Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Lebomló söröspohár a május slágere a Heinekennél - Hulladekvadasz.hu

Lebomló söröspohár a május slágere a Heinekennél

Lebomló söröspohár, avagy „műanyagpohár-mentes május” mozgalmat indít a Heineken Hungária. Cél a környezetbarát lebomló, növényi alapú poharakra való átállás.

Az idei május igazán műanyagellenesen telik, hiszen a hulladekvadasz.hu -t üzemeltető JÖN Alapítvány a Háztartásom hulladék nélkül háziasszonyával, Tóth Andival közös kihívást hirdetett, Csomagolásmentes május – Vásárolj hulladék nélkül! címen.

Viszont a Heineken Hungária négy vendéglátóhelyen indítja el a környezetbarát kezdeményezését, de a reméli, hogy futótűzként terjesztené tovább „műanyagpohár mentes május” mozgalma.

A környezetkímélő PLA poharak elterjesztésével drasztikusan csökkenhet a HEINEKEN Hungária karbonlábnyoma, valamint a vendéglátásban termelt hulladék mennyisége.

A szokásosnál melegebb tavasz kedvez a sörfogyasztásnak, a Heineken Hungária Zrt. jó évet vár. A vállalat idén csökkenti karbonlábnyomát: májusban lebomló növényi alapú poharakat vezetnek be, amivel már az idei fesztiválszezonban csökkentik a műanyagfelhasználást, a jövő évtől pedig folyamatosan fenntartható csomagolástípusokra állnak át a tervek szerint.

Világszinten a sörivók 34 százaléka állítja, hogy termékválasztását környezetvédelmi szempontok is befolyásolják. A HEINEKEN Hungária a nagyvállalatok között elsőként indít kampányt Magyarországon azért, hogy egyre több fogyasztót győzzön meg arról, hogy nem csak azt érdemes nézni, hogy mit iszunk, hanem azt is, hogy miből.

A PLA poharak egyelőre háromszor-négyszer többe kerülnek, mint a hagyományos műanyagpoharak.  Egyelőre ugyanis csupán pár gyártónál érhető el a PLA technológia Európában.

Heineken cégcsoporttól nem áll távol a tudatos, fenntartható működés. A ’Csapoljunk jobb világot!’ fenntarthatósági program már több, mint 10 éve stratégiai eleme a vállalat célkitűzéseinek. Idén januárban új, 2030-ig szóló vállalást jelentettek be, Dobd a C-t! elnevezéssel, amelynek keretében folyamatosan innovatív megoldásokat keresnek annak érdekében, hogy a vállalat tovább csökkentse ökológiai lábnyomát.

A sörgyártó karbonlábnyomának legnagyobb szeletét, 39 százalékát a csomagolóanyag teszi ki, a májusi mozgalom ezért éppen a legkritikusabb ponton hozhat előrelépést. A PLA poharaknak az előállítása is jóval környezetbarátabb, mint a klasszikus műanyagpoharaké. A teljes gyártási ciklus során 80-90 százalékkal kevesebb széndioxid jut a levegőbe. Megfelelő körülmények között mindössze 3 hónap alatt teljesen lebomlanak, míg ehhez a sztenderd műanyagpoharaknak 500 évre van szükségük.

A „műanyagpohár-mentes május” mozgalomhoz többféleképpen lehet csatlakozni. A PLA poharak használatán túl egyéni innovatív megoldásokkal is, például repohárral, vagy üvegpohár használatával.

A sör ugyanannyiba kerül ebben a pohárban, mint a hagyományosban. Továbbá a lebomló poharakat betétdíjas rendszerben működteti a vállalat a májusi kezdeményezésben:

  • A fogyasztó 50 forint betétdíjat fizet a lebomló pohárért, amelyet visszakap vagy lefogyaszthat, ha a használt poharat leadja a szelektív gyűjtés céljából a csatlakozó vendéglátóhelyek pultjaiban.
  • A leadott poharakat a vendéglátóhelyeken szelektíven gyűjtik, elszállítják és erre szakosodott magyar hulladékfeldolgozó vállalkozásokon keresztül komposztálják, ezzel biztosítva a technológia körkörös jellegét.

Lebomló söröspohár elterjedése nem csak a Heineken Hungária érdeke, hanem mindenkié. Reméljük a „műanyagpohár-mentes május” kezdeményezésük eléri a célját.

Forrás: heinekenhungaria.hu

You may also like...