Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Mikroműanyagok a palackozott vizekben

Mikroműanyagok találhatóak a legnépszerűbb palackozott ásványvizeink 90%-ban – állítja a az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb tanulmányában.

A kilenc országot lefedő kutatás 11 különböző márka 259 palackjának vizsgálata alapján az ásványvizek minden literjére átlagosan 325 műanyag részecske jut. Ez a korábban vizsgált csapvizek szennyezettségi mértékének a kétszerese.

A bevizsgált ásványvizek gyártói között van a Danone, PepsiCo, Coca-Cola és a Nestlé is. A tanulmány szerint a leggyakoribb mikroműanyag a polypropylene volt, amelyből a palackok kupakjai is készülnek. Mindebből arra következtetnek, hogy a szennyezettség egy része magából a palackozás és a csomagolás folyamatából és anyagából eredeztethető. A szigorú vízszűrési és minőségellenőrzési eljárások ellenére a mikroműanyagok jellegükből adódóan akár a gyárak levegőjéből is belekerülhetnek a palackozott vizekbe.

Az óceáni szemétszigetek kialakulásáról szóló cikkünk ide kattintva elérhető.

A kutatás eredményei ellenére több adatra van szükség a palackozott vizek szennyezettségi mértékének pontosabb árnyalásához, illetve a műanyag szennyezettség emberi szervezetre gyakorolt hatásának megállapításához. Habár jelenleg nincs elég bizonyíték a mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt káros hatására, a WHO további tanulmányok elvégzését tervezi, hogy meg tudják határozni a jelenség veszélyességének mértékét.

Mikroműanyagok = műanyag flakon?

Jelenleg több mint 480 milliárd műanyag flakont vásárolunk évente, ami a globális trendekből ítélve 2021-re elérheti az 580 milliárdot. Mindennek kevesebb, mint a fele kerül újrahasznosításra, többségük hulladéklerakókba és az óceánokba kerül.

Forrás: orbmedia.org


 

A témában ajánlott videónk

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek