Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Mosható intimbetét, avagy a női higiénia napjainkban - Hulladekvadasz.hu

Mosható intimbetét, avagy a női higiénia napjainkban

Mosható intimbetét használata, avagy a női higiénia hulladék nélküli életvitelébe vezet be minket Tóth Andi tapasztalataival.

Már többször írtam a fürdőszobai hulladékcsökkentésről, megosztottam a saját tapasztalataimat, ötleteket és tippeket mutattam. Egy dologról azonban nem esett szó, mégpedig a női intim higiéniáról. Pedig azt gondolom ez is megér pár mondatot, és tudom, hogy sokan majd szörnyülködnek is, és akár még az ősasszony bélyegét is megkapom, vagy azt, hogy inkább haladjunk a korral, mint hogy visszamenjünk a középkorba. Mégis vettem a bátorságot és leirtom a saját tapasztalataimat a mosható intimbetét használatával kapcsolatban.

Szóval, ha női intim higiéniáról esik szó, akkor az első dolog ami eszünkbe jut: menstruációs egészségügyi betétek, tisztasági betétek és tamponok. Életem első női időszakában emlékeim szerint a csodálatos vattát használtam.

Emlékszem, mennyire utáltam. Kényelmetlen volt, elcsúszkált, ráadásul tiniként még zavart is. Mindig olyan kényszerképzetem volt, hogy látszik, dudorodik, de megjelentek a tapadócsíkos egészségügyi és tisztasági betétek.

Hurrá, megmenekültünk – gondoltam naivan. Bár nem csúszkált, mégis zavaró volt, kényelmetlen és a fejlődés ellenére akármilyen anyagból is készült mindig érzékeny voltam rájuk. Ahogy öregedtem, egyre nehezebben viseltem. Teltek az évek, jöttek a gyerekek és a tampon. A fejlődés újabb csodája: egyszerű, kényelmes, kicsi, stabil. Minden pozitív dolgot megadhat egy nőnek. Na de nem nekem.

A betétek ugyanabból az anyagból készülnek, mint az eldobható pelenkák, azaz nem kicsit veszélyes hulladéknak számít, ráadásul nagyon nagyon sok pénzt visznek el. A tampon amellett, hogy szintén nem bomlik le a környezetben, még ártalmas is. Nem is kicsit, a veszély neve: toxikus sokk szindróma. Erről a neten rengeteg cikk olvasható, én egyet mutatok, ami elég jól és közérthetően mondja el a lényeget.

Mi lehet a megoldás?

Eldobható betét helyett mosható intimbetét. Mindenféle létezik már belőle: puha textil, patenttal rögzíthető, mintás, egyszínű, mindenféle méret. De ha elég ügyes vagy, akkor magadnak is megvarrhatod (erre is van már sok útmutató a neten). Nem kell túl sok belőle, napi kb. 3-4 db, azaz egy normál menstruációs időszakra kb. 16 db. De ezzel évekig meg lesznek oldva a piros napok. És sajna, jól látjátok mosni kell. Még szerencse, hogy a mosható pelenkákhoz hasonlóan, ezeket sem a patakparton kell sikálnunk. Pár egyszerű trükk, és a mosógép megoldja helyettünk.

Mosható intimbetét többféle kinézetben kaphatóak. /  Fotó: pinterest

Mosható intimbetét többféle kinézetben kaphatóak. / Fotó: pinterest

És hogy ezeknek a megoldásoknak az egészségünkön túl milyen haszna van még? Olcsó, környezetbarát, maximálisan megbízhatóak, totálisan NULLA hulladék keletkezik a használatuk mellett.

A mosható intimbetét egy igazán tudatos gondolkodást mutat meg azoknál, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy környezetbarát módon éljék a mindennapjaikat.

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...