Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Föld napja 2018 - Legyen vége a műanyag-szennyezésnek! - Hulladekvadasz.hu

Föld napja 2018 – Legyen vége a műanyag-szennyezésnek!

Föld napja 2018 – Legyen vége a műanyag-szennyezésnek! Ezzel a felhívással szerveznek világszerte rendezvényeket és szólítják fel a bolygó lakosságát a mihamarabbi globális cselekvésre a műanyaghulladék ellen.

A XXI. század pestisének is tartott műanyaghulladék globális mértéke szinte az élővilág minden részvevőjét érinti. Leglátványosabban és legsúlyosabban a tengerek, óceánok élővilágát érinti a műanyaghulladék és kimondottan az abból keletkező mikroplasztik. A Hulladékvadász youtube csatornánkon korábban be is mutattuk az óceáni szemétszigetek keletkezésének valódi okait, szövődményeit.

Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknős és egyéb teremtmény halálát okozva. Az Ellen MacArthur Alapítvány jelentése szerint a szükséges intézkedések hiányában 2050-re több műanyaghulladék lesz az óceánokban, mint hal.

A Föld napja mozgalmát egy amerikai egyetemista alapított  1970-ben. Magyarország első alkalommal  1990-ben csatlakozott a Nemzetközi akciósorozathoz.

Legyen vége a műanyag-szennyezésnek! – a Föld napja 2018 jelmondata, amit a Earth Day Network szervezete hirdetett meg erre az évre. Felhívásuk és petíciójuk alább olvasható.

„A tengeri élet károsításától kezdve az emberi hormonok megzavarásán át, a strandok és a tájképek elpusztításáért a műanyagok exponenciális növekedése felelős, ami most már komolyan veszélyezteti bolygónk jövőjét. Válaszul a 2018-as Föld Nap arra fog összpontosítani, hogy alapvetően megváltoztassa az emberi viselkedést és a műanyagokhoz való viszonyulást. Ezáltal  azt várjuk, hogy a műanyag-szennyezés jelentősen csökkenni fog.” – írják honlapjukon.

A szervezet műanyagszennyezés megszüntetésére irányuló stratégiája:

  • A műanyagszennyezés szabályozására vonatkozó globális keret elfogadása és támogatása
  • Az állampolgárok oktatása és mobilizálása szerte a világon, hogy követeljék meg a kormányok és a vállalatok intézkedéseit a műanyag-szennyezés csökkentése érdekében
  • Tájékoztatja és aktiválja a polgárokat, hogy személyes felelősséget vállaljanak a műanyag-szennyezésért, amelyet mindannyiunk hozzon létre, amikor elutasítja, csökkenti, újrahasznosítja és újrahasznosítja a műanyagokat
  • Munka az egyetemekkel, az iskolai tanárokkal és a hallgatókkal a műanyagszennyezés befejezése érdekében
  • Együttműködés más szervezetekkel és hálózatokkal, valamint a Föld Napja 2018-as platform létrehozása a műanyagszennyezés befejezéséhez olyan erőforrások fejlesztésével, amelyeket mások használhatnak és partnerkapcsolatokat építhetnek ki.
  • A városok és a helyi önkormányzatok által a műanyagszennyezés kezelésére irányuló munka előmozdítása
  • Az újságírók szerte a világon számoljanak be a problémáról és a felmerülő megoldásokról.

A Earth Day Network – magyarul a Föld Napja Hálózat – a rendezvények szervezése mellett összességében felhasználja a Föld Napja eseményének az erejét, hogy a globális napirendre emeljék a műanyag-szennyezés kérdését, és ösztönözzék az embereket, jogalkotókat a hatékony fellépés érdekében a műanyaghulladék termelése ellen és annak csökkentése és ellenőrzése érdekében.

A szervezet műanyag-szennyezési petíciója ide kattintva elérhető.

Föld napja 2018 alkalmával mindenki elgondolkodhat azon, hogy tesz-e eleget a bolygónk megmaradásáért.

Vásárolj hulladék nélkül! - Flashmob a tudatos vásárlás mellett. Részletek a képre kattintva.

Vásárolj hulladék nélkül! – Flashmob a tudatos vásárlás mellett. Részletek a képre kattintva.

You may also like...