Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Fűszerkömény, ami kórházba juttat

A fűszerkömény termékekben a Nébih atropin okozta ételmérgezésekről értesült, amelyek vizsgálata feltárta, hogy a betegek fűszerkömény tartalmú ételt fogyasztottak.

A  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területileg érintett kormányhivatalok haladéktalanul elindították az események kivizsgálását, továbbá a szervezet megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.

A képen a fűszer látható. / Fotó: nebih.hu

A képen a fűszer látható. / Fotó: nebih.hu

A Nébih március 22-én közzétette a honlapján, hogy csattanómaszlaggal szennyezett termék került a forgalomba. Ezzel egyidejűleg a hatóság elrendelte a szennyezett termék visszahívását.

Az újabb atropin mérgezéses esetekre való tekintettel és a további megbetegedések megelőzése érdekében javasolt az alábbiak betartása:

Ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt senki ne használjon fel!

Az élelmiszeripari vállalkozások, vendéglátók és étkeztetők csak olyan őrölt fűszerkömény tételeket használjanak fel, amelynek atropin és szkopolamin tartalmát laboratóriumban is megvizsgáltatták! A termék felhasználása esetén is előzetesen győződjenek meg annak jól nyomon követhető származásáról, minőségtanúsítványáról, illetve gyommag-szennyeződés mentességéről!

hulladékkaják rovatunkban rendszeresen bemutatjuk a Nébih akcióit, eseményeit, közleményeit.

A Nébih felhívja a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy a korábban jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és megbetegedés esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz!

A fűszerkömény és más termékek ellenőrzött forrását vásárláskor mindig ellenőrizni kell, hogy elkerüljük a későbbi szövődményeket. Szerintünk ennyi belefér. Fő az óvatosság, mert senki se akar kórházba kerülni.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek