Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Ipoly szemétszedési akció: 72 zsáknyi szemét mínusz

Az Ipoly szemétszedési akció alkalmával idén se tétlenkedtek a Magosfa Alapítvány önkéntesei, hiszen 72 zsáknyi szemetet szedtek ki a folyóból.

Az Ipoly tisztítása közben az önkéntesek. / Fotó: Magosfa.hu - Juhász Lilla és Gieszer Richárd

Az Ipoly tisztítása közben az önkéntesek. / Fotó: Magosfa.hu – Juhász Lilla és Gieszer Richárd

A hungarocell-táblákból lemorzsolódó apró szemcsék, a habszivacsból lereszelődő mikroszkopikus darabkák, a kifolyó ceruzaelemek, a vízbe ölt “megunt”, vagy “fölösleges” háziállatok, a szivárgó olajoskannák és festékes-vödrök, az elszabadult horgok, a vegyszer-maradékos háztartási hulladék mind-mind valós veszélyforrás az Ipoly és a Duna élővilágára, közvetlen és közvetett környezetére.

Az Ipoly mikroműanyag szennyezettségével kapcsolatban napokban nyilvánosságra került a a független laboratóriumokat működtető és a projektet koordináló Wessling Hungary Kft. szakemberei kutatási eredménye. Miszerint a folyóban köbméterenként 1,7 mikroműanyag részecskét mutattak ki. Részletek ide kattintva.

Még ennyi év után is sokkoló látvány a folyóba dőlt fatörzseken és uszadékfákon felhalmozódó szemétmennyiség. A helyenként több méter magas szeméthalom eltakarítása idén is embert-próbáló feladat volt – írja magosfa.hu.

Szerencsére ebben az évben is sok segítséget kapott az a 20 lelkes önkéntes, akik részt vettek az akció előkészítésében, megvalósításában. Az akció nem jöhetett volna létre a Nógrádszakál, Bussa és Ipolytölgyes polgármestereinek, zebegényi Depo-Z túraközpont a támogatása és az önzetlen felajánlások nélkül.

Hulladék és mocsok az ipolyi uszadékfákon./ Fotó: Magosfa.hu - Juhász Lilla és Gieszer Richárd

Hulladék és mocsok az ipolyi uszadékfákon./ Fotó: Magosfa.hu – Juhász Lilla és Gieszer Richárd

Az idei, 11. Ipolytisztítási akcióra a folyó egy még korábban nem tisztított szakaszán került sor. Az akció 2 napja alatt Ráróspusztától Bussáig jutottak az önkéntesek. A folyó ezen szakaszán az önkéntesek 72 nagy zsák szemetet gyűjtöttek össze, 2 hűtőszekrényt, autó-és traktorgumikat, vegyszeres kannákat és rengeteg lomot. Az állításuk szerint a jövő évi folytatás sem lesz eseménymentes.

Gratulálunk az Ipoly megmentéséért fáradozó Magosfa Alapítványnak a szervezett és elvégzett takarítási munkálatokért. Az idei Ipolytisztítási akció az Agrárminisztérium 2017. évi Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

Forrás: magosfa.hu