eFt-ot költött.

Kik azok a szemetelők? Leleplező videónkban bemutatjuk, hogy szinte bárki szemetelő lehet. Köztünk élnek.
/ Videó: Hulladékvadász youtube csatorna.

Tettenérések a kerületben és az abból befolyt bírságok

A büntetések száma
Bontási hulladék miatt kiszabott: 3 db – 65.000.- Ft
Szelektív mellé, körüli elhelyezett hulladék miatt: 6 db – 90.000.-Ft
Lomtalanításhoz kapcsolódó szemételhelyezés: 3 db – 20.000.-FT
Egyéb szemetelés (eldobott szemét, csikk stb.) 4 db – 70.000.-Ft

Összesen: 16 db – 245.000.-FT

A feljelentések száma
Szemetelés (eldobott valamit) : 4 db
Építési törmelék miatt: 1 db
Bútort, lomot pakolt ki (de nem lomtalanítás alatti időszak): 1 db
Zsákos hulladékot tett ki . 1db

Összesen: 7 db

A Óbuda – Békásmegyer Önkormányzata 2017-ben közel 15 millió forintot költött illegálisan lerakott hulladékok eltakarítására. Ebben az a szomorú, hogy ezt az összeget óvodák, játszóterek, parkok felújítására is költhette volna.

A cikkben szereplő adatokat Óbuda Önkormányzata bocsátotta a rendelkezésünkre, amelyet ezúton is köszönünk. További önkormányzatokkal kapcsolatos beszámolók elérhetők itt.

You may also like...