Sajtótájékoztató az illegális hulladék megelőzéséről

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

A sajtótájékoztató témája az illegális hulladéklerakások évről évre egyre súlyosbodó problémája, annak megelőzése és a “Gondolkodj Zöldben” program volt.

A rendezvényt a Budapesti Polgárőr Szövetség, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. rendezte meg április 10-én, Budapesten.

Mint már korábban beszámoltunk arról, hogy az NHKV Zrt. és a Budapesti Polgárőr Szövetség “Gondolkodj zöldben!” programot indít a közterületeken illegálisan létrehozott hulladéklerakók felszámolása, és a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében.

Balról jobbra: Gyügyei Lilian, BPSZ sajtóreferens, Csizmadia Tamás NHKV Zrt., Kardos Pál Bpsz, Varga Csaba FKF Nonprofit Zrt., Palásti László, az FKF Nonprofit Zrt. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Balról jobbra: Gyügyei Lilian, BPSZ sajtóreferens, Csizmadia Tamás NHKV Zrt., Kardos Pál Bpsz, Varga Csaba FKF Nonprofit Zrt., Palásti László, az FKF Nonprofit Zrt. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Az FKF Nonprofit Zrt. Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában megrendezésre kerülő sajtótájékoztatón Csizmadia Tamás, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője, Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke, Varga Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. köztisztasági igazgatója és Palásti László, az FKF Nonprofit Zrt. hulladékgazdálkodási osztályvezetője tájékoztatta a rendezvényen megjelenteket az illegális hulladéklerakások okozta hulladékproblémáról.

Csizmadia Tamás, a NHKV Zrt. szóvivője a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, továbbá kiemelte a szemetelés megakadályozása nemzetgazdasági érdek. Továbbá beszélt a Budapesti Polgárőrséggel közösen valósítja meg az illegális hulladéklerakás felszámolására és szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére elindított „Gondolkodj zöldben!” programról is.

Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a polgárőrök kiemelt feladatuknak tekintik az illegális hulladéklerakás megelőzését, ezért a szakmai szervezetekkel közösen lépnek fel a jelenség ellen.

Varga Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. köztisztasági igazgatója a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát emelte ki. Elmondta, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek ürítésén túl azok közvetlen, egy méteres körzetének a takarításáért felel a Társaság. A Főváros tulajdonában lévő közterületről 2017-ben 365 tonna illegálisan lerakott hulladékot szállítottak el.

Igen, 450 tonna, mindössze egy év alatt! A terület megtisztításáról szóló beszámoló elérhető a képre kattintva.

Igen, 450 tonna, mindössze egy év alatt! A terület megtisztításáról szóló beszámoló elérhető a képre kattintva.

“Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy mindent kidobjuk.” – mondta Palásti László előadása során. Itt a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára és a hulladékudvarok fontosságára utalt. Az FKF Nonprofit Zrt. 50 felé válogatott és szelektált hulladékot képes átvenni a lakosságtól. Például az üveg újraolvasztása nyolcad annyi energiába kerül, mint az új üveg létrehozása. Elmondta, hogy a hulladékudvarok lehetőséget adnak arra, hogy a lakosság normális módon tudjon megszabadulni feleslegessé vált hulladékától.

A sajtótájékoztató alkalmával nem esett szó az önkormányzatok által viselt illegális lerakott hulladék eltakarítási összegekről. A hulladekvadasz.hu önkormányzatok rovatából ezzel kapcsolatban is lehet tájékozódni.

Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy Budapest önkormányzatai átlagosan 30 000 000 forintot költenek a szemetelők által szétdobált szemét eltakarítására. Ebben az a szomorú, hogy ezt az összeget óvodák, játszóterek, parkok felújítására is költhetnék az önkormányzatok.

Az illegális hulladéklerakások egyre nagyobb problémája miatt nyílt levelet írtunk március 31-én, Áder János, Köztársasági elnök úr részére.

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: