Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

PET palack újrahasznosítás #53 DIY

A PET palack újrahasznosítás egy igen égető kérdés manapság. A DIY rovatunk kreatív útmutatójából egy manóház készítését sajátíthatjuk el.

A palackok újrahasznosítása jelentős feladat nem csak Magyarországon, de az egész világon. Az óceáni szemétszigetek címmel készült erről korábban egy összefoglaló cikkünk. És ha Te is tenni szeretnél a PET palack hulladék mennyiségének csökkentéséért az újrahasznosítása mellett válthatsz tartós kulacsra is.

Készítő: Fehérné Edit, Ékszerelem Ékszerek
Elkészítési idő: száradási idők miatt több nap
Technika: DIY, újrahasznosítás, gyurma, festés

Hozzávalók:

 • 3db PET palack
 • ragasztópisztoly
 • több tekercs alufólia
 • levegőn száradó gyurma (~1kg)
 • akril festék
 • ecsetek
 • üveggyöngyök
 • agyagozó formázóeszköz
 • fültisztító pálcika
 • fújós lakk
 • led égősor

Elkészítése
A három pet palackot ragasztópisztollyal összeragasztjuk. Középre kerül a legnagyobb.

manóház pet palackból

Az alufóliát összesodortam és a kígyókat, amiket kaptam felragasztottam szintén az ragasztópisztoly segítségével tekervényesen a palackra.

manóház készítése pet palackból

A tetejét is ugyanígy készítettem, jó szorosan egymás mellé, majd a végét kurtán befejezve érdekes manószerű sapi került az üvegek tetejére. Ezután kezdődött az igazi türelem játék. Gyakorlatilag a levegőn száradó gyurma segítségével be kellett fedni az alufólia csíkokat, az oldalán.

manóház készítés pet palackból

Teteje úgy készült, hogy kisebb bab nagyságú darabokat vettem, csepp formájú cserepeket készítettem. A tető aljától felfelé haladva kezdtem körbe-körbe ráragasztani ellapítva a cseppeket teljesen befedve a tetőt.

manóház készítés pet palakból

Az ablakokba került az üveggyöngy. A gyöngyöket körbevettem gyurmával és az agyagozó eszköz segítségével az ablaknak elkészített felületre erősen rányomkodtam, ha véletlenül a gyöngyre került a gyurma, akkor azt fültisztító segítségével letakarítottam.

manóház készítése pet palackból

A gyurmával történő befedés több estét vett igénybe. Amikor teljesen elkészült, akkor vártam vele egy-két napot, hogy egészen biztosan keményre kössön. A gyurma nem vizes alapú, inkább valamilyen hígítót véltem benne felfedezni, így vártam amíg az teljesen elpárolog és kemény lesz a felület.

Így néz ki egy manóház pet palackból :)

Így néz ki egy manóház pet palackból 🙂

Ezután már csak a festés volt vissza, természetesen mindenki saját elképzelése szerint festheti ki. Amikor a festék is megszáradt, akkor én lefújtam színtelen lakkal.

manóház pat palackból

Helyezzünk bele led égősort és máris kész a nyári esték hangulatos lámpácskája.

manóhát pet palackból

Ha még több pet palack újrahasznosítás DIY ötletre, inspirációra van szükséged, akkor nézd meg a Pinteresten található „Újrahasznosítási ötletek” nevű táblánkat is.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek