Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Organza virág készítése újrahasznosítással - #58 DIY - Hulladekvadasz.hu

Organza virág készítése újrahasznosítással – #58 DIY

Organza virág készítése, avagy hogyan készítsünk függönyből ballagási dekorációt. Az útmutatónkban ismét keveredik a kreativitás az újrahasznosítással.

Mi is az organza?
Vékony szövet, amely eredetileg selyemből készült. Napjainkban szintetikus rostszálakból, például poliészterből vagy nejlonból szövik, azonban a prémium kategóriás anyagok még ma is selyemből készülnek. Kissé merev, fényes anyag, mely könnyen gyűrődik, azonban tartós és formatartó. Ezért is esett a választás az ebből az anyagból készült már nem használatos függönyre.

Az alkotó gondolatai:
Adva van egy nagy szatyor organza függöny, mely már kidobásra szánt hiszen a napfény néhány év alatt a színét helyenként kifakította, néhol el is szakadt az anyag. Természetesen mégsem lett a lomtalanítás áldozata, mivel éppen alkalmas alapanyag ezeknek az óriási pompomoknak az elkészítésére, ami az idei ballagási dekoráció részét fogja képezni nálunk az iskolában.

Alkotó: Bata Marianna
Hozzávalók:

  • Organza függöny
  • Olló
  • Karton
  • Tányér
  • Pohár alátét

Elkészítése:
Első lépésben levágtam a fenti ráncolt részt és az alján levő nehezék sávot.

iskolai dekoráció

Kiterítettem és kb. egyforma széles csíkokra szabdaltam, kivágva belőle a sérült részeket, a felesleges anyagból kötőket vágtam.

iskolai dekoráció

Ezután szín szerint kis csomagokat raktam össze belőle, mivel ez egy 3 színű csíkos függöny volt. Ezután készítettem egy sablont a pompomokhoz. Vastag kartondobozból vágtam egy jókora tányért körberajzolva két korongot, közepén poháralátétnyi lyukkal. A két korong közé került a kötő, a két vége kilógatva.

iskolai dekoráció

Ezután kicsit megtekerve a függönycsíkokat elkezdtem szorosan körbetekerni. Éppen mint anno az iskolában amikor fonalból kis pompomokat készítettünk, csak ez arányaiban jóval nagyobb.

iskolai dekoráció

Amikor körbeértem és elég vastag lett a tekerés (így lesz tömöttebb a pompom) akkor a két korong között ollóval felvágtam az anyagot és a kötőt meghúzva rögzítettem.

iskolai dekoráció

Kicsit formára igazítottam a végleges bütykölés előtt, elrendezve a szalagokat és megfelelő hosszúságúra hagyva a kötőt.

iskolai dekoráció

A felhasználásig történő tárolást a függönykarnisra kötözéssel oldottam meg, hogy ne gyűrődjön, nyomódjon össze munkám gyümölcse.

iskolai dekoráció

Végleges helyén, iskolai ballagási dekorációként.

Ha az organza virág készítése felkeltette az érdeklődésedet és még több ötletre, inspirációra van szükséged, akkor nézd meg a Pinteresten található „Újrahasznosítási ötletek” nevű táblánkat is.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...