Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

No Waste Budapest – mozgalmak a hulladék ellen

No Waste Budapest címmel június 8-án megtartották az óbudai Kobuci kertben az első hulladék ellen küzdő mozgalmak találkozóját.

A rendezvény egy olyan idealista gondolattal jött létre, hogy képzeljük el Budapest jövőjét  szemét nélkül. Az este során 10 érdekes hulladékcsökkentő projektet hallgathattak a rendezvényre látogatók. A téma kimondottan a vendéglátásban használatos eldobható műanyaghulladékra és a lakossági hulladéktermelésre éleződött ki.

Night Mayor Bud főszervezésében megrendezett esemény családias jelleggel, 5-5 perces bemutatkozásokkal kezdődött, a rendezvény második felében kötetlen beszélgetések és ismerkedések  zajlottak a megjelent szervezetek között.

A rendezvény Bors Kata, a Heineken Hungária Vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője bemutatkozó beszédével indult, ahol elmondta, hogy a cégcsoport a piacon elsőként komoly zöldítésbe kezd. Továbbá műanyagmentes május eseményükkel a vendéglátó egységekben népszerűsíteni kezdték a PLA típusú, kukorica keményítőből készített poharakat, amik megfelelő körülmények között komposztálhatóak. Ezáltal teljes jogú alternatívája a jelenleg legtöbb helyen kapható egyszer használatos műanyagpoharaknak.

A felszólalók közt szerepelt Kőrös Gábor, az FKF Nonprofit Zrt. Hulladékhasznosítási Osztály csoportvezetője, aki a budapesti szelektív hulladék begyűjtéséről és annak jelenlegi rendszeréről beszélt. Kiemelte, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek bevezetése nem hozta meg a kívánt sikert, mert sokan illegális szeméttelepnek használták. De hozzátette a szelektív edényekbe helyezett hulladék rendkívül jó minőségű volt. Köszönhetően a tudatosabb lakosság szorgalmas szelektálásának.

Kőrös Gábor az FKF Nonprofit Zrt. szelektív hulladék begyűjtéséről beszél. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Kőrös Gábor az FKF Nonprofit Zrt. szelektív hulladék begyűjtéséről beszél. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A vendéglátó egységek fenntarthatóságáért létrejött, Felelős Gasztrohőstől, Boóc Judit adott előadást munkájukról, közelgő eseményeikről. Külön kiemelte szívószálmentes augusztus eseményüket, amit a tavalyi nagy sikernek köszönhetően idén is meghirdetnek.

Boóc Judit előadása a gasztrohősök munkájáról, aminek már több mint 3 éve tagja. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Boóc Judit előadása a gasztrohősök munkájáról, aminek már több mint 3 éve tagja. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A No Plastic Fantastic – összefogás a műanyagmentes szórakozásért elnevezésű mozgalomtól, Vad-Horvát Zoltán bemutatta a kezdeményezésük létrejöttének okait és annak szereplőit. Továbbá vendéglátós tapasztalatairól is szót ejtett, amit a Magyar Street Food egyesület kapcsán tapasztalt, hogy hogyan lehet hulladékot csökkenteni a mobil vendéglátás világában.

A JÖN Alapítvány / Hulladékvadásztól Szebenyi Péter, környezetmérnök képviselte a szervezetet, aki a májusban megrendezett Csomagolásmentes május sikeréről, eredményeiről beszélt miután bemutatta a szervezet munkáját és eddigi sikereit.

A rendezvények zöldítésével foglalkozó Zöldövezet Társulástól, Herencsár Milán beszélt a fesztiválok zöldítéséről és szervezetük működéséről, céljairól.

A rendezvényen megjelent szervezetek képviselői csoportképe. / Fotó: Zöldövezet Társulás Instagram

A rendezvényen megjelent szervezetek képviselői csoportképe. / Fotó: Zöldövezet Társulás Instagram

Az esemény további felszólalói voltak

  • Béres Anikó, az Immochan Magyarországtól – Szemétcsökkentési projektek a hazai bevásárlóközpontokban.
  • Fogas Ház – Instant vendéglátóhely képviselője a Fogasban bevezetett újra-poharakkal szerzett élményekről és tapasztalatokról beszélt.
  • Le Marietta, a Járókelő egyesülettől  – Kátyuk, közterületi problémákkal kapcsolatos tevékenységüket mutatta be.
  • Kondás Kata, a Doremi Today – IAMPLANT és környezetbarát csomagolóanyagok történetéről beszélt.
  • Kaszap Gábor, a Kobuci Kert üzletvezetője  a fenntarthatóság és a vendéglátóhelyük tíz évének története.

No Waste Budapest első alkalommal megrendezett eseménye megmutatta azt, hogy a tiszta és egészségesebb jövőnkért minél előbb tenni kell, ami összefogás és megfelelő hulladékgazdálkodási stratégia nélkül nem lehetséges.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek