Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Földközi-tenger brutális műanyag szennyezése

A Földközi-tenger vizeit is elérte a XXI. század pestise, a műanyaghulladék. A legújabb vizsgálatok szerint mikroműanyag szennyezettsége világ tengerei közül az egyik legmagasabb.

A Természetvédelmi Világszervezet tanulmánya szerint rekord méretet öltött a Földközi-tenger szennyezettsége.

A Földközi-tengerhez látogató turisták akár 40%-kal is növelhetik a térség hulladékmennyiségét. / Fotó: PA

A Földközi-tengerhez látogató turisták akár 40%-kal is növelhetik a térség hulladékmennyiségét. / Fotó: PA

Európa a világ második legnagyobb műanyag előállítója Kína után, 150 000 és 500 000 tonna makroműanyagot (flakonok, szatyrok, kupakok, szívószálak, csikkek) és 70 000 és 130 000 mikroműanyagot engedve a tengerbe évente. A Földközi-tenger mikroműanyag szennyezettségének mértéke ezúttal rekord méretet öltött, hiszen a Csendes-óceán északi részén található szemétsziget mikroműanyag koncentrációjánál négyszer többet tartalmaz. A Földközi-tenger a tengeri hulladék hatodik legnagyobb gyűjtőterületének számít, a világ vizeiben megtalálható mikroműanyag 7%-át tartalmazza, miközben a Föld vízkészletének csupán 1%-át teszi ki.

A tenger és a mediterrán partvidék hulladékproblémájának 95%-át a műanyag okozza, amely elsősorban Törökországból és Spanyolországból származik, de jelentős az Olaszországból, Egyiptomból és Franciaországból érkező szemét is.

A WWF szerint a Földközi-tenger medencéjében élő 150 millió ember fejenként 208-760 kilogramm szemetet termel évente. A nyári időszakban idelátogató 200 millió turista pedig akár 40%-kal is növelheti a térség hulladéktermelését. A tengerben található szemét a partokról, a szél és a tengeráramlatok segítségével kerül a mélybe, illetve a térség folyóiból, a Nílus, a Pó, az Ebro, a Ceyhan és a Seyhan közvetítésével.

A Földközi-tengerbe jutó műanyag komoly fenyegetést jelent a térség tengeri élővilágára. A nagyobb műanyagok megsebesítik és megfojthatják a tengeri állatokat, míg a mikroműanyagok a táplálékláncba jutva okozhatnak problémákat. A Földközi-tenger legveszélyeztetettebb állatai a madarak, halak, gerinctelenek, tengeri emlősök és a teknősök, összesen 134 állatfaj él közvetlen veszélyben.

A probléma fő oka a mediterrán országok hulladékkezelésének hiányosságában keresendő. Az Európában megtermelt 27 millió tonna műanyaghulladéknak csupán a harmada kerül újrahasznosításra. Az újrahasznosított műanyagok az európai szükséglet csupán 6%-át fedezik. Az Európában használt műanyag 40%-a csomagolóanyag, amely évente több mint 16 millió tonna hulladékot jelent.

A WWF megoldási javaslatai között szerepel többek között a jogilag kötelező erejű nemzetközi megállapodások bevezetése; a környezetbe bocsájtott műanyaggal szembeni fellépés nemzeti és helyi szinten; a halászati felszerelések szakszerű összegyűjtése; illetve az egyszer használatos műanyagok betiltása.

Ne feledjétek, rajtunk is múlik a megoldás!
Nyaralás közben se feledkezzetek meg a hulladékszegény életmódról. A Háztartásom hulladék nélkül rovatunkban számtalan praktikus és könnyen elsajátítható tippet és módszert ismerhettek meg a környezettudatos életmód elsajátításához.

A Földközi-tenger műanyag szennyezettsége is rámutat arra, hogy egyre nagyobb a baj, nem csak lokálisan, hanem globálisan is.

Forrás: WWF

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek