Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Bálna mászóka gumiabroncsokból - #55 DIY - Hulladekvadasz.hu

Bálna mászóka gumiabroncsokból – #55 DIY

Bálna mászóka gumiabroncsokból, avagy egy zseniális újrahasznosítási, kreatív ötlet Mészáros Zoltán és kisfia, Adorján tollából. Mindenkinek ajánljuk figyelmébe.

Az alkotó gondolatai
A gumiabroncsok ipari újrahasznosítása napjainkban elég fejlett. A futófelületet vulkanizálva felújított abroncsként, vagy granulátummá őrölve szintén vulkanizálással játszótéri járólapokat, préselhetnek belőle. Az útépítésnél is gyakorta alkalmazzák, és már hallottam olyat is, hogy egy bonyolult kémiai eljárással akár üzemanyagot is készíthetnek belőle. Mégis az elhasznált gumiabroncsok sajnálatos módon gyakorta kidobálva hevernek, szennyezve ezzel csodálatos bolygónkat, környezetünket.

Az abroncsok kreatív felhasználásával viszont játékosan példát mutathatunk, gyermekeinknek, és rajtuk keresztül akár az új generációknak is egy környezettudatosabb, egészségesebb, testi és szellemi fejlődést biztosíthatunk. Különösen akkor, ha kellő felügyelettel barkácsolásban is segíthet a gyermek. A most bemutatott alkotást nyolc évvel ezelőtt készítettük kisfiammal hatodik születésnapja alkalmából.

Alkotói: Mészáros Zoltán és 6 éves kisfia Mészáros Adorján Péter

Anyag szükséglet:

  • 4-5traktorgumi (lépcsőzetesen kisebb méretek)
  • 4-5 teherautó gumi (szintén lépcsőzetesen kisebb méretek, lehetőleg a traktor gumi mintájához hasonló) Nagyobb minta, mászás közben jobb kapaszkodási felületet biztosít a gyerekeknek.
  • kisebb gumiabroncsok a farok rész elkészítéséhez.
  • Kopott kerékpár abroncsok 2-3 darab (Ez lesz a bálna fején lévő vízoszlop)
  • Gumi futószőnyeg darabok (az uszonyokhoz és a szemekhez)
  • Nyolcas menetes szár 2-3 szál az abroncsok összefogatásához
  • Fakötésű alátét és anyacsavar a menetes szárakhoz kb 80 db
  • 4*50-es és 4*80-as, pozdorja csavar az abroncsok ideiglenes, illetve az úszók, és a szemek végleges rögzítéséhez hozzávaló alátéttel.
  • 2 doboz purhab az abroncsok illesztésének korrigálására
  • Vízbázisú zománcfesték fehér, kék, és egy kevés fekete

Szerszámok:
pillanatszorító, villáskulcsok, csavarbehajtó, 14-es fúrószár, sarokcsiszoló, fémvágó korong a menetes szárak darabolásához, dekopir fűrész hosszú és rövid fűrészlapokkal, feszítőszerszámok az abroncs peremének vágásához, rajzoló és mérőeszközök, kombinált és csípőfogó, védőszemüveg, kalapács, ecset, ha van, akkor festékszóró pisztoly, kábelkötegelő, vagy lágykötöző drót, védőszemüveg. Szerszámok a földmunkához (ásó, lapát, kapa).


A mászókához szükséges elhasznált gumiabroncsokat remélhetőleg nem az erdőszélről kell majd begyűjteni. Ezeket ismerősöktől is beszerezhetjük.


A megfelelő illesztés miatt, és hogy belülről is járható vagy akár tárolóként is használható legyen a bálna mászóka, néhány abroncsról le kellett vágnom a peremet. Ezt előfúrás után dekopír fűrésszel végeztem el. A perem levágása közben egy feszítővassal, és fadarabokkal ékeltük a peremet, hogy a fűrészt nehogy megszoruljon.


Vágás után, az abroncsokat belülről alaposan kimostuk és fertőtlenítettük, bújócskázás közben, nehogy kapjanak valamilyen fertőzést a benne bujkáló gyerekek.


Az egymáshoz igazított abroncsok ideiglenes rögzítését 4*80-as pozdorja csavarral oldottam meg. Ezek a csavarok végleges rögzítés után akár ki is szedhetők.


Az abroncsokat összefúrás előtt, pillanat szorítókkal is összefogattam. Az előfúrást 14-es fúrószárral végeztem, mert a vastag falú gumiabroncs fúrásközben deformálódik.


A rögzítést nyolcas menetes szárral végeztük abroncsonként négy helyen, fakötésű nagy alátéteket tettünk az anyacsavarok alá.


Tűzvédelmi okokból az abroncs aljára tiszta vizet öntöttünk, hogy a menetes szárak levágása közben nehogy baj történjen.


A nagyobb abroncsok rögzítése után arrébb gurítva feltámasztottuk a testet, hogy a földbe ásva, beágyazva masszívan ellenálljon a gyermekek ugrabugrálásának.


Miután a helyére kerültek a nagy abroncsok, összeállítottuk a kisebb abroncsokat.


Majd menetes szárral a nagyobb abroncsokhoz rögzítve, összeállt a test. A menetes szár levágása után a gumi aljába lyukakat fúrtam, hogy a víz elszivárogjon. Jöhet a kiegészítők elkészítése.


A farok úszót, a két mellúszót és a két szemet előrajzolás után vastag futógumiszalagból vágtam ki dekopír fűrésszel. A farok és mellúszókat 4*50-es pozdorja csavarral rögzítettem a testhez. A szemeket festés után szintén 4*50-es pz csavarral rögzítettem. A csavarokhoz alátétet is használtam.


Az abroncsok illesztésénél, elég nagy rések voltak, ezért nedvesítés után pur habbal kitöltöttem festés előtt. Fontos, hogy a purhabot kötésközben is spriccolni kell, hogy kellőképpen bedagadjon. Kötés után a fölösleges részeket, egyszerűen letörtem. Így portalanítás után már lehet is festeni.


Nagyon fontos hogy a farok úszót egy élére állított abronccsal támasszuk fel, és rögzítsük csavarral is, mert különben leszakadhat a játék hevében.


A festést ecsettel, vagy szórópisztollyal is végezhetjük. A pisztollyal szebb felületet érhetünk el, mert a későbbi színárnyalatokat jobban össze lehet mosni.


Amíg az alapszín száradt, a bicikli abroncsokat feldaraboltam, és lágy kötöző dróttal, a képen látható módon összekötöttem, majd egy világoskék színt keverve lefújtam. Kötöződrót helyett kábelkötegelőt is használhatunk.


Az így elkészített vízfröccsöt száradás után a bálna fejére rögzítettem egy abroncs darabbal csavarozva, aztán körbe fújtam, mintha kifújt vízoszlop lenne. Hagytam is megcsurogni a világoskék festéket, hogy még életszerűbb legyen. A szájánál pedig a mellúszókig nyúló fekete festék csíkokat festettünk.


Végül a szemeket is a helyükre csavaroztuk a 4*50-es pz csavarokkal. A csavarok fejét a kicsi fiam festette be, hogy ne látszódjanak.
A szemek fölé is fújtam egy kis világoskék színt, amit a szemekre folyattam. Aztán a teljesség igénye miatt a föld közelében is körbefújtam világoskékkel a bálnát.


Száradás után a kisfiam birtokba vehette a születésnapjára közösen készített bálna mászókát.

Remélem a bálna mászóka útmutatója és leírtak alapján, megosztásaiknak köszönhetően, ismerőseik közül is sokan elkészítik majd a most bemutatott alkotást. Ne feledjék! Rajtunk múlik, miként adják tovább gyermekeink ezt a csodálatos bolygót az új generációknak!

Ha a kreatív újrahasznosítási útmutató felkeltette az érdeklődésedet és még több DIY ötletre, inspirációra van szükséged, akkor nézd meg a Pinteresten található „Újrahasznosítási ötletek” nevű táblánkat is.

FELHÍVÁS!
Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...