Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Bálna halálának az oka: műanyagszennyezés!

Bálna gyilkos műanyag újabb esetére derült fény Dél-Thaiföldön, ahol egy  rövid ujjú pilóta bálna pusztult el, miután több kilónyi műanyag zacskót elfogyasztott.

A boncolást végző állatorvosok több mint 80 műanyag zsákot távolítottak el a bálna gyomrából, mondta Jatuporn Burutpat, a Thaiföldi Tengeri és Tengerészeti Erőforrások Főosztályának főigazgatója. Tisztviselő szerint május 28-án a helyiek észlelték a bálnát, rossz nézett ki és rendellenesen lebegtek. Segítségére siettek, de utóbb kiderült már késő volt.

Az önkéntesek megpróbálják megmenteni a hím pilóta bálnát. Fotó: ThaiWhales

Az önkéntesek megpróbálják megmenteni a hím pilóta bálnát. Fotó: ThaiWhales

A helyi szervek a bálna gondozására állatorvosokat küldtek és később a helyi bálnavadász-csoport tagjai csatlakoztak hozzájuk.

Mint ismeretes a világ óceánjait az emberi létforma az utóbbi évtizedekben súlyosan károsította műanyag és egyéb hulladékszennyezésekkel. Az emberi fogyasztói társadalom nincs tekintettel a Föld nevű bolygóra és bolygón élő létformákra. Napról napra érkeznek a tudósítások különböző szennyezések miatt szenvedő vagy elpusztult állatokról.

Az önkéntesek és az állatorvosok több napig dolgoztak, hogy megmentsék a bálnát. Az egyik önkéntes azt mondta, hogy június 1-jén a bálna hányni kezdett műanyagdarabokat.

A Facebookon elhangzott hozzászólásban azt írta valaki, hogy az állat “hevesen küzdött”, miközben megpróbálta kitisztítani a műanyag testét.

A tengeri állatorvos és az önkéntesek műanyag zsákokat mutatnak be a halott állat gyomrából. / Fotó: ThaiWhales

A tengeri állatorvos és az önkéntesek műanyag zsákokat mutatnak be a halott állat gyomrából. / Fotó: ThaiWhales

A bálna műanyag-szennyezéstől való halála vajon mire figyelmeztethet bennünket?

Tanulmányok szerint a széttöredezett műanyagok bejutnak az állatok emésztőrendszerébe, amit elfogyasztunk mi is műanyaggal szennyezett élőlényekké válunk. Hatását a tudomány még ma sem ismeri. Az alábbi videóban az óceáni szemétszigetek kialakulásáról, okozóiról mutatunk egy rövid összefoglalót.

Forrás: CNN.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek