Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Szalma környezetbarát felhasználásának módjai - Hulladekvadasz.hu

Szalma környezetbarát felhasználásának módjai

A szalma egészen sokrétű, hasznos alapanyag és eszköz is lehet. A felhasználási módjai, környezetbarát mivoltja megkérdőjelezhetetlen. Bemutatunk párat a komposzt rovatunk részeként.

A szalma a szemtermésükért termesztett növények (vagy szűkebb értelemben csak a gabonafélék) cséplése után visszamaradó szár és szárrészek gyűjtőneve.

Az istállóban tartott állatok almozására használt szalmabálák. / Fotó: wikipedia.

Az istállóban tartott állatok almozására használt szalmabálák. / Fotó: wikipedia.

A gabonaszalmák között megkülönböztetünk tavaszi (pl. árpa-, zab-) és őszi (búza-, rozs-) szalmát. A tavaszi vetésű gabonaszalma fehérjetartalma nagyobb, mint az őszi vetésűé, ezért állatok (pl. juh) takarmányozására megfelelőbb.

Az ürülékkel keveredett szalma trágyakén kiválóan alkalmazható. / Fotó: wikipedia.

Az ürülékkel keveredett szalma trágyakén kiválóan alkalmazható. / Fotó: wikipedia.

A szalmát ezen kívül gyakran használják istállóban tartott állatok almozására. Az ürülékkel keveredett alom trágyaként (ún. istállótrágyaként) alkalmazható.

A szalmából készült kalap kiváló nyári viselet. / Fotó: wikipedia.hu

A szalmából készült kalap kiváló nyári viselet. / Fotó: wikipedia.hu

A szalma felhasználható fűtésre, tetőfedésre, készülhetnek belőle különféle használati tárgyak (pl. kalap, kosár) valamint papír is, vagy akár kertünkben talajfedésre.

Gondoltad volna? – A szén és a nitrogén különböző arányban van jelen az egyes szerves anyagokban. A szalmában (búza, árpa) például kb.  100-szor annyi szén van, mint nitrogén.

Így kimondottan a talaj kiszáradása ellen, illetve gazosodása ellen védi meg a kiskertek tulaját. De a nagyüzemi, ilyen jellegű felhasználása se ritka, hiszen olcsó alapanyagnak számít. Teljes jogú alternatívája a UV törő fóliának is, amiről mint tudjuk hulladékként végzi elhasználódása után.

Mulcsozás szalmával
A szalmát bármelyik évszakban, 10-20 cm vastagon is kihordhatjuk a veteményesünkbe, konyhakertünkbe. A mulcsozáshoz használt szalmát vastagon kell felvinni, hiszen levegős és könnyed szerkezetű, ha túl vékonyan visszük fel, akkor fény éri a talajt és a gyomok életre kapnak.

Fotó: Wikimedia Commons / GradyJames

Fotó: Wikimedia Commons / GradyJames

A szalmának nagyobb a tápanyagtartalma, és a bomlás is felgyorsul, ha csalánlével locsoljuk meg. A szalma, néhány kedvezőtlen tulajdonsága ellenére fontos mulcsalapanyag, mivel nagy mennyiségben áll rendelkezésre olcsón és jól lehet más anyagokkal is kombinálni.

A szalma mint tüzelőanyag
A felhasználása tüzelőanyagként csak megfelelően szabályozott körülmények között lehetséges. A fűtőanyagként való használata leginkább Dániában terjedt el, a skandináv ország világelső a szalma energiahordozóként való hasznosításában: 2013-ban több mint 5 milliárd kWh áramot termeltek szalmával, amely több mint 15%-át adta a villamosenegia-felhasználásnak. Magyarországon a szalmát a pécsi erőműben is felhasználják, ahol a település távfűtéséhez került a szalmának az elégetésével keletkezett hő. Ennek a folyamata a videóban látható.

Mihez kezdenek az égés után maradó hamuval?
A keletkező hamu magas kálium- és foszfortartalmú, viszont a szénhamuval ellentétben ként nem tartalmaz, ezért kiválóan alkalmas műtrágya helyettesítőként, a termőföldek tápanyag-visszapótlására, mint természetes termésnövelő anyag. A rostélyhamu emellett a savanyú talajok lúgosítására is megoldást jelent. Az erőműben keletkezett mennyiség az erre szerződött gazdák földjeire kerül majd talajjavító anyagként.

A szalma egy ezerarcú alapanyag, aminek a megfelelő felhasználása mint a gazdaság, mint a közösségek érdekeit szolgálja.

Forrás: wikipedia.

You may also like...