Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Környezettudatos szemlélet a fiataloknak a lámpahulladékról

A környezettudatos szemlélet terjesztésében fontos szerepe van a fiatalok környezeti nevelésének, hiszen ők tudják ezáltal megóvni a világot.

Ha sikerül megszólítanunk a fiatalokat, akkor elérhetjük, hogy felnőtté válásuk során a felelős gondolkodás beépüljön hétköznapi cselekedeteikbe. Hiszen az ő esetükben még a legtöbbször nem kell hosszú évek alatt berögzült, rossz szokásokat átalakítanunk.

A lámpahulladék létezése, a használt fényforrások szelektív gyűjtése és újrahasznosítási lehetősége is olyan téma, amivel érdemes a környezeti nevelés keretében foglalkoznunk. Az Electro-Coord ehhez minden segítséget megad az óvodáknak, iskoláknak.

A fiatalok Környezetvédelmi Nyílt Napon ismerhetik meg a mezőkovácsházi fénycsőfeldolgozó üzemet, kreatív pályázatok segítik a pedagógusok szemléletformáló munkáját, a villanyszerelő képzésben részt vevőknek pedig külön tájékoztató anyag készült.

Vannak olyan intézmények, ahol különösen nagy hangsúlyt kap a környezetvédelem. Ezek egyike a csongrádi Bársony István Szakképző Iskola.

Ahogy Csernus Marianntól, az iskola környezetvédelmi munkaközösség vezetőjétől megtudtuk, az intézményben 1994 óta van környezetvédelmi technikus képzés. A képzés sikerének titka a tanári elhivatottság. A tantárgyi követelmények mellett a pedagógusok számos programot szerveznek tanulóinknak. Örökös Ökoiskola révén szem előtt tartják a környezettudatos nevelést és szemléletformálást.

Az iskolában elsősorban a napi szintű környezetvédelem, a megszokott szelektív hulladékgyűjtés kiépítése volt a cél. Noha kezdetekben nehezen szoktak a tanulók a szelektáláshoz, de immár ez természetes. Zöld hírek faliújságon vezetik a havi környezeti híreket, ezt egészíti ki a gyerekek munkáiból készül kiállítás a folyosókon.

Az iskola projekt hetet szervez minden évben, amely során érdekes versenyeken indulhatnak a résztvevő kisiskolások, óvodások és az iskola tanulói. Így a környezettudatos szemléletformálás kihat a településre is. A városban az intézmény a környezetvédelmi gondolkodás zászlóvivőjévé vált.

Az iskola lámpahulladék-gyűjtőpontként is működik. Az volt a cél, hogy a tanulók ne csak a nagyobb bevásárlóközpontban találkozzanak megfelelő hulladékgyűjtő eszközökkel.

A szemléletformálás jegyében a versenyeken szerepelnek a gyűjtőedények is. Például a JEKKO lámpa és elemgyűjtő összeszerelése rendszeres versenyfeladat, szinte hagyomány, nagyon kedvelik a tanulók.

Az iskolában elhelyezett gyűjtőedényeket rendszeresen használják a tanulók és az iskola dolgozói is. A lámpahulladék gyűjtésére alkalmas edények még díszítik is a folyosókat.

A környezettudatos szemlélet elsajátítására a diákok rendkívül fogékonyak. Viszont nehéz és kemény feladat a mai középiskolai korosztály lekötése, elvarázsolása, de az iskola példája bizonyítja, hogy sikerülhet. Például érdekes programok a mai rohanó világban kapcsolatot, közösséget teremtenek.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek