Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Ipoly szemétszedési akció: 72 zsáknyi szemét mínusz - Hulladekvadasz.hu

Ipoly szemétszedési akció: 72 zsáknyi szemét mínusz

Az Ipoly szemétszedési akció alkalmával idén se tétlenkedtek a Magosfa Alapítvány önkéntesei, hiszen 72 zsáknyi szemetet szedtek ki a folyóból.

Az Ipoly tisztítása közben az önkéntesek. / Fotó: Magosfa.hu - Juhász Lilla és Gieszer Richárd

Az Ipoly tisztítása közben az önkéntesek. / Fotó: Magosfa.hu – Juhász Lilla és Gieszer Richárd

A hungarocell-táblákból lemorzsolódó apró szemcsék, a habszivacsból lereszelődő mikroszkopikus darabkák, a kifolyó ceruzaelemek, a vízbe ölt “megunt”, vagy “fölösleges” háziállatok, a szivárgó olajoskannák és festékes-vödrök, az elszabadult horgok, a vegyszer-maradékos háztartási hulladék mind-mind valós veszélyforrás az Ipoly és a Duna élővilágára, közvetlen és közvetett környezetére.

Az Ipoly mikroműanyag szennyezettségével kapcsolatban napokban nyilvánosságra került a a független laboratóriumokat működtető és a projektet koordináló Wessling Hungary Kft. szakemberei kutatási eredménye. Miszerint a folyóban köbméterenként 1,7 mikroműanyag részecskét mutattak ki. Részletek ide kattintva.

Még ennyi év után is sokkoló látvány a folyóba dőlt fatörzseken és uszadékfákon felhalmozódó szemétmennyiség. A helyenként több méter magas szeméthalom eltakarítása idén is embert-próbáló feladat volt – írja magosfa.hu.

Szerencsére ebben az évben is sok segítséget kapott az a 20 lelkes önkéntes, akik részt vettek az akció előkészítésében, megvalósításában. Az akció nem jöhetett volna létre a Nógrádszakál, Bussa és Ipolytölgyes polgármestereinek, zebegényi Depo-Z túraközpont a támogatása és az önzetlen felajánlások nélkül.

Hulladék és mocsok az ipolyi uszadékfákon./ Fotó: Magosfa.hu - Juhász Lilla és Gieszer Richárd

Hulladék és mocsok az ipolyi uszadékfákon./ Fotó: Magosfa.hu – Juhász Lilla és Gieszer Richárd

Az idei, 11. Ipolytisztítási akcióra a folyó egy még korábban nem tisztított szakaszán került sor. Az akció 2 napja alatt Ráróspusztától Bussáig jutottak az önkéntesek. A folyó ezen szakaszán az önkéntesek 72 nagy zsák szemetet gyűjtöttek össze, 2 hűtőszekrényt, autó-és traktorgumikat, vegyszeres kannákat és rengeteg lomot. Az állításuk szerint a jövő évi folytatás sem lesz eseménymentes.

Gratulálunk az Ipoly megmentéséért fáradozó Magosfa Alapítványnak a szervezett és elvégzett takarítási munkálatokért. Az idei Ipolytisztítási akció az Agrárminisztérium 2017. évi Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

Forrás: magosfa.hu