Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Szalma környezetbarát felhasználásának módjai

A szalma egészen sokrétű, hasznos alapanyag és eszköz is lehet. A felhasználási módjai, környezetbarát mivoltja megkérdőjelezhetetlen. Bemutatunk párat a komposzt rovatunk részeként.

A szalma a szemtermésükért termesztett növények (vagy szűkebb értelemben csak a gabonafélék) cséplése után visszamaradó szár és szárrészek gyűjtőneve.

Az istállóban tartott állatok almozására használt szalmabálák. / Fotó: wikipedia.

Az istállóban tartott állatok almozására használt szalmabálák. / Fotó: wikipedia.

A gabonaszalmák között megkülönböztetünk tavaszi (pl. árpa-, zab-) és őszi (búza-, rozs-) szalmát. A tavaszi vetésű gabonaszalma fehérjetartalma nagyobb, mint az őszi vetésűé, ezért állatok (pl. juh) takarmányozására megfelelőbb.

Az ürülékkel keveredett szalma trágyakén kiválóan alkalmazható. / Fotó: wikipedia.

Az ürülékkel keveredett szalma trágyakén kiválóan alkalmazható. / Fotó: wikipedia.

A szalmát ezen kívül gyakran használják istállóban tartott állatok almozására. Az ürülékkel keveredett alom trágyaként (ún. istállótrágyaként) alkalmazható.

A szalmából készült kalap kiváló nyári viselet. / Fotó: wikipedia.hu

A szalmából készült kalap kiváló nyári viselet. / Fotó: wikipedia.hu

A szalma felhasználható fűtésre, tetőfedésre, készülhetnek belőle különféle használati tárgyak (pl. kalap, kosár) valamint papír is, vagy akár kertünkben talajfedésre.

Gondoltad volna? – A szén és a nitrogén különböző arányban van jelen az egyes szerves anyagokban. A szalmában (búza, árpa) például kb.  100-szor annyi szén van, mint nitrogén.

Így kimondottan a talaj kiszáradása ellen, illetve gazosodása ellen védi meg a kiskertek tulaját. De a nagyüzemi, ilyen jellegű felhasználása se ritka, hiszen olcsó alapanyagnak számít. Teljes jogú alternatívája a UV törő fóliának is, amiről mint tudjuk hulladékként végzi elhasználódása után.

Mulcsozás szalmával
A szalmát bármelyik évszakban, 10-20 cm vastagon is kihordhatjuk a veteményesünkbe, konyhakertünkbe. A mulcsozáshoz használt szalmát vastagon kell felvinni, hiszen levegős és könnyed szerkezetű, ha túl vékonyan visszük fel, akkor fény éri a talajt és a gyomok életre kapnak.

Fotó: Wikimedia Commons / GradyJames

Fotó: Wikimedia Commons / GradyJames

A szalmának nagyobb a tápanyagtartalma, és a bomlás is felgyorsul, ha csalánlével locsoljuk meg. A szalma, néhány kedvezőtlen tulajdonsága ellenére fontos mulcsalapanyag, mivel nagy mennyiségben áll rendelkezésre olcsón és jól lehet más anyagokkal is kombinálni.

A szalma mint tüzelőanyag
A felhasználása tüzelőanyagként csak megfelelően szabályozott körülmények között lehetséges. A fűtőanyagként való használata leginkább Dániában terjedt el, a skandináv ország világelső a szalma energiahordozóként való hasznosításában: 2013-ban több mint 5 milliárd kWh áramot termeltek szalmával, amely több mint 15%-át adta a villamosenegia-felhasználásnak. Magyarországon a szalmát a pécsi erőműben is felhasználják, ahol a település távfűtéséhez került a szalmának az elégetésével keletkezett hő. Ennek a folyamata a videóban látható.

Mihez kezdenek az égés után maradó hamuval?
A keletkező hamu magas kálium- és foszfortartalmú, viszont a szénhamuval ellentétben ként nem tartalmaz, ezért kiválóan alkalmas műtrágya helyettesítőként, a termőföldek tápanyag-visszapótlására, mint természetes termésnövelő anyag. A rostélyhamu emellett a savanyú talajok lúgosítására is megoldást jelent. Az erőműben keletkezett mennyiség az erre szerződött gazdák földjeire kerül majd talajjavító anyagként.

A szalma egy ezerarcú alapanyag, aminek a megfelelő felhasználása mint a gazdaság, mint a közösségek érdekeit szolgálja.

Forrás: wikipedia.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek