Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Kopasz-hegy lábánál tájromboló autóroncs Tokajon - Hulladekvadasz.hu

Kopasz-hegy lábánál tájromboló autóroncs Tokajon

A Kopasz-hegy lábánál évek óta egy rozsdásodó, műholdról is jól látható autóroncs rombolja a Tokaj borvidék csodálatos látványát.

A tranzit magánterületen van, de a már használaton kívüli gépjárművek tárolására is vonatkoznak szigorú szabályok. Ez egyben a településről érkezett első bejelentés is.

A bejelentés szövege
„Kedves Hulladékvadász csapat! Tokajban, az alábbi helyen egy autóroncs rondít bele a tájképbe, itt. A roncs valószínűleg magánterületen van, nem tudom, hogy ez esetben milyen lépéseket lehetne tenni, de az tény, hogy már évek ott van, pár méterre a főúttól. 🙁 Kérem, vegyék fel a kapcsolatot az önkormányzattal, hátha el sikerül eltüntetni az autóroncsot. Köszönöm!”

A bejelentés szövege: 2018.06.25.

Hulladék jellege: autóroncs.

[codepeople-post-map]

A Kopasz-hegy helyszínről beérkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap.  Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.


A borvidék a wikipedia szerint

A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj-Hegyalja) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 88 124 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.[3]

A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője.
A Tokaji borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 28 település határában.

Földrajz szerint
A borvidék kontinentális éghajlatú. A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, s ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található. Az ásványi anyagokban gazdag vulkáni kőzeten testes, erős savgerinccel bíró minerális jegyekkel rendelkező borok készíthetők. A löszösebb talajú részek (pl. Kopasz-hegy), az alacsonyabb savtartalom miatt, a lágyabb karakterű boroknak kedvez, ezen dűlők alkalmasabbak illatosabb fajták termesztésére. Az aszúsodást, vagyis nemes rothadást előidéző Botrytis cinerea penészgomba nemcsak Tokaj-Hegyaljára jellemző, több más borvidéken megtalálható (Arad-hegyalja, Mór). Azonban a termőhely, a különleges mikroklíma, a környező folyók (Bodrog, Tisza) és a megfelelő szőlőfajta (furmint, hárslevelű, muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar) egymásra találásának eredményeképpen itt évről évre bekövetkezik az aszúsodás.

Forrás: wikipedia.

You may also like...