Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Bálna halálának az oka: műanyagszennyezés! - Hulladekvadasz.hu

Bálna halálának az oka: műanyagszennyezés!

Bálna gyilkos műanyag újabb esetére derült fény Dél-Thaiföldön, ahol egy  rövid ujjú pilóta bálna pusztult el, miután több kilónyi műanyag zacskót elfogyasztott.

A boncolást végző állatorvosok több mint 80 műanyag zsákot távolítottak el a bálna gyomrából, mondta Jatuporn Burutpat, a Thaiföldi Tengeri és Tengerészeti Erőforrások Főosztályának főigazgatója. Tisztviselő szerint május 28-án a helyiek észlelték a bálnát, rossz nézett ki és rendellenesen lebegtek. Segítségére siettek, de utóbb kiderült már késő volt.

Az önkéntesek megpróbálják megmenteni a hím pilóta bálnát. Fotó: ThaiWhales

Az önkéntesek megpróbálják megmenteni a hím pilóta bálnát. Fotó: ThaiWhales

A helyi szervek a bálna gondozására állatorvosokat küldtek és később a helyi bálnavadász-csoport tagjai csatlakoztak hozzájuk.

Mint ismeretes a világ óceánjait az emberi létforma az utóbbi évtizedekben súlyosan károsította műanyag és egyéb hulladékszennyezésekkel. Az emberi fogyasztói társadalom nincs tekintettel a Föld nevű bolygóra és bolygón élő létformákra. Napról napra érkeznek a tudósítások különböző szennyezések miatt szenvedő vagy elpusztult állatokról.

Az önkéntesek és az állatorvosok több napig dolgoztak, hogy megmentsék a bálnát. Az egyik önkéntes azt mondta, hogy június 1-jén a bálna hányni kezdett műanyagdarabokat.

A Facebookon elhangzott hozzászólásban azt írta valaki, hogy az állat „hevesen küzdött”, miközben megpróbálta kitisztítani a műanyag testét.

A tengeri állatorvos és az önkéntesek műanyag zsákokat mutatnak be a halott állat gyomrából. / Fotó: ThaiWhales

A tengeri állatorvos és az önkéntesek műanyag zsákokat mutatnak be a halott állat gyomrából. / Fotó: ThaiWhales

A bálna műanyag-szennyezéstől való halála vajon mire figyelmeztethet bennünket?

Tanulmányok szerint a széttöredezett műanyagok bejutnak az állatok emésztőrendszerébe, amit elfogyasztunk mi is műanyaggal szennyezett élőlényekké válunk. Hatását a tudomány még ma sem ismeri. Az alábbi videóban az óceáni szemétszigetek kialakulásáról, okozóiról mutatunk egy rövid összefoglalót.

Forrás: CNN.

You may also like...