Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
No Waste Budapest - mozgalmak a hulladék ellen - Hulladekvadasz.hu

No Waste Budapest – mozgalmak a hulladék ellen

No Waste Budapest címmel június 8-án megtartották az óbudai Kobuci kertben az első hulladék ellen küzdő mozgalmak találkozóját.

A rendezvény egy olyan idealista gondolattal jött létre, hogy képzeljük el Budapest jövőjét  szemét nélkül. Az este során 10 érdekes hulladékcsökkentő projektet hallgathattak a rendezvényre látogatók. A téma kimondottan a vendéglátásban használatos eldobható műanyaghulladékra és a lakossági hulladéktermelésre éleződött ki.

Night Mayor Bud főszervezésében megrendezett esemény családias jelleggel, 5-5 perces bemutatkozásokkal kezdődött, a rendezvény második felében kötetlen beszélgetések és ismerkedések  zajlottak a megjelent szervezetek között.

A rendezvény Bors Kata, a Heineken Hungária Vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője bemutatkozó beszédével indult, ahol elmondta, hogy a cégcsoport a piacon elsőként komoly zöldítésbe kezd. Továbbá műanyagmentes május eseményükkel a vendéglátó egységekben népszerűsíteni kezdték a PLA típusú, kukorica keményítőből készített poharakat, amik megfelelő körülmények között komposztálhatóak. Ezáltal teljes jogú alternatívája a jelenleg legtöbb helyen kapható egyszer használatos műanyagpoharaknak.

A felszólalók közt szerepelt Kőrös Gábor, az FKF Nonprofit Zrt. Hulladékhasznosítási Osztály csoportvezetője, aki a budapesti szelektív hulladék begyűjtéséről és annak jelenlegi rendszeréről beszélt. Kiemelte, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek bevezetése nem hozta meg a kívánt sikert, mert sokan illegális szeméttelepnek használták. De hozzátette a szelektív edényekbe helyezett hulladék rendkívül jó minőségű volt. Köszönhetően a tudatosabb lakosság szorgalmas szelektálásának.

Kőrös Gábor az FKF Nonprofit Zrt. szelektív hulladék begyűjtéséről beszél. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Kőrös Gábor az FKF Nonprofit Zrt. szelektív hulladék begyűjtéséről beszél. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A vendéglátó egységek fenntarthatóságáért létrejött, Felelős Gasztrohőstől, Boóc Judit adott előadást munkájukról, közelgő eseményeikről. Külön kiemelte szívószálmentes augusztus eseményüket, amit a tavalyi nagy sikernek köszönhetően idén is meghirdetnek.

Boóc Judit előadása a gasztrohősök munkájáról, aminek már több mint 3 éve tagja. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Boóc Judit előadása a gasztrohősök munkájáról, aminek már több mint 3 éve tagja. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A No Plastic Fantastic – összefogás a műanyagmentes szórakozásért elnevezésű mozgalomtól, Vad-Horvát Zoltán bemutatta a kezdeményezésük létrejöttének okait és annak szereplőit. Továbbá vendéglátós tapasztalatairól is szót ejtett, amit a Magyar Street Food egyesület kapcsán tapasztalt, hogy hogyan lehet hulladékot csökkenteni a mobil vendéglátás világában.

A JÖN Alapítvány / Hulladékvadásztól Szebenyi Péter, környezetmérnök képviselte a szervezetet, aki a májusban megrendezett Csomagolásmentes május sikeréről, eredményeiről beszélt miután bemutatta a szervezet munkáját és eddigi sikereit.

A rendezvények zöldítésével foglalkozó Zöldövezet Társulástól, Herencsár Milán beszélt a fesztiválok zöldítéséről és szervezetük működéséről, céljairól.

A rendezvényen megjelent szervezetek képviselői csoportképe. / Fotó: Zöldövezet Társulás Instagram

A rendezvényen megjelent szervezetek képviselői csoportképe. / Fotó: Zöldövezet Társulás Instagram

Az esemény további felszólalói voltak

  • Béres Anikó, az Immochan Magyarországtól – Szemétcsökkentési projektek a hazai bevásárlóközpontokban.
  • Fogas Ház – Instant vendéglátóhely képviselője a Fogasban bevezetett újra-poharakkal szerzett élményekről és tapasztalatokról beszélt.
  • Le Marietta, a Járókelő egyesülettől  – Kátyuk, közterületi problémákkal kapcsolatos tevékenységüket mutatta be.
  • Kondás Kata, a Doremi Today – IAMPLANT és környezetbarát csomagolóanyagok történetéről beszélt.
  • Kaszap Gábor, a Kobuci Kert üzletvezetője  a fenntarthatóság és a vendéglátóhelyük tíz évének története.

No Waste Budapest első alkalommal megrendezett eseménye megmutatta azt, hogy a tiszta és egészségesebb jövőnkért minél előbb tenni kell, ami összefogás és megfelelő hulladékgazdálkodási stratégia nélkül nem lehetséges.

You may also like...