Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Sajtótájékoztató az illegális hulladék megelőzéséről

A sajtótájékoztató témája az illegális hulladéklerakások évről évre egyre súlyosbodó problémája, annak megelőzése és a “Gondolkodj Zöldben” program volt.

A rendezvényt a Budapesti Polgárőr Szövetség, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. rendezte meg április 10-én, Budapesten.

Mint már korábban beszámoltunk arról, hogy az NHKV Zrt. és a Budapesti Polgárőr Szövetség “Gondolkodj zöldben!” programot indít a közterületeken illegálisan létrehozott hulladéklerakók felszámolása, és a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében.

Balról jobbra: Gyügyei Lilian, BPSZ sajtóreferens, Csizmadia Tamás NHKV Zrt., Kardos Pál Bpsz, Varga Csaba FKF Nonprofit Zrt., Palásti László, az FKF Nonprofit Zrt. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Balról jobbra: Gyügyei Lilian, BPSZ sajtóreferens, Csizmadia Tamás NHKV Zrt., Kardos Pál Bpsz, Varga Csaba FKF Nonprofit Zrt., Palásti László, az FKF Nonprofit Zrt. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Az FKF Nonprofit Zrt. Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában megrendezésre kerülő sajtótájékoztatón Csizmadia Tamás, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője, Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke, Varga Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. köztisztasági igazgatója és Palásti László, az FKF Nonprofit Zrt. hulladékgazdálkodási osztályvezetője tájékoztatta a rendezvényen megjelenteket az illegális hulladéklerakások okozta hulladékproblémáról.

Csizmadia Tamás, a NHKV Zrt. szóvivője a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, továbbá kiemelte a szemetelés megakadályozása nemzetgazdasági érdek. Továbbá beszélt a Budapesti Polgárőrséggel közösen valósítja meg az illegális hulladéklerakás felszámolására és szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére elindított „Gondolkodj zöldben!” programról is.

Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a polgárőrök kiemelt feladatuknak tekintik az illegális hulladéklerakás megelőzését, ezért a szakmai szervezetekkel közösen lépnek fel a jelenség ellen.

Varga Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. köztisztasági igazgatója a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát emelte ki. Elmondta, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek ürítésén túl azok közvetlen, egy méteres körzetének a takarításáért felel a Társaság. A Főváros tulajdonában lévő közterületről 2017-ben 365 tonna illegálisan lerakott hulladékot szállítottak el.

Igen, 450 tonna, mindössze egy év alatt! A terület megtisztításáról szóló beszámoló elérhető a képre kattintva.

Igen, 450 tonna, mindössze egy év alatt! A terület megtisztításáról szóló beszámoló elérhető a képre kattintva.

“Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy mindent kidobjuk.” – mondta Palásti László előadása során. Itt a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára és a hulladékudvarok fontosságára utalt. Az FKF Nonprofit Zrt. 50 felé válogatott és szelektált hulladékot képes átvenni a lakosságtól. Például az üveg újraolvasztása nyolcad annyi energiába kerül, mint az új üveg létrehozása. Elmondta, hogy a hulladékudvarok lehetőséget adnak arra, hogy a lakosság normális módon tudjon megszabadulni feleslegessé vált hulladékától.

A sajtótájékoztató alkalmával nem esett szó az önkormányzatok által viselt illegális lerakott hulladék eltakarítási összegekről. A hulladekvadasz.hu önkormányzatok rovatából ezzel kapcsolatban is lehet tájékozódni.

Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy Budapest önkormányzatai átlagosan 30 000 000 forintot költenek a szemetelők által szétdobált szemét eltakarítására. Ebben az a szomorú, hogy ezt az összeget óvodák, játszóterek, parkok felújítására is költhetnék az önkormányzatok.

Az illegális hulladéklerakások egyre nagyobb problémája miatt nyílt levelet írtunk március 31-én, Áder János, Köztársasági elnök úr részére.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek