Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Velem – Festékes vödrök és építési sitt az erdőben

Velem természet lágy ölén elhelyezkedő település, ahova a szemetelők betették a lábukat és összeszennyezték vegyszeres vödrökkel és építési sittel.

Ez egyben a település első bejelentése is, amit továbbítunk az illetékesekhez. Köszönjük a bejelentést.

Vegyszeres, festékes vödrök az erdő árkába. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Vegyszeres, festékes vödrök az erdő árkába. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A bejelentés szövege
“Tisztelt Hulladékvadászok! Évek óta gyűlő illegális szemét a Velem-Bozsok bicikliút mentén, a régi Camphill otthon után., egy mély árokban. Tavalyi szóbeli bejelentés ellenére nem szállították el. Az árok Natura 2000 területen található.”

Építési, pontosabban tetőfedő cserép hulladék. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Építési, pontosabban tetőfedő cserép hulladék. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A bejelentés időpontja: 2018.05.12.

Hulladék jellege: építési, kommunális.

Velem település helyszínéről beérkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap.  Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.


A település a wikipedia szerint

Velem község Vas megyében, a Kőszegi járásban.

Fekvése
A község Magyarország nyugati határán a Kőszegi-hegység lábánál fekszik, Kőszeg városától 8 km-re. Északkeletre Cák, délkeletre Kőszegszerdahely, délre Bozsok, nyugatra pedig az osztrák határ szegélyezi. A település az Írottkő Natúrpark része.

Története
A község és környéke lakott volt már az újkőkorban is. A tárgyi emlékek legjelentősebb lelőhelye a község feletti 582 méter magas Szent Vid-hegy.

Itt egy, az i. e. 13-11. század idején kialakult, őskori erődített telep maradványait tárták fel, amely a hegyek alján futó kereskedelmi utat felügyelte. A közelben talált réznek és antimonnak köszönhetően kiemelkedő jelentőségű fémfeldolgozó és fémműves telep alakult ki az erődítmény aljában.

A kemencéket és műhelyeket 1896-ban Miske Kálmán kezdte feltárni. Az 1929-ig tartó ásatások egyik leglátványosabb eredménye egy arany diadém volt, amelynek kora i. e. 11-9. századira tehető. Az ásatásokat 1973-tól folytatták a Savaria Múzeum munkatársai. Ekkor a fellegvár mellett a hegy keleti és déli oldalában található teraszokon elhelyezkedő lakóépületek feltárására is sor került.

Másfél napos özönvízszerű esőzést követően 2009. június 24-én a település utcáit elöntötte a Kőszegi-hegységből lezúduló árvíz, elsodorva számos hidat és utat.[3]

Bővebben: wikipedia.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek