Fogyasztói nyomás: Papír szívószálakra vált a McDonald’s

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

A fogyasztói nyomás hatására a McDonald’s szeptembertől lecseréli a műanyag szívószálait papírból gyártottakra az Egyesült Királyságban és Írországban.

A jelenlegi döntés mintegy 1360 éttermet érint, ami azért is jelentős, mert csak az Egyesült Királyságban napi 1.8 millió szívószálat használnak el a vállalatlánc éttermeiben. A műanyag szívószálak kivonása a tervek szerint jövő évben fejeződik be teljesen. Továbbá öt éven belül pedig szeretne műanyagmentessé válni a gyorsétterem lánc.

A McDonald's lecseréli a műanyag szívószálakat papírra. / Fotó: Wilfredo Lee, AP

A McDonald’s lecseréli a műanyag szívószálakat papírra. / Fotó: Wilfredo Lee, AP

A McDonald’s angliai vezérigazgatója Paul Pomroy szerint

A kormány ambiciózus tervei és az erős fogyasztói nyomás segít felgyorsítani a műanyagról való átállást és büszke vagyok rá, hogy ebből mi is kivehetjük a részünket.

Habár a döntés egyelőre csak a szívószálakat érinti, így is előrelépésnek számít, hiszen csak az Egyesült Királyságban évente 8 és fél milliárd műanyag szívószál válik szemétté. A nem megfelelően kezelt hulladék pedig a természetbe kerülve komoly veszélyt jelent az élővilágra. Az étteremlánc szerint az új papír szívószálak hitelesített fenntartható forrásból származnak majd. A McDonald’s döntése példamutató lehet más nagyvállalatok számára is.

Habár itthon még nem kerül bevezetésre az újítás. De ne feledjétek, a szívószálat könnyen vissza lehet utasítani, így ezzel ti is hozzájárulhattok a kevesebb hulladéktermeléshez – szerk.

A műanyag szívószálak mellett az Egyesült Királyság az olyan egyszer használatos műanyagok betiltását is tervezik, mint amilyenek a fültisztító pálcikák és italkeverők.

A papír szívószálakra térhódítása egyelőre csak az Egyesült Királyságot és Írországot érinti. Hamarosan a gyorsétterem lánc az Egyesült Államok, Franciaország és Norvégia egyes éttermeiben is megpróbálkoznak a váltással. A gördülékeny átálláshoz a csomagolóipar is alkalmazkodik, hiszen papír szívószál gyártósorok is létesülnek hamarosan.

A fogyasztói nyomás mindig elérheti a célját, csak igazán akarni kell és megfelelően, diplomatikusan kell fellépni az illetékeseknél. Partnerként és nem ellenségnél, segítve az ő munkájukat is.

Forrás: UNILAD

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: