Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kerti medence építés traktorgumiból - Hulladekvadasz.hu

Kerti medence építés traktorgumiból

A kerti medence építés egy igazán kreatív újrahasznosítási mód mellyel most ezermestereink, Mészáros Zoltán és fia, Adorján jelentkezik.

Globális probléma a közlekedésből kikerülő gumiabroncsok újrahasznosítása vagy újrafelhasználása. Az alábbi útmutató segítségével egyénileg is csökkenthetjük a gumiabroncs hulladék mennyiségét. Szomorú példaként tudnánk említeni a képen látható helyszínt, ami egy korábbi bejelentés volt Szár illegális gumihulladék telepéről.

Szár község területén elhelyezkedő illegális gumihulladéktelep. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Szár község területén elhelyezkedő illegális gumihulladéktelep. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Az alkotók: Mészáros Adorján Péter és Mészáros Zoltán.

Anyag és szerszám szükséglet:

  • Rossz mtz, vagy más nagyobb méretű traktorgumi,
  • bontott raklap, vagy deszka a kilépőhöz,
  • kb 18cm széles deszka a kerethez (én ezt is bontott anyagból készítettem),
  • fekete takarófólia kb 6,5×4 m (gazdaboltokban folyóméterben megvásárolható),
  • homok a szintezéshez, ha nincs akkor rostált hamuval, vagy rostált földdel is szintezhetünk,
  • bontott linóleum, vagy pvc hogy a gyomok nehezebben nőjenek fel,
  • vízmérték, ceruza, mérőeszköz,
  • 4×30 és 4×50-es pozdorja csavar,
  • dekopír fűrész, felsőmaró, akkumulátoros csavarozó,
  • sarokcsiszoló, vágókorong, gumikorong, 40-es és 80-as csiszoló a gumitárcsához,
  • bontott, de nem lyukas bojler,
  • fekete festék, ecset, teddy henger, lazúr,
  • talajmunkához, lapát, ásó, gereblye.

Előkészítő munkák, talajrendezés:

1. Ezt a régi traktorkereket egykor homokozóként használták, ezért a pereme már le volt vágva. A perem levágását egyébként előfúrás után, a minta szélén dekopír fűrésszel viszonylag könnyen elvégezhetjük. A traktorgumit udvarunkban néhány éve előkészített (kiszintezett) fűre helyeztem. Ezt a helyet korábban boltban vásárolt medencék alapjaként készítettem. Sajnos ezek a medencék nem tartottak sokáig. Ezért találtam ki a traktorkerékből készített medencét. Kapóra jött a télen összegyűlt felhasználatlan fahamu, amit rostálás után a kerék aljára szórtam és gondosan eligazítottam. Erre egy előre kivágott kör alakú linóleumot tettem, ami teljesen betakarja a gumi alját, hogy a gyomok nehogy felnőjenek.

2. Az aljzat szigetelésére, mások által kidobott álmennyezetet építettem be. Így jóval kényelmesebb az alján taposni, és könnyebben felmelegszik, illetve jobban tartja a hőt a medence vize. A szintezéshez és talajrendezéshez használjunk vízmértéket. Miután a fóliát beleterítettük és kisimítottuk a kerékbe kicsi fiam már alig várta, hogy megteljen a medencénk vízzel. A feltöltés közben a fóliát simítgatni és igazgatni kell, mint a kerti tavaknál.

3. Amikor a medence megtelt, a fóliát kb 10cm ráhagyással körbe vágtam, majd csipeszekkel rögzítettük a gumiperemhez. A faperem elkészítéséhez elsőként a kerék belső és külső szélét rajzoltam át.

4. A kivágást mindig a vonal mellett egy-két mm-re végzem, és gumitárcsás 40-es csiszolóval alakítom ki a megfelelő formát. A felcitlingezett faanyagot könnyedén átcsiszolhattam a sarokcsiszolóra szerelt gumitárcsás csiszolóval. Aztán 80-as csiszolóval is átcsiszoltam az elkészített faperemet.

5. A marógéppel óvatosan dolgozzunk. Az elkészített faanyagot impregnálás után néhány nappal, száraz ronggyal áttörölgetve, vízbázisú vastaglazúrral kentük le. Impregnálás: lenolaj és lakkbenzin 1:1 keveréke

6. Az így elkészített faperemet előfúrás után a gumikerék redőihez 4×50-es pozdorja csavarral rögzítettem Ezt a csavarméretet az általam használt faanyag vastagságához méreteztem. Az áramütés elkerülése végett, használjanak akkumulátoros csavarozót!

7. Találtam ~3dl fekete festéket. Miután letakarítottuk a kereket lefestettük a csepp fiammal. Hogy miért fekete? Azért, hogy a benne lévő víz minél előbb felmelegedjen! Amennyiben a gumiabroncs nem volt korábban színesre festve, akkor nem kell festeni, csak alaposan lemosni.

8. A 8 éve gondosan őrizgetett raklapokból megmentett léceket, méretezés után csiszoltam és lemartam a szélüket, nehogy baleset érje a fürdőzőket. Aztán meghoztuk a régi homokbányából a rostált homokot és elterítve tömörítés után, óvatosan újból felgereblyéztem, hogy a későbbiekben ráterített régi p.v.c jobban felfeküdjön majd.

9. A régi megkopott p.v.c 20 évig jól szolgálta anyósomékat. A megunt és lecserélt darabot átsikálva most újra hasznosíthatom. Miután a p.v.c-t a rácsok eredeti helyéhez igazítottam, levágtam a kilógó részeket is. Az idejét múlt p.v.c így még tovább szolgálhat, mert nem engedi felnőni a füvet, a kifröcskölt vizet pedig levezeti. Növelve így a fakilépő élettartamát.

10. A feketére festett előkészített tartály az eredeti felfogatásához készített betonba épített zártszelvény vázra került, és a szerelvény és tartozékok is beépítésre kerültek. A tartály alatti részt is leburkoltam fával, majd a fa védelme és száradása után a szerelvényezést ehhez rögzítettem. A szerelvényezést elsőként, a bontott alkatrészek megtakarításával kezdtem. Agresszív tisztítószerek helyett háztartási ecetet használtam.

11. Miután a gyerekek birtokba vették a medencét. Egy maradék 3/4-es kpe csövet tettem a medence faperemére és átmérőjét átmásoltam majd méretre vágtam. Aztán belenyomtam a félcolos kpe-csövet kb 10centimétert és jó 10cm ráhagyással elvágtam. Aztán rányomtam a ¾-es cső másik végét, így elkészült a medencetakaró kerete. Két teher-autógumit egymásra helyeztük. Erre terítettük a maradék fóliát. Aztán rátettük a kpe karikát. Erre azért van szükség, hogy a fóliát 10 cm-rel nagyobbra tudjuk levágni, és varrás után rásimul a víztükörre. A fóliát a csőre hajtogatva egy leégett tekercs huzalával varrtam körbe. A rézhuzallal könnyedén átszúrhatjuk a fóliát.

12. A takaró nem csak a falevelektől és egyéb szerves hulladékoktól védi meg a medence vizét, hanem a kellemetlen algásodást is megakadályozza. Az csak hab a tortán, hogy a víztükörre feszülő fekete fóliát nem tudja elfújni a szél. Ráadásul könnyebben felmelegszik a medence vize is, mert a fekete fólia közvetlen átadja a nap melegét.

Az alkotó gondolatai:
„Remélem, sokak számára nyújt kellemes időtöltést a medence elkészítése, és használata. A medencéhez szintén hulladék anyagokból készítettünk egy beépített szűrőt is, amit akár kerti tavak szűréséhez is használhatnak. Köszönjük, hogy megosztásával segíti környezettudatos, újrahasznosító tevékenységünket. További szép napot, és balesetmentes barkácsolást kívánunk!”

Ha a kerti medence építés felkeltette az érdeklődésedet és még több ötletre, inspirációra van szükséged, akkor nézd meg a Pinteresten található „Újrahasznosítási ötletek” nevű táblánkat is.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...