Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Imre, aki katonából lett hulladékvadász! - Interjú - Hulladekvadasz.hu

Imre, aki katonából lett hulladékvadász! – Interjú

Imre lett január, február, március legaktívabb hulladékvadásza, akivel június 2-án megrendezett Plogging – szemétszedő kocogás alkalmával készítettünk interjút.

Az interjú pikantériája, hogy Imre önkéntesnek is beállt közénk a JÖN Alapítványunkkal és a Főkert Nonprofit Zrt.-vel közösen szervezett plogging eseményre. Személyében egy igazán lelkes, tenni akaró, katonaságot is kőkeményen megjárt emberrel ismerkedhettünk meg. Az interjú március óta csúszott, de most kaptunk az alkalmon és feltettük neki kérdéseinket. Természetesen járt neki is az Országos Hulladékvadászat legjobbjának járó hulladékvadász öko-tex alapanyagú póló.

Imre hulladékvadász társaival, Péterrel és Tamással. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Imre hulladékvadász társaival, Péterrel és Tamással. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Imre, miért fontos számodra a tiszta környezet?
Olyan korban és környezetben nőttem fel, amikor és ahol a tiszta környezet még magától értetődő volt. Mindennek megvolt a helye és a szemetet nem a természetben, erdőn mezőn rakták le az emberek. Rendszeresen túrázok, futok, bringázok és elszomorító az, ami úton útfélen szembejön szemét formájában. Néhány évig Luxemburgban éltem, hetekig nem tudtam, mi a furcsa, mig rájöttem, sehol nincs szemét az útszélen, vagy az erdőben. Mennyivel jobb érzés ilyen környezetben élni!! A lehetőségek ma és itt is adottak, de valamiért sokaknak egyszerűbb a „senki” földjét szemétlerakónak használni.

Imre egyik korábbi bejelentése, ami rá pár hétre meg is oldódott. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Imre egyik korábbi bejelentése, ami rá pár hétre meg is oldódott. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Mikor és hol találkoztál a hulladékvadásszal?
2017. őszén a Szeretem Székesfehérvárt közösségi oldalán megosztottak egy városrészemet is érintő illegális hulladéklerakó helyről szóló bejelentést. A hozzászólásomra írták, mely szerint – szélmamolmharcot vívok a hivatalokkal, – hogy próbáljam meg a Hulladekvadasz.hu oldalon bejelenteni. Rákerestem az oldalra és láttam, hogy komolyan foglalkoznak az illegális hulladéklerakások feltárásával és bejelentésében. Tetszettek a rovatok és maga az applikáció is. Láttam egy -egy bejelentést nyomon követnek, öröm volt látni a megtisztított helyszíneket.

Miért érezted úgy, hogy be kell jelentened a hulladekvadasz.hu -n?
Mivel kisgyerekkorom óta a természet, a környezet tiszteletére, megóvására neveltek, régóta bejelentem az „Illetékeseknek” az utamba kerülő illegális hulladéklerakatokat. Mondanom se kell, nem sok sikerrel. Szélmalomharc, de nem adtam fel soha. Az oldalon azt tapasztaltam, hogy ez egy fajsúlyos és nagyon jó kapocs a civilek, a környezetükért felelős emberek és a hivatalok között.

Imre a jól megérdemelt Hulladékvadász pólójába a JÖN Alapítvány csapatát erősítette a margitszigeti plogging alkalmával. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Imre a jól megérdemelt Hulladékvadász pólójába a JÖN Alapítvány csapatát erősítette a margitszigeti plogging alkalmával. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Mi a véleményed az illegális hulladéklerakásokról? Szerinted miért alakulhatnak ki?
Messzemenően elítélem és felelőtlen, rövidlátó embereknek tartom az illegális szemételhelyezőket. A kialakulás összetett probléma. A fogyasztói társadalom mérhetetlen mennyiségű szemetet termel, ugyanakkor az emberi felelősség nem nőtt ezzel arányosan.

Ma már szinte minden településen megoldott a szemétszállítás, rendszeresek a lomtalanítások, ingyenes hulladéklerakók működnek, az elektronikai és háztartási eszközöket már csereakcióban el is szállítják, de sokaknak mégis „egyszerűbb” a közeli (sok esetben meg egész távoli) erdőbe, mezőre, üres telekre lerakni a felesleges dolgokat. Részükről a probléma megoldott, a terület tulajdonosát meg majd kötelezik az elszállításra. Ez meg ugye olyan jogi szabályozás amilyen.

Ahol élek azt tapasztalom, hogy ezek az illegális hulladéklerakatok jellemzően a zártkertek és környékén (főleg ha az erdős rész), vagy a gépjárművel könnyen megközelíthető elhagyatott külterületi részeken alakulnak ki.

Eddig hányszor is jelentettél be az oldalunkon?
Sajnos számos esetben, november közepe óta közel 30 alkalommal.

Megtisztítottak már általad bejelentett helyszínt?
Igen, már többet is. Volt olyan helyszín amelyet egymás után kétszer is. Sajnos vannak „kedvenc” helyek és amit hét elején kitisztítottak, azt hétvégére már újra kezdték telerakni. Ez alkalommal iratok is voltak, a helyszínt másodszorra is kitakarították.

Azóta ide nem került „kihelyezésre” szemét. Egy másik helyszínen hihetetlen gyorsasággal, még a Hulladekvadasz.hu bejelentés napján megkezdték a takarítást és másnapra kitisztították az iparvágány melletti erdős területet. Tapasztalat, hogy a közösségi oldalakon, illetve a médiában történő megosztás számos esetben nagy hatással van a hivatalra.

Mi motivál abban, hogy tegyél a környezetért, akár egy bejelentéssel is?
Remélem és bízom abban, előbb utóbb csak felnő már a mi országunk is oda, hogy minden lakosa magáénak fogja érezni környezetét és eltűnnek az illegális szemétdombok. Köszönöm a lehetőséget, az interjút.

Imre egy közülünk, de vajon ki válik legközelebb hulladékvadásszá? Úgy gondoljuk, hogy „Az országban szinte mindenki hulladékvadász önkéntes, csak még nem tud róla.”

Korábbi díjazottaink az Országos Hulladékvadászat alkalmából ide kattintva elérhetőek.

You may also like...