Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Környezettudatos szemlélet a fiataloknak a lámpahulladékról - Hulladekvadasz.hu

Környezettudatos szemlélet a fiataloknak a lámpahulladékról

A környezettudatos szemlélet terjesztésében fontos szerepe van a fiatalok környezeti nevelésének, hiszen ők tudják ezáltal megóvni a világot.

Ha sikerül megszólítanunk a fiatalokat, akkor elérhetjük, hogy felnőtté válásuk során a felelős gondolkodás beépüljön hétköznapi cselekedeteikbe. Hiszen az ő esetükben még a legtöbbször nem kell hosszú évek alatt berögzült, rossz szokásokat átalakítanunk.

A lámpahulladék létezése, a használt fényforrások szelektív gyűjtése és újrahasznosítási lehetősége is olyan téma, amivel érdemes a környezeti nevelés keretében foglalkoznunk. Az Electro-Coord ehhez minden segítséget megad az óvodáknak, iskoláknak.

A fiatalok Környezetvédelmi Nyílt Napon ismerhetik meg a mezőkovácsházi fénycsőfeldolgozó üzemet, kreatív pályázatok segítik a pedagógusok szemléletformáló munkáját, a villanyszerelő képzésben részt vevőknek pedig külön tájékoztató anyag készült.

Vannak olyan intézmények, ahol különösen nagy hangsúlyt kap a környezetvédelem. Ezek egyike a csongrádi Bársony István Szakképző Iskola.

Ahogy Csernus Marianntól, az iskola környezetvédelmi munkaközösség vezetőjétől megtudtuk, az intézményben 1994 óta van környezetvédelmi technikus képzés. A képzés sikerének titka a tanári elhivatottság. A tantárgyi követelmények mellett a pedagógusok számos programot szerveznek tanulóinknak. Örökös Ökoiskola révén szem előtt tartják a környezettudatos nevelést és szemléletformálást.

Az iskolában elsősorban a napi szintű környezetvédelem, a megszokott szelektív hulladékgyűjtés kiépítése volt a cél. Noha kezdetekben nehezen szoktak a tanulók a szelektáláshoz, de immár ez természetes. Zöld hírek faliújságon vezetik a havi környezeti híreket, ezt egészíti ki a gyerekek munkáiból készül kiállítás a folyosókon.

Az iskola projekt hetet szervez minden évben, amely során érdekes versenyeken indulhatnak a résztvevő kisiskolások, óvodások és az iskola tanulói. Így a környezettudatos szemléletformálás kihat a településre is. A városban az intézmény a környezetvédelmi gondolkodás zászlóvivőjévé vált.

Az iskola lámpahulladék-gyűjtőpontként is működik. Az volt a cél, hogy a tanulók ne csak a nagyobb bevásárlóközpontban találkozzanak megfelelő hulladékgyűjtő eszközökkel.

A szemléletformálás jegyében a versenyeken szerepelnek a gyűjtőedények is. Például a JEKKO lámpa és elemgyűjtő összeszerelése rendszeres versenyfeladat, szinte hagyomány, nagyon kedvelik a tanulók.

Az iskolában elhelyezett gyűjtőedényeket rendszeresen használják a tanulók és az iskola dolgozói is. A lámpahulladék gyűjtésére alkalmas edények még díszítik is a folyosókat.

A környezettudatos szemlélet elsajátítására a diákok rendkívül fogékonyak. Viszont nehéz és kemény feladat a mai középiskolai korosztály lekötése, elvarázsolása, de az iskola példája bizonyítja, hogy sikerülhet. Például érdekes programok a mai rohanó világban kapcsolatot, közösséget teremtenek.

You may also like...