Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Műanyaghulladék, amiből autópálya lesz (videóval) - Hulladekvadasz.hu

Műanyaghulladék, amiből autópálya lesz (videóval)

Műanyaghulladék újrahasznosítása globális probléma. El tudja képzelni, hogy a palack, amiből az imént az ásványvizet itta, később az M1-es autópálya aszfaltjában végzi?

Nem is olyan futurisztikus az elképzelés! Egy MacRebur nevezetű brit cég újrahasznosított műanyagot használ útépítéseknél: a mikrogranulátummá alakított műanyagot a bitumen helyettesítése végett keverik az aszfaltba. Azon túl, hogy ezáltal jelentősen hozzájárulnak a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentéséhez, a cég elmondása alapján az ezzel a technológiával készült utak olcsóbbak, és strapabíróbbak is egyben.

Hazánkban kb. 80 millió darab műanyag palack hulladék keletkezik évente, (ha ezeket egymás mellé tennénk, eljutnánk velük a Holdra), s sajnos a PET palackok még mindig elenyésző hányada kerül csak a szelektív kukákba. Szurkoljunk, hogy Magyarországra is minél hamarabb elérkezzen ez a technológia. A PET-kalózok által összegyűjtött több köbméternyi hulladéknak minden bizonnyal lenne kereslete.

Műanyaghulladék újrahasznosításával tematikus rovatainkban is rendszeresen foglalkozunk. A Kreatív Hobbik DIY rovatunkban többféle kreatív útmutató található pet palack és egyéb műanyaghulladékok újrahasznosításához.


Mi az a PET-kupa? 

A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére és eközben a flották legénysége minél több pillepalackot szedjen össze a folyóból. A résztvevők monitorozzák emellett az ártérben található hulladékhegyek pontos helyzetét és méretét, hogy minél teljesebb legyen a területre vonatkozó “hulladéktérkép”, rámutatva a kritikus helyszínekre és hulladékfajtákra.

Ennek távlati célja, hogy megkezdődhessen egy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködés az ismétlődő tiszai PET-palack áradat megállítására, és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására. 

A résztvevők a Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszon összesen 62 szennyezett helyszínt találtak és rögzítettek egy nemzetközi mobiltelefonos alkalmazás segítségével, és ezek közül 21 helyszínt meg is tisztítottak. Mindemellett azonosítottak olyan folyószakaszokat is, ahol több száz méter hosszan, mindkét parton hulladékkal szennyezett az ártéri erdő.

Korábbi cikkünk a PET kupáról ide kattintva olvasható.

You may also like...