Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Kulcstartó készítés boros dugóból #57 DIY

Kulcstartó készítés egyszerű, de nagyszerű újrahasznosítási módszere a boros dugóknak. Pillanatok alatt egyedivé varázsolhatod megjelenésed vele. 

Heti DIY cikkünkben egy kis élménybeszámolót kaphattok a múlt hétvégén tartott Gödöllői Természetfilm Fesztiválról, ahová a Hulladékvadász.hu és a Háztartásom hulladék nélkül rovattal együtt próbáltuk felhívni a figyelmet a környezetünk megóvására.

A Hulladékvadász.hu medence installációját a gyerekek nagyon kedvelték, amely játékosan felhívta a figyelmüket a természetes vizeink megóvására.

dugóból kulcstartó

Tisztítsuk meg vizeinket a szeméttől!

A Háztartásom hulladék nélkül rovat háziasszonya, Tóth Andi bemutatott pár eszközt, amivel helyettesíthetjük a háztartásunkban is használt műanyag “egyszer használatos” eszközöket. Az érdeklődőknek pedig tanácsot adott a háztartási hulladék minimalizálására.

háztartásom hulladék nélkül

Alkotó gondolatai:

A hétvége kreatív programja a dugó újrahasznosítás volt. Leginkább gyerekekkel készítettünk boros dugókból egyszerűbb, gyorsan elkészíthető kulcstartókat. Eheti DIY cikkünkben ennek a leírását olvashatjátok, melyet mindenki a saját ízlése szerint tovább díszíthet, a lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen. Aki nem látta még a korábbi boros dugó újrahasznosító ötletünket, annak ajánljuk a koszorú leírásunkat is.

Dugó újrahasznosítás

Használjuk fel a parafa dugókat!

Készítő: Szabó Henrietta és a résztvevők

Elkészítési idő: 1-2 perc

Technika: DIY, barkácsolás, festés, újrahasznosítás

Hozzávalók:

 • parafa dugók
 • vágódeszka, sniccer
 • akriltoll
 • ékszer maradékokból gyöngyök
 • képakasztó karika (csavaros alj)
 • kulcstartó karika
 • további díszítéshez:
 • 3D dekortoll
 • ragasztópisztoly
 • dekorpáka
 • ragasztós kövek, stb

Elkészítése:

A boros dugót szeleteljük fel. Vágjuk először félbe, majd a fél dugót vágjuk el még egyszer félbe. Így nagyjából egyforma vastagságú dugó szeleteket kapunk.

Ha egész dugóval szeretnénk dolgozni akkor egy nagyobb méretű képakasztót válasszunk.

dugóból kulcstartó

A kisebb méretű csavaros aljú képakasztót pedig az alábbi módon csavarjuk bele a dugószeletbe.

dugó újrahasznosítás

Ezután pedig kedvünkre díszíthetjük, személyre szabhatjuk, dekopázsolhatjuk, pecsételhetünk, monogramot, feliratot festhetünk rá. A díszítést a végtelenségig fokozhatjuk.

dugóból kulcstartó

Faragott, festett dugó

dugóból kulcstartó

Végül tegyük rá fel a kulcstartó karikánkra vagy ajándékozzuk el a személyre szabott kulcstartót szerettünknek.

dugóból kulcstartó

“Ha nincs zöldség dugót faragok!”

Természetesen a kész kulcstartókat már nem is volt időm megörökíteni, mert vagy a szám vagy a kezem járt. 🙂

Ezért összeszedtem Nektek párat a netről válogatva.

 

Ha még több kulcstartó készítés és DIY ötletre, inspirációra van szükséged, akkor nézd meg a Pinteresten található „Újrahasznosítási ötletek” nevű táblánkat is.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

 

 

 

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek