Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Szent Ferenc Vadászkápolna traktorgumija

A Szent Ferenc Vadászkápolna mellé valaki egy traktorgumit helyezett el. Az ok ismeretlen, de gyanítjuk hogy a traktorgumi újrahasznosítási ötletünket nem ismeri.

Frissítve
2018.07.10.

Csákvár Önkormányzata az alábbi tájékoztatást kaptuk
“Tisztelet Hulladékvadászok! Bejelentését köszönjük,  a gumik hulladékudvarba történő beszállítása megtörtént.”

Köszönjük a területre kihordott traktorgumi eltakarítását az illetékes szerveknek.


Korábban
2018.06.26.

Ez Csákvár első bejelentése és egyben kötelességünk foglalkozni Hulladékvadászként vadásztársaink szent épületeinek megóvásával. A bejelentést továbbítjuk az illetékes szerveknek.

A kápolna oldaldobjára döntött gumiabroncs. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A kápolna oldaldobjára döntött gumiabroncs. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A bejelentés szövege
“Sziasztok! A Szent Ferenc vadászkápolna (Csákvárról a sárga sáv turistajelzés vezet oda) mellett láttuk a fotón a kápolna előtt látható traktorgumit. Valamint volt mèg egy autógumi is a kápolna melletti sütőgető helyen. 🙁 Helyszín: Szent Ferenc Vadászkápolna Csákvár, 8083 Köszi a munkátokat! Szép napot!”

A bejelentés ideje: 2018.06.26.

Hulladék jellege: gumiabroncs.

A Szent Ferenc Vadászkápolna helyszínről beérkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap.  Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.


A kápolna a provertes.hu szerint

A csákvári Esterházy-kastély parkjának félreeső pontjain egykor kis lakok, pihenőházak, emlékművek álltak, melyeket a családtagok ajándékoztak egymásnak ünnepekre, évfordulókra. Az egyik első ilyen építmény az Allé-erdőben emelt Török-torony volt, melyet 1797-ben Esterházy János gróf építtetett feleségének, Anna-napra. A nyolcszög alaprajzú, ívelt terméskő lépcsőházzal rendelkező épület ajtaját nap, félhold és csillagok díszítették. Tetején faoszlopos, hegyes, sátortetejű kis csarnok emelkedett, csúcsán török félholddal. Az oszlopok és a tetőszerkezet mintázatában található zöld és fehér színek a padisah színei voltak. Bútorzata bőrpárnákból állt.

Később tetejét alacsonyabbra építették és kicsiny harangtorony került rá. 1945-ig Szent Eustachius kápolnaként működött. A park többi épületéhez hasonlóan sorsát nem kerülhette el, és az évek során teljesen lepusztult. Felújítását 1998-ban kezdte meg műemlékvédelmi programjának keretén belül a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány. A Szent Ferenc ökumenikus kápolnaként felszentelt épület ma családi rendezvények, esküvők, keresztelők romantikus színhelye. A kápolna körüli réten és erdőben gazdag növény- és állatvilágot figyelhetünk meg. Látni, hallani az odúlakó, trillázó, csengőhangon éneklő kék cinegét és a hangos, kacagó hangjáról könnyen felismerhető zöld küllőt. Lábunk előtt ijedten röppen fel a talajon vagy talajközelben fészkelő vörösbegy, a fák odvaiban pedig közép fakopáncs költ.

Forrás: provertes

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek