Mikroműanyagok a palackozott vizekben

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Mikroműanyagok találhatóak a legnépszerűbb palackozott ásványvizeink 90%-ban – állítja a az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb tanulmányában.

A kilenc országot lefedő kutatás 11 különböző márka 259 palackjának vizsgálata alapján az ásványvizek minden literjére átlagosan 325 műanyag részecske jut. Ez a korábban vizsgált csapvizek szennyezettségi mértékének a kétszerese.

A bevizsgált ásványvizek gyártói között van a Danone, PepsiCo, Coca-Cola és a Nestlé is. A tanulmány szerint a leggyakoribb mikroműanyag a polypropylene volt, amelyből a palackok kupakjai is készülnek. Mindebből arra következtetnek, hogy a szennyezettség egy része magából a palackozás és a csomagolás folyamatából és anyagából eredeztethető. A szigorú vízszűrési és minőségellenőrzési eljárások ellenére a mikroműanyagok jellegükből adódóan akár a gyárak levegőjéből is belekerülhetnek a palackozott vizekbe.

Az óceáni szemétszigetek kialakulásáról szóló cikkünk ide kattintva elérhető.

A kutatás eredményei ellenére több adatra van szükség a palackozott vizek szennyezettségi mértékének pontosabb árnyalásához, illetve a műanyag szennyezettség emberi szervezetre gyakorolt hatásának megállapításához. Habár jelenleg nincs elég bizonyíték a mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt káros hatására, a WHO további tanulmányok elvégzését tervezi, hogy meg tudják határozni a jelenség veszélyességének mértékét.

Mikroműanyagok = műanyag flakon?

Jelenleg több mint 480 milliárd műanyag flakont vásárolunk évente, ami a globális trendekből ítélve 2021-re elérheti az 580 milliárdot. Mindennek kevesebb, mint a fele kerül újrahasznosításra, többségük hulladéklerakókba és az óceánokba kerül.

Forrás: orbmedia.org


 

A témában ajánlott videónk

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: